حجت الاسلام یدالله وحدانینیا روز دوشنبه در دومین نشست شورای پیشگیری از وقوع جرم استان خراسان جنوبی در سال جاری که به ریاست رییس کل دادگستری استان برگزار شد، افزود: با توجه به جایگاه شورای اسلامی شهر به عنوان حلقه واسط بین مردم و حاکمیت و نقشی که میتواند در زمینه معرفی حقوق شهروندی ایفا کند باید این مهم به صورت فراقوهای مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: اصل ۱۵۶ قانون اساسی تاکید بر پیشگیری از وقوع جرم دارد و مقام معظم رهبری همواره بر این موضوع تاکید داشتهاند که موضوع فراقوهای است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی اظهار داشت: شناسایی علل و زمینههای جرم، برنامهریزی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت راهکارهایی است که دنبال میکنیم اما با توجه به سند تحول قضایی میطلبد که با شوراهای اسلامی برای تامین عدالت ارتباط برقرار کنیم.
وی بیان کرد: عدالت جز با اجرای قانون محقق نمیشود و تحقق مدیریت یکپارچه شهری از مهمترین پیش نیازها است.
وحدانینیا گفت: زبالهگردی، کودکان کار و سکونتگاههای غیر رسمی باید مورد اهتمام جدی شورای شهر با ساز و کارهای مناسب قرار گیرد.
وی افزود: اگر غلبه نگاه فرهنگی و اجتماعی را در پروژههای شهرداری داشته باشیم و به مبلمان شهری برای روحیه نشاط توجه شود، خودش میتواند در کاهش آسیبها و جرایم موثر باشد.
ضرورت شناسایی مبادی جرمخیز
عضو شورای اسلامی شهر بیرجند هم در این نشست گفت: شناسایی مبادی جرمخیز در خراسان جنوبی بهتر از درمان آن است زیرا ما به جای شناختن علت، به معلول میپردازیم.
مرتضی یزدانشناس افزود: اقتصاد و کمرنگ شدن معنویت از مهمترین معضلات جامعه و زمینهساز وقوع جرم در استان است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: حمایت نشدن سرمایهگذار سبب فرار سرمایه از شهر شده و اگر جذابیتهایی را به وجود بیاوریم خیلی از مشکلات با افزایش اشتغال کاهش پیدا خواهد کرد.
عضو شورای شهر بیرجند اظهار داشت: مجموعه تجاری هلال در مرکز استان سالها بلاتکلیف است که نیازمند کمک به عنوان یکی از سرمایهگذاریهای شاخص است.
وی افزود: اگر بخواهیم جرم و تخلف کم شود باید به ریشهها و عوامل بپردازیم و یکی از این موارد وضعیت فعلی پادگان سابق در خیابان ارتش است که علیرغم قرارداد بسته شده در سال ۸۴ هنوز به صورت کامل تخلیه نشده است.
یزدانشناس با بیان اینکه باید زمینه جرمخیزی از بین برود گفت: با فروش ۴۰۵ هکتاری زعفرانیه هزاران میلیارد تومان پول از استان ما خارج و سبب فقر خواهد شد زیرا تحویل این شهرک نیاز به خدماترسانی شهری خواهد داشت که فعلا در دسترس نیست.
تصمیمات شورای شهر باید ضمانت اجرا داشته باشد
دیگر عضو شورای شهر بیرجند هم گفت: اگر قرار باشد جلوی بسیاری از تخلفهای شهری گرفته شود باید تصمیمات شورای شهر ضمانت اجرا داشته باشد که دستگاه قضا میتواند نقش موثری در این زمینه ایفا کند.
عباس سروری افزود: خیلی از دستگاهها در ساخت و ساز تخلف دارند، بدهکار هستند و ساختمانسازی میکنند که باید به صورت قانونی جلوی آنها گرفته شود.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که انبوهسازان حریم همسایه را رعایت نمیکنند و تخلفشان با یک جریمه حل و فصل میشود.
عضو شورای شهر بیرجند اظهار داشت: کسی که با پول کارگری خانهای میسازد سریع جلوی آن گرفته میشود اما این افراد جریمه میشوند که داد مردم درآمده است.
وی افزود: شهرداری آنقدر نیرو ندارد که در پارکها جلوی افرادی که در ساعات پایانی شب مزاحمت ایجاد میکنند، گرفته شود و مشکلاتی از این قبیل در حوزههای مختلف که میطلبد با همسو شدن دستگاهها با شهرداری و تعاملی که برقرار میشود به شهر مدنظر برسیم.
فرهنگ جدی گرفته شود
سرپرست شهرداری بیرجند هم گفت: شهرداری در کنار وظایف ذاتی باید مقوله فرهنگی را جدی ببیند و شورای شهر کمیسیون فرهنگی و اجتماعی را فعال کند تا به صورت ویژه مهارتهای زندگی و آگاهیهای عمومی ارتقا یابد.
علی عدل افزود: تا آگاهیهای عمومی و مهارتهای زندگی کردن در شهر افزایش نیابد شاهد افزایش فقر اقتصادی و جرم در جامعه خواهیم بود.
وی گفت: جای تأسف دارد که به کمیسیون ماده ۱۰۰ به عنوان یکی از مراکز درآمدهای پایدار نگاه میشود اما با توجه به اینکه شهرداری مجبور است در پروژههای روزمره کار کند نتوانسته به درآمدهای پایدار فکر کند.
سرپرست شهرداری بیرجند گفت: طرح جامع تفصیلی از سال ۸۶ در این شهر بازنگری نشده است و سازندگان خود را با شهرهای دیگر مقایسه میکنند.
وی با بیان اینکه همان طرح تفصیلی هم کپیبرداری از یک شهر شمالی است افزود: با این روند هم فرار سرمایه در مرکز استان اتفاق میافتد و هم ما در قوانین با مشکل مواجه هستیم.
عدل گفت: طرح منطقهبندی شهر باید در مرکز استان به درستی انجام شود و در برخی مناطق وقتی زمین زیاد است چرا باید تراکم سنگین ایجاد کنیم.
وی بیان کرد: الان اتفاق جدیدی رقم میخورد که ۴۰۰ هکتار به شهر بیرجند اضافه کنند و قانون این اجازه را نمیدهد زیرا باید زمینهای داخلی و بافت فرسوده تازهسازی شود.
وی گفت: ساخت ابر سازهها در پادگان بیرجند با همکاری راه و شهرسازی از دیگر مشکلات است که در ۶ بلوک ۳۴۰ واحد ساخته میشود و این واحدها از کجا خدمات شهری میگیرند لذا اگر حمایتی برای جلوگیری از این ابرپروژه نباشد شاهد مشکلات زیادی خواهیم بود.
تبیین جایگاه شورای پیشگیری از وقوع جرم استان و شهرستانها و ظرفیتهای همکاری مشترک با رویکرد پیشگیری از وقوع جرم از مهمترین دستور کارهای این شورا بود که جمعی از اعضای شوراهای اسلامی و حوزههای قضایی استان به صورت ویدئو کنفرانس در این جلسه حضور داشتند.