سنندج- ایرنا- معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان گفت: میزان ترانزیت کالا از مرز بین المللی باشماق مریوان امسال نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته ۲۵۵ درصد رشد داشته است.

به گزارش ایرنا، خالد جعفری روز پنجشنبه در نشست چهل و نهمین شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان اظهار داشت: امسال سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار ترانزیت از مرز بین المللی باشماق مریوان انجام شد که این میزان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۲۵۵ درصد رشد داشته است.

وی با اشاره به اینکه مرز باشماق در این مدت رتبه اول ترانزیت در بین گمرکات کشور را به خود اختصاص داده است، افزود: علاوه بر این در بخش واردات هم امسال ۵۲ میلیون دلار کالا از مرزهای استان وارد کشور شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان از رشد ۱۴۸ درصد واردات کالا در پنج ماهه امسال نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته خبر داد و گفت: از مجموع واردات انجام شده ۳۷ میلیون دلار آن مربوط به بازارچه های موقت مرزی استان است.

جعفری یادآور شد: مرزنشینان استان در این مدت از ۶۰ میلیارد تومان میزان تخفیف سود بازرگانی بهره مند شدند که این میزان در مدت مشابه آن در سال گذشته حدود سه میلیارد تومان بوده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: در ارتباط با ساماندهی کارگران مرز باشماق هم تاکنون اقدامات و پیگیری‌های زیادی انجام شده و در این راستا یکی از موارد مهم همکاری بازرگانان و فعالان اقتصادی در مرز است.

جعفری اضافه کرد: یکی از دلایل مهمی که وضعیت کارگران در باشماق تاکنون ساماندهی و بیمه نشدند به دلیل عدم همکاری بارزگانان در این خصوص بوده است.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در این نشست اظهار داشت:  صادرات یکی از مولفه های تاثیرگذار برای تقویت تولید داخلی به شمار می‌رود و به همین دلیل رونق آن در اولویت کار مسوولان قرار گرفته است.

سید کمال حسینی با اشاره به اینکه کردستان با توجه به مرزی بودن از مزیت‌های خوبی در حوزه تجارت برخوردار است، افزود: برای اینکه از بازارهای هدف خارجی بتوانیم نهایت بهره را ببریم نیاز به حمایت داریم.

وی از تلاش تجار و بازرگانان در بدترین شرایط اقتصادی تشکر کرد و افزود: فعالان اقتصادی با وجود همه موانعی که پیش رو داشتند در حوزه تجارت فعالیت ارزشمند و تاثیرگذاری داشتند.

کاهش صادرات در مرزهای کردستان

ناظر گمرکات کردستان در این نشست از کاهش صادرات از مرزهای استان خبر داد و اظهار داشت: میزان صادرات سال جاری کشورمان به عراق نه تنها از مرزهای استان بلکه در بیشتر مرزها از جمله پرویز خان، مهران، پیرانشهر و شلمچه کاهش داشته است.

خلیل حیدری یکی از دلایل کاهش صادرات را ناشی از واگذاری مدیریت مرز به یکی از سازمان هایی(سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای) که هیچ تجربه ای در این رابطه ندارد، دانست و افزود: گمرک سابقه و تخصص فراوانی در مرزهای کشور دارد و از زمانی که مدیریت مرز از آن گرفته و به سازمان دیگری سپرده شده نه تنها مشکلات این حوزه بهبود نیافته بلکه افزایش هم پیدا کرده است.

وی به وضعیت شرکت انبارهای عمومی در مرز باشماق اشاره کرد و گفت: فعالیت شرکت انبارهای عمومی هم در مرز باشماق مستلزم ایجاد زیرساخت‌هایی است که تاکنون به دلیل نبود برخی از امکانات نتوانستند به وظایفشان عمل کنند.

ناظر گمرکات کردستان یادآور شد: تاکنون ۲ اخطار به این شرکت در ارتباط با عمل نکردن به رسالتشون داده‌ایم و اگر در فرصت باقی مانده براساس چارچوب قانونی نتوانند عمل کنند با آنها برخورد خواهیم کرد.

یک دهه از عدم ارائه خدمت توسط شرکت انبارهای عمومی در مرز باشماق می‌گذرد

رییس کمیسیون تهسیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج هم در این نشست گفت: همیشه یکی از دغدغه‌های ما یافتن راهکارهایی برای استفاده حداکثری از ظرفیت مرز باشماق بوده است.

محمد دلسوز اخگر با اشاره به اینکه حذف موانع موجود در مسیر تجارت منجر به بهبود فضای کسب و کار خواهد شد، افزود: از سال ۹۰ شرکت انبارهای عمومی کشور در مرز باشماق حضور دارد و هر سال هزینه‌ای را از فعالان اقتصادی و تجار دریافت کرده بدون اینکه تاکنون خدمتی ارائه دهد.

وی یادآور شد: این شرکت نه تنها خدمتی به بازرگانان وتجار ارائه نکرده بلکه بر بار مشکلات آنها هم افزوده است لذا می‌طلبد وضعیت آن تعیین تکلیف شود.

سرپرست شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران هم در این نشست اظهار داشت: از تاریخ یکم شهریور ماه سال جاری در مرز باشماق مریوان و بعد از عقد قرارداد با استانداری کردستان حضور پیدا کردیم.

خزائی با اشاره به اینکه ۶ دهه از فعالیت این شرکت در کشور می‌گذرد، افزود: شرکت از توانایی مالی و مدیریتی بالایی برخوردار است و در بسیاری از نقاط مرزی کشور توانسته عملکرد مطلوبی داشته باشد.

وی از نامناسب بودن زیرساخت های مرز باشماق انتقاد کرد و گفت: ۲ ماهی است که باشماق به شرکت انبارهای عمومی واگذار شده و تاکنون ۲۰ نفر نیروی بومی را در این مرز برای انجام کارهای مربوطه هم چون امور انتظامی و عملیاتی آموزش دادیم.

سرپرست شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران افزود: ترانشیپمنت جدید در ملک خصوصی واقع شده و تا زمانی که با مالکان آن تفاهم انجام نشود ارائه خدمات با مشکل مواجه خواهد بود.