بجنورد- ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه پنج هزار تن بذر گندم برای کشت پاییزه این استان تامین شده است گفت: کشاورزان نگران تامین بذر و کود برای کشت و کار پاییزه نباشند.

عبدالله یوسفی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بذور موجود از ارقام اصلاح شده و سازگار با مناطق مختلف و کم آب طلب است و بخشی نیز شامل بذر مرغوب است که هر کشاورز می‌تواند تا سه سال از این بذر استفاده کند.

وی با بیان اینکه کود مورد نیاز کشاورزان تحویل کارگزاری های شده است افزود: همچنین کشاورزانی که از نظر مالی در مضیقه هستند می توانند از کشاورز کارت استفاده کنند این کارت برای تامین بذر و کود مورد نیاز بهره برداران در نظر گرفته شده است.

به گفته مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی نیز هفت هزار تن انواع کود شیمیایی برای کشت پاییزه در این استان ذخیره سازی شده است که این میزان نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۵ درصد افزایش دارد.

خشکسالی کشت پاییزه دیمزارها را با تاخیر مواجه می‌کند

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با بیان اینکه خشکسالی کشت پاییزه دیمزارهای این استان را با تاخیر مواجه می‌کند گفت: پیش بینی می شود سال زراعی خشکی را پیش رو داشته باشیم.

یوسفی افزود: با توجه به کاهش بارندگی ها به لحاظ اقلیمی با شدیدترین خشکسالی مواجه خواهیم شد و در سال زراعی پیش رو شرایط نرمالی نخواهیم داشت که به همین دلیل پیش بینی می کنیم کشت پاییزه با تاخیر مواجه شود زیرا کشاورزان منتظر باران می مانند تا کشت را آغاز کنند.

وی گفت: پیش بینی می شود که امسال در سطح ۴۵ هزار هکتار از اراضی آبی گندم کشت شود که از هم اکنون کشاورزان با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه کشت را آغاز کرده اند و تا آذر ماه نیز ادامه دارد.

یوسفی با بیان اینکه هر ساله در بیش از ۹۸ هزار هکتار از دیمزارهای استان گندم کشت می شود اظهار داشت: براساس برنامه ریزی ها در سطح ۹۰ هزار هکتار گندم دیم کشت خواهد شد که بستگی به شرایط آب و هوایی دارد، دیمزارها مستقیم تحت تاثیر بارش باران قرار دارند اگر چه که کشت آبی در استان نیز به میزان بارندگی ها مرتبط است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ۵۵ تا ۶۰ درصد از منابع آبی کشتزارهای استان از آب های سطحی تامین می شود و بین ۴۰ تا ۴۵ درصد نیز از آب های زیر زمینی آبیاری خواهد شد.

یوسفی گفت: علاوه بر کشت غلات کشاورزان هم اکنون مشغول آماده‌سازی اراضی خود برای کشت پاییزه دانه های روغنی هستند که پیش بینی می شود سطح کاشت این محصولات به دلیل افزایش احتمالی نرخ خرید تضمینی بیشتر شود.

وی اظهار داشت: کشاورزان این استان از جمله دانه های روغنی کلزا، کاملینا، گلرنگ و کنجد را کشت می کنند که با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی احتمال استقبال نیز وجود دارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: کشاورزان این استان در سال زراعی جاری بیش از سه هزار  هکتار کلزا کشت کرده بودند.

یوسفی افزود: امسال گندمکاران استان ۱۱۲ هزار تن محصول از کشتزارها برداشت کردند که این میزان نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد کاهش دارد.

وی علت کاهش تولید گندم در استان را خشکسالی، نبود بارش موثر و سرمازدگی عنوان کرد و اظهار داشت: کشاورزان امسال در سطح ۴۷ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی آبی و ۹۶ هزار و ۲۵۰ هکتار اراضی دیم گندم کشت کردند که از این میزان بخشی به علت خشکسالی و تنش آبی از بین رفت.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی  و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی  محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۵۹ درصد از پهنه این استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است. 
هم اکنون  ۱۳.۱ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی بسیار شدید،  ۱۳.۹ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید، ۱۶.۱ درصد خشکسالی متوسط و ۱۵.۶ درصد خشکسالی خفیف دارد و در بین هشت شهرستان این خطه شمال شرق کشور شهرستان های مانه وسملقان به عنوان قطب کشاورزی بیشترین پهنه تحت تاثیر از خشکسالی را دارد  و پس از آن شهرستان اسفراین و راز و جرگلان درگیر با این پدیده شدند.
بررسی ها نشان می دهد که خشکسالی خراسان شمالی نه تنها باعث ایجاد تنش آبی در حدود ۳۰۰ روستا و چند شهر ایجاد کرد که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از حجم آبدهی قنات ها را نیز کاهش داد به طوری که نیمی از مزارع کشاورزی این خطه شمال کشور را نیز خشکاند و هشت دشت از ۱۱ دشت این استان نیز در زمره دشت های بحرانی قرار گرفتند.