تهران-ایرنا- یک کارشناس حوزه آسیای میانه و قفقاز گفت: شبکه پیشرفته ریلی و زمینی ایران می‌تواند کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را به آب‌های آزاد متصل کند.

بهرام امیراحمدیان روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا خاطرنشان کرد: سازمان شانگهای سازمانی است که برای اهداف خاص خود در منطقه جغرافیایی خودش تاسیس شده بود و در ابتدا قرار بود که همان اعضای اصلی در عضویت باشند ولی بعداً تصمیم گرفته شد که کشورهای دیگری هم که در همسایگی هستند بعد از طی مراحلی به عضویت آن درآیند که ایران، پاکستان و هند از جمله این کشورها بودند.

امیراحمدیان، ایران را کشوری بسیار مستعد برای عضویت در سازمان همکاری شانگهای ارزیابی کرد و گفت: یکی از شروط عضویت در سازمان همکاری شانگهای مبارزه با تروریسم و افراطی گری است  که ایران سابقه ای طولانی در این زمینه دارد و خود از قربانیان تروریسم است.

وی، هدف ایران از پیوستن به سازمان همکاری شانگهای را افزایش متحدان خود عنوان کرد و گفت:  عضویت دائم ایران در شانگهای، جایگاه این سازمان را بیش از پیش ارتقا خواهد داد.

این استاد دانشگاه، نقش ایران در تولید انرژی جهان را یادآور شد و گفت: جمهوری اسلامی یک کشور تولید کننده انرژی است و بزرگترین وارد کنندگان انرژی مثل چین و هند در سازمان همکاری شانگهای حضور دارند. 

امیراحمدیان، محصور بودن برخی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در خشکی را یادآور شد و گفت: شبکه پیشرفته ریلی و زمینی ایران می تواند کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را به آب‌های آزاد متصل کند. هند و پاکستان قابلیت های ترانزیتی ایران را در حوزه زمینی و ریلی ندارند و اگر اعضا بخواهند از طریق این دو کشور به آب‌های آزاد برسند باید از کوه‌های صعب العبور هیمالیا عبور کنند که بسیار مشکل است.

این کارشناس حوزه آسیای میانه و قفقاز، دارا بودن نیروی انسانی فعال و تحصیلکرده را از دیگر مزیت های ایران عنوان کرد و افزود: سازمان همکاری شانگهای می تواند از تجربیات ایران در مبارزه با جرایم سازمان یافته، مواد مخدر و افراط گرایی بهره ببرد و اینها مواردی نیستند که از چشم اعضای این سازمان پنهان باشند.

امیراحمدیان به برخی گمانه زنی ها درباره اعلام پذیرش عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در نشست امسال این سازمان اشاره کرد و گفت: امیدوارم که این اتفاق بیفتد اما اگر هم اتفاق نیفتد ایران چیزی از دست نخواهد داد زیرا ایران جزیره ثبات و یک قدرت منطقه‌ای است و جایگاهش با برخی کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست.  

این تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل، توجه به منافع ملی ماورای منافع کلیت اعضای سازمان همکاری شانگهای را یادآور شد و گفت: قدرت ایران وابسته به قدرت شرق یا غرب نیست و این ظرفیت های داخلی ایران مثل پیشرفت های آن در حوزه فناوری های مختلف در کنار موقعیت ژئوپلیتیک و منابع معدنی و انرژی و نیروی انسانی آن است که به آن قدرت می دهد.

امیراحمدیان افزود: جایگاه ایران در منطقه منحصر به فرد است. اگر جمهوری اسلامی بتواند در داخل قدرتمند شود قدرت های جهان به دنبال جمهوری اسلامی خواهند آمد و کشور دیگر تحریم پذیر نخواهد بود.

نشست سالیانه شورای سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای قرار است روزهای ۱۶ و ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ برابر با ۲۵ و ۲۶ شهریور  در پایتخت تاجیکستان برگزار شود.