رئوف حضرت ژانتاسوف که عنوان مفتی اعظم چهار سال پیش به وی اعطا شد روز شنبه در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد که این عنوان عالی روحانی را به دلیل ترکیب چند ملیتی منطقه و ویژگی های شخصی دینی خود کسب کرده است.
رئوف گفت که او ۲۸ سال پیش نگهبان مسجدی در روستا بود و با فرا گرفتن تعالیم دینی و تحصیل در دانشگاه اسلامی عنوان مفتی به وی اعطا شده است.
او ادامه داد که در سالهای اخیر کارهای زیادی برای متحد ساختن همه مسلمانان منطقه آستراخان انجام داده است، روابط خوبی با شیعیان دارد و با همه نهادهای مذهبی روابط دوستانه برقرار کرده است.
رئوف حضرت ژانتاسوف، رئیس روحانیت مسلمانان محلی، در این گفت و گو خاطر نشان کرد که برای مسلمانان منطقه هیچ گونه مانعی در پایبندی آنها به همه ارکان دین اسلام وجود ندارد.
وی ادامه داد: درهای مساجد به طور مساوی برای همه مومنان بدون محدودیت سنی، ملیت و مذهب باز است. آنها می توانند همه فعالیت های دبنی را بدون هیچگونه مانعی انجام دهند.
مفتی گفت که آستراخان تفاوتش با سایر استانهای روسیه در دین اسلام است به این خاطر که فعالیت های دینی مسلمانان پررنگ تر است بطوریکه که ففط در شهر آستراخان ۱۵ مسجد فعال است و در کل استان ۷۶ مسجد داریم ضمن اینکه یک دانشگاه اسلامی با مجوز وزارت آموزش عالی روسیه هم برای تربیت روحانیون فعال است.
رئوف حضرت گفت که در اداره دینی مسلمانان آستراخان در کنار سنی ها، شیعیان هم مسجد داشته و با هم زندگی مسالمت آمیز دارند.
وی تصریح کرد: ما با شیعیان کنفرانس های مشترک هم برگزار می کنیم و سال آینده نیز کنفرانس بین الملی اسلامی را به منظور تبادل تجربیات برای روابط بهتر با هم در دستور کار داریم و از شخصیتهای دینی کشورهای مسلمان برای این کنفرانس دعوت خواهد شد.
مفتی آستراخان گفت که در روسیه حقوق مذهبی صدمه نمی بیند به طوری که صدای اذان در شبانه روز در این منطقه به گوش می رسد و هیچ ممنوعیتی از طرف دولت وجود ندارد و حتی مردم مذاهب دیگر مثل مسیحیان از افامه اذان مسلمانان استقبال می کنند.
وی با بیان اینکه در استان چند ملیتی آستراخان ۱۴۰ قوم زندگی می کنند، اظهار داشت : همه مذاهب در اینجا کاملا آزاد هستند و هیج محدودیتی برای هیج مذهبی وجود ندارد.
مفتی آستراخان اظهار داشت که از زمان ساخت مسجد سفید در آستاراخان 211 سال می گذرد و به عنوان قدیمی ترین ساختمان مسلمانان در آستاراخان شناخته می شود.
به گفته وی مسجد سفید ابتدا چوبی بود که سپس با مصالح روز بازسازی شد. ژانتاسوف خاطرنشان کرد که این مسجد نمادی از یکپارچگی معنوی تاریخی منطقه آستراخان هم شناخته می شود.
وی در باره دیدار و گفت و گوی خود با سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه که آستراخان سفر کرده بود گفت درخصوص وضعیت جوامع مسلمان استان آستراخان به گفتگو و تبادل نظر پرداختند. در این دیدار مهدی آکوچکیان سرکنسول کشورمان و سیدوف رئیس شورای شهر آستراخان نیز حضور داشتند.
استان آستراخان روسیه با حدود یک میلیون نفر جمعیت در یکهزار و ۴۰۰ کیلومتری مسکو قرار دارد. این استان دروازه ورودی ایران به روسیه محسوب و یک منظقه راهبردی شناخته می شود. بندر ایرانی سالیانکا نیز در این منطقه واقع شده است.
از جمعیت ۱۴۶ میلیون نفری روسیه حدود ۳۰ میلیون نفر آنها مسلمان هستند که عمدتا در مناطق جنوبی و شرق روسیه از جمله جمهوری های داغستان، تاتارستان و آستراخان زندگی می کنند.