به گزارش ایرنا در این دیدار که عصر جمعه در محل فرهنگسرای شهر بیرجند برگزار شد، آیت الله سید ابراهیم رییسی، به سخنان و مطالبههای نمایندگان اقشار مردم، ایثارگران، نخبگان و علمای استان خراسان جنوبی گوش داد.
همسر اولین شهید مدافع حرم خراسان جنوبی در این دیدار گفت: جایگاه شغلی زنان و مردان نباید با هم مقایسه شوند و ایجاد موقعیتی برابر بین زنان و مردان نیازمند تغییری اساسی و نگاهی حقیقی به این موضوع است.
همسر شهید مرتضی بصیری پور افزود: در استان ما که قطب دانشگاهی شرق کشور محسوب می شود فرهنگ، ادب و هنر از دیرباز مورد توجه بوده و تعداد بالای زنان تحصیل کرده در رشتههای مختلف موید این نکته است و استفاده نکردن از ظرفیتهای این بانوان در دهههای گذشته آسیبهای اجتماعی و روانی زیادی به دنبال داشته است.
وی گفت: همچنین بومی گزینی در استخدام خواسته دیگری از زنان استان خراسان جنوبی است.
لزوم راهاندازی منطقه آزاد تجاری در خراسان جنوبی
نماینده سابق مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی هم در این دیدار گفت: یکی از درخواستهای مردم خراسان جنوبی راهاندازی و تشکیل منطقه آزاد تجاری است چراکه برخی استانها حتی ۲ منطقه دارند و این استان از ظرفیت مناطق آزاد بیبهره مانده است.
نظر افضلی افزود: در حال حاضر ۲ منطقه ویژه در خراسان جنوبی وجود دارد اما راه اندازی ۲ منطقه دیگر را نیز درخواست کردهایم.
وی با اشاره به اینکه انرژیهای نو از ثروتهای ناشناخته است بیان کرد: با توجه به دارا بودن ظرفیت انرژیهای بادی اما این ثروتها از استان میروند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه عشایر حدود ۱۰ درصد از جمعیت خراسان جنوبی معادل حدود ۱۰۰ هزار نفر را تشکیل میدهند گفت: نهادهای لازم برای حل مشکلات عشایر از جمله اشتغال، سهمیه آرد و تعاونیها به میدان بیایند زیرا عشایر با جان، مال و ناموس خود پای انقلاب ایستادهاند.
وی اظهار داشت: یکی از درخواستهای عشایر و مرزنشینان استان این است که شعاع مرزنشینی که اکنون ۲۰ کیلومتر در نظر گرفته شده به ۵۰ کیلومتر افزایش یابد و استان خراسان جنوبی در این زمینه استثنا دیده شود.
وی بیان کرد: استان خراسان جنوبی شهر دانشگاهی و دارای ۲۲ مرکز آموزش علمی و دانشگاهی، هزار و ۶۰۰ عضو هیات علمی مربی، استادیار، دانشیار و استادتمام است که تلاش علمی در جهت آموزش، پژوهش و کارآفرینی داشته و تاکنون فارغ التحصیلان خوبی به نظام جمهوری اسلامی تقدیم کرده است.
افضلی اظهار داشت: یکی از ظرفیتهای استان خراسان جنوبی از دوران گذشته نیروی انسانی آن بوده است که تقاضا داریم از این ظرفیت استفاده شود، استعدادها کشف و برای آینده کشور کادرسازی شود.
وی با اشاره به مشکل طرح آموزش عالی برای ادغام دانشگاهها اشاره کرد و گفت: سال گذشته با مشکل ادغام دانشگاهها درگیر شدیم و تنها دانشگاه صنایع و معادن استان قرار بود ادغام شود در حالیکه خراسان جنوبی دارای ظرفیت عظیم معادن و صنایع است لذا این طرح با پیگیری مسوولان استان و نمایندگان استان متوقف شد.
