گنبدکاووس- ایرنا - نبود شهرک صنعتی در کلاله و تکمیل بودن ظرفیت تنها ناحیه صنعتی آن موسوم به "دهنه"، حدود ۱۰ سال است که امکان هرگونه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای ‌راه‌اندازی واحدهای تولیدی - صنعتی در این شهرستان ۱۳۰ هزار نفری واقع درشرق استان گلستان را سلب کرده است.

به گزارش ایرنا، داشتن زمین مناسب درصورتی که به زیرساخت‌هایی مانند "راه ارتباطی، آب، برق، گاز" دسترسی داشته باشد و یا متولیان امر مانند شرکت شهرک‌های صنعتی، زمین و زیرساخت‌های مورد نیاز آن‌را فراهم نمایند به اعتقاد کارشناسان بهترین شرایط و مشوق برای سرمایه‌گذاران جهت راه‌اندازی واحدهای تولیدی - صنعتی در یک منطقه خواهد بود. 

 مسوولان شهرستان هزار و ۷۵۲ کیلومتر مربعی