حجتالاسلام علیرضا شاهفضل روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سخن امام علی(ع) که فرمودند "أَزْرَی بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَعَ، وَ رَضِیَ بِالذُّلِّ مَنْ کَشَفَ عَنْ ضُرِّهِ، وَ هَانَتْ عَلَیْهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَیْهَا لِسَانَه" افزود: بر این پایه، آنکه طمع را شعار خود سازد، خود را خوار ساخته و هر که پریشانحالی خویش با دیگران در میان نهد، تن به ذلت داده است و کسی که زبانش بر او فرمان راند، بی ارج شود.
وی با بیان اینکه حضرت علی (ع) در این سخن حکیمانه سه عامل را سبب بیارزش شدن انسان معرفی کرده است، اظهار داشت: معنای طمع به عنوان نخستین عامل بیارزش شدن انسان این است که به آنچه دارد قانع نباشد و دنبال زیادهخواهی باشد، در حالی که خداوند متعال نیروی طمع را در انسان قرار داده است تا با استفاده از آن در به دست آوردن ثواب و امور خیر طمع بورزد و دنیای خود را صرف به دست آوردن آخرت کند.
به گفته وی، اگر این نیرو به سمت دنیاخواهی برود نه تنها هیچگاه موجب سیری انسان نمیشود، بلکه فرد برای پاسخگویی به طمع خویش بسیار مرتکب گناه و حتی گاهی سبب زیر پاگذاشتن اصول انسانی میشود.
مسوول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کاشان نتیجه این سبک زندگی را به طور صرف خفت و خواری برای اهل دنیا دانست و یادآور شد: بسیار اتفاق میافتد که فرد با گرفتار شدن بر سر دوراهی طمع و عزت در اینگونه مواقع طمع را بر عزت ترجیح میدهد.
وی بیان مشکلها با دیگران را دومین عامل تحقیر انسان برشمرد و گفت: زمانی که انسان مشکلهای خود را برای دیگران بیان کند یا با کسی سخن گوید که توان دستگیری بیمنت او را دارد اقدام مطلوب و منطقی انجام داده است، اما اگر برای آرام شدن و درد دل کردن، مشکلها را با افرادی مطرح کند که شانیت آن را ندارند و از مطالب سوء استفاده کنند نه تنها مشکل رفع نمیشود بلکه سبب تحقیر شخصیت انسان میشود.
حکمرانی زبان بر بدن عامل تخریب انسان
حجتالاسلام شاه فضل سومین عامل تخریب انسان از نگاه امام علی(ع) را حکمرانی زبان انسان بر او و تسلیم بودن عقل در برابر زبان دانست و افزود: اگر فرد هر آنچه به ذهنش برسد بدون در نظر گرفتن عواقب آن بر زبان جاری کند، در بسیاری از مواقع اسیر هیجانها و بیان سخنانی میشود که غیرمنطقی و خلاف واقع است.
وی با تاکید بر اینکه چنین تسلیم زبان بودن عامل کاهش اعتماد دیگران نسبت به انسان در گذر زمان میشود، ادامه داد: در این صورت دیگران نیز برای سخنان چنین فردی ارزش قایل نیستند.
مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: به همین دلیل حضرت علی(ع) توصیه میفرمایند که انسانها مراقب زبانشان باشند و با تامل و دقت سخن بگویند.
شهرستان کاشان از ۲۱ مهر ۱۳۹۹ به مدت ۲ سال به عنوان نخستین پایتخت نهجالبلاغه کشور نامگذاری شده است؛ افزون بر ۵۰ نفر حافظ نهجالبلاغه، یک هزار و ۲۰۰ نفر حافظ بخشهایی از این کتاب ارزشمند، ۲۰۰ نفر حافظ کل قرآن مجید و ۱۵ نفر حافظ کل صحیفه سجادیه در شهرستان کاشان آموزش دیدهاند.