نماینده سابق مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: انتظار داریم نگاه به استان ما بهتر از این باشد، درست است با مرکز کشور فاصله داریم اما از لحاظ فکری خیلی هم بالاتر و توانمندیهای بهتری داریم که نمونه آن ورودی دانشگاهها است که با رتبه ۴۰ وارد و با رتبه هفت یا هشت خارج و فارغ التحصیل میشوند.
وی با اشاره به بحث پژوهشکده عناب، انار، زرشک و سایر محصولات تولیدی استان یادآور شد: اگر علمی و تحقیقاتی کار نکنیم میمانیم، اگر تحقیقات نباشد درجا رسوب میکند بنابراین تکنولوژی پیشرفته، توسعه را شکل میدهد.
کمبود آب درد پرغصه مردم خراسان جنوبی
افضلی از کمبود آب به عنوان درد پرغصه استان خراسان جنوبی یاد کرد و گفت: ما مجبوریم انتقال آب به استان را داشته باشیم، در این زمینه در دوره نمایندگی ما اقداماتی انجام شد و الان هم دنبال میشود که باید این مهم مورد توجه جدی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: هنوز در برخی مناطق خراسان جنوبی مردم ما توی دیگ آب گرم میکنند و با کاسه خود را میشویند این زشت است و باید مورد توجه واقع شود.
نماینده سابق مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در سالهای قبل و دوره نمایندگی ما ۵۰۰ میلیارد تومان برای طرحهای آبرسانی در استان تصویب شد اما تاکنون هنوز تحقق پیدا نکرده است که امیدواریم پیگیری شود.
وی با اشاره به بحث استفاده از آبهای ژرف در زابل عنوان کرد: برای تشکیل ستاد احیای قنوات در مجلس زیاد داد زدم، با اجرای طرحهای آبخیزداری در استان و احداث سدهای خاکی در بالادست قنوات، برخی از روستاهای مرده زنده شدند و مردم از مزایای آن بهرهمند شدند.
افضلی ادامه داد: در خراسان جنوبی بیش از ۶ هزار رشته قنات وجود دارد چرا قنوات فراموش شده و ستاد احیای قنوات نباید داشته باشیم.
وی با اشاره به مشکلات بخش کشاورزی خراسان جنوبی گفت: محصول زرشک کشاورزان استان از سال قبل روی دستشان مانده است و در حالی قیمت این محصول پایین است که قیمت ماشینآلات و ابزار کشاورزی چندین برابر شده است.
نماینده سابق مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: معادن استان برای پیشرفت به زیرساختهایی همچون راه، برق و سایر نیازمند هستند و تنها راه نجات این استان که از ۶۱ نوع ماده معدنی بیش از ۴۰ مورد را دارد بحث معادن است و امیدواریم اقدامات خوبی در این زمینه صورت گیرد.
عقبماندگی خراسان جنوبی در شاخصهای ملی
مدیرعامل شرکت کویرتایر بیرجند هم گفت: خراسان جنوبی در اکثر حوزهها نسبت به شاخصهای ملی عقب است و نیاز به سرمایهگذار جدید در اکثر حوزهها دارد.
سید محمدحسین زینلی افزود: در سالهای گذشته اعتماد و سرمایه ملی را از دست دادهایم که این امر این جرات را از بخش خصوصی برای سرمایهگذاری گرفته است لذا انتظار داریم اکنون با روی کار آمدن دولت جدید، بخش خصوصی به میدان آمده و کار را در دست گیرند.
وی تاکید کرد: در سالهای گذشته استانهای بزرگ و مرکزی کشور با باندبازی شرکتهای بزرگ و سرمایهگذاری را به استانهای خود بردند و این موضوع باعث شده تا انفجاری از شرکتها و کارخانهها در آن استانها به وجود آید اما استانهای مرزی مانند خراسان جنوبی بینصیب بمانند.
نماینده بخش صنعت خراسان جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر ۵۰ درصد صنایع استان لنگ بوده و کار نمیکند، لذا دولت و شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری مانند شستا، ایمیدرو و بانکهای دولتی و خصوصی باید در این استان سرمایهگذاری کنند تا تولید رونق گیرد.
