تهران - ایرنا - معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان تهران از شناسایی ۲۸ هزار و ۹۰۰ حلقه چاه غیر مجاز در سطح استان خبر داد و گفت که از این چاه‌ها سالانه ۴۰۶ میلیون متر مکعب آب برداشت می‌شود.

احمد علی قربانیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، عمده چاه های غیر مجاز را در حوزه کشاورزی ذکر کرد و افزود: بالغ بر ۱۷۳ میلیون متر مکعب از این چاه ها مورد استفاده بخش کشاورزی قرار می گیرد.

 وی، بخش دیگر برداشت آب از چاه های غیر مجاز را مربوط به حوزه آب شرب، باغچه ها و ویلاهای استان تهران دانست که رقمی حدود ۱۴ هزار حلقه چاه را شامل می شود و عنوان کرد در این راستا ۵۵ میلیون متر مکعب آب از چاه های غیر مجاز هم برای فضای سبز مورد استفاده قرار می گیرد.

قربانیان همچنین به تعداد چاه های مجاز در سطح استان اشاره کرد و بیان داشت: تعداد ۱۳ هزار و ۴۹۰ حلقه چاه مجاز  در استان وجود دارد که یک میلیارد و ۸۷۰ متر مکعب در سال از این چاه ها آب برداشت می شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان تهران با بیان این مطلب همچنین تاکید کرد :در راستای جلوگیری از حفر چاه های غیر مجاز  ۶۰ اکیپ بازرسی متشکل از ۴۵ اکیپ بخش خصوصی  و ۱۵ اکیپ بخش دولتی در سطح استان فعالیت دارند و به صورت شبانه روز و در ایام تعطیل و غیر تعطیل مسوول شناسایی و همچنین جلوگیری از حفر چاه های غیر مجاز در سطح استان فعالیت دارند.

قربانیان در تشریح عملکرد مجموعه شرکت آب منطقه ای وزارت نیرو برای شناسایی و انسداد چاه های غیر مجاز هم گفت: از سال ۹۴ تا پایان سال ۹۹  بالغ بر ۸ هزار چاه پر و مسدود شده است که از این تعداد ۲۷۵ میلیون متر مکعب در سال، آب صرفه جویی می شود.

وی در باره اقدامات سال جاری شرکت آب منطقه ای نیز یادآور شد: انسداد بیش از ۱۴۰۰ حلقه چاه غیر مجاز در دستور کار قرار گرفته است که از این تعداد در ۵ ماه نخست سال حدود ۵۰۰ حلقه چاه پر و مسدود شد.

معاون بهره برداری و حفاظت آب منطقه ای استان تهران در بخش دیگری از این گفت و گو  نصب کنتورهای هوشمند را از جمله طرح های بهره برداری بهینه آب در استان ذکر کرد و گفت : از ابتدای امسال تاکنون ۲۸۰ چاه، مجهز به کنتور هوشمند شده است و تا پایان سال این تعداد به ۸۰۰ دستگاه افزایش خواهد یافت.

به گفته وی تاکنون حدود ۳ هزار حلقه چاه مجهز به دستگاه کنترل هوشمند شده است.

وی به برنامه هایی که در خصوص سازگاری با کم آبی در مجموع  استان ها به تصویب کمیته ملی سازگاری با کم آبی رسیده است، اشاره کرد و افزود: در قالب برنامه ششم توسعه ۴۲۰ میلیون متر مکعب تعادل بخشی و صرفه جویی در استان تهران باید عملیاتی شود که برای سال جاری  ۷۵ میلیون متر مکعب در دستور کار قرار گرفته است که شامل کاهش برداشت منابع آب های زیر زمینی در حوزه کشاورزی و فضای سبز بخصوص طرح آبیاری تحت فشار یا تغییر الگوی کشت دشت ها است.

به گفته کارشناسان، برداشت بی رویه و بی حساب و کتاب از سفره های آب زیرزمینی باعث فرونشست زمین در استان تهران است، این پدیده خطرناک اگرچه می تواند در اثر سایر پدیده های طبیعی زمین شناسی مانند زمین لرزه، انحلال سنگ های گچی، نمکی یا آهکی، آب شدن یخ ها و حرکت های آرام پوسته و خروج گدازه از پوسته جامد زمین یا فعالیت های انسانی مانند معدنکاری، برداشت سیالات زیرزمینی مانند آب های زیرزمینی، نفت یا گاز ایجاد شود، اما به گفته کارشناسان، کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی، مهمترین دلیل فرونشست زمین بویژه در ایران به شمار می رود.  

کاهش بارش، مدیریت نکردن مصرف آب در بخش کشاورزی، رعایت نکردن سهمیه برداشت آب توسط برخی کشاورزان و استفاده از روش های سنتی آبیاری، افزایش مصرف آب توسط صنایع و مردم موجب شده است تا بخش قابل توجهی از منابع آبی در سراسر کشور خشک شود و سطح سفره های زیرزمینی بشدت پایین بیاید، این مساله موجب شده تا حفره های تهی از منابع آبی بر اثر وارد آمدن فشار طبقات فوقانی زمین فرو بریزد و پدیده فرونشست زمین در بسیاری از مناطق  به ویژه استان تهران اتفاق بیفتد. 

بررسی ها نشان می دهد امروزه بیش از ۱۵۰ کشور جهان از جمله ایران با این پدیده زمین روبرو هستند.