وی عنوان کرد: برای پروژههای عظیم صنعتی باید شرکتهای بزرگ پای کار باشند لذا امروز از پیوست عدالت دولت جدید، پیوست پروژههای بزرگ را میخواهیم تا این عقب ماندگیها در خراسان جنوبی جبران حذف شود.
مدیرعامل شرکت کویرتایر بر لزوم تأمین زیر ساختها در حوزههای مختلف استان تاکید کرد و گفت: اداره اقتصاد و دارایی و امور مالیاتی اینقدر فشار مالیاتی به واحدهای صنعتی نیاورند، اجازه بدهند تا واحدهای صنعتی راه بیفتد بعد مالیات بگیرند.
وی افزود: اینکه بانکها تسهیلات با کارمزد ۱۸ درصد بدهند اما ۲۵ درصد تمام شود و ۲۰ درصد آن نیز بلوکه شود در شان نظام بانکی کشور نیست و باید فکری به حال این موضوع شود.
زینلی تاکید کرد: داخلیسازی نجات ملی ما است، تا کی میخواهیم رو به غرب بخوابیم و از آنها کمک بخواهیم، در طی هشت سال گذشته کویر تایر با اتکا به دانش بومی خودش و فرزندان این کشور اعجاز خلق کرد و بیش از ۲۵ درصد سود سال قبل کویر تایر ناشی از داخلی سازی بوده است.
وی عنوان کرد: برای داخلیسازی و خصوصی سازی گامهایی برداشته شده است اما باید داخلیسازی به تصویب هیات وزیران برسد تا تکیه بر توان داخلی تقویت شود.
گرانی نهادههای دامی در خراسان جنوبی
نماینده دامداران خراسان جنوبی هم در این دیدار با اشاره به مشکلات دامداران گفت: در حال حاضر گرانی نهادههای دامی از مهمترین این مشکلات است.
حجتالاسلام سید محمود موسوی رستگار با تاکید بر اینکه افزایش قیمت نهاده های دامی، در افزایش قیمت تولیدات دامی نیز اثرگذار است افزود: انتظار داریم با توجه به وجود کارخانه خوراک دام در استان انتظار میرود که در راهاندازی کارخانه فرآوری شیر هم استان حمایت شود.
وی یادآور شد: در حال حاضر کارخانههای موجود فقط چربی شیر را گرفته و آن را بستهبندی و به بازار عرضه میکنند لذا برای فرآوری بیشتر و تولیدات متنوع لبنی باید شیر به استانهای دیگر صادر شود که موجب فساد آن شده و دور ریخته میشود.
نماینده دامداران خراسان جنوبی همچنین درخواست کرد که دولت شیر و گوشت را از دامدار خریده و به واسطه یارانه به مردم دهد تا مصرف شود.
وی بر اجرای درست اصل۴۴ قانون تعاونی ها که اشاره به خصوصی دارد نیز تاکید کرد.
رییس جمهوری که ظهر امروز در ادامه سومین سفر استانی خود از شهرستان طبس به مرکز استان آمد، با حضور در گلزار شهدای بیرجند به مقام شامخ شهدا ادای احترام کرد.
وی صبح امروز به همراه جمعی از اعضای هیات دولت در سومین سفر استانی خود و در سفری از پیش اعلام نشده از طریق شهرستان طبس وارد استان خراسان جنوبی شد و ضمن دیدار با مردم طبس در حرم امامزاده حسین بن موسی الکاظم (ع)، از معدن زغالسنگ پروده طبس هم بازدید کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی ظهر جمعه بدو ورود به فرودگاه بینالمللی شهید کاوه بیرجند مورد استقبال نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی و امام جمعه بیرجند، استاندار خراسان جنوبی، نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان استان قرار گرفت.
وی عصر امروز به صورت سرزده از محله کاظمیه شهر بیرجند بازدید کرد و با جمعی از اهالی این محله به گفت و گو پرداخت.
حضور در نشست شورای اداری استان از دیگر برنامههای این سفر یکروزه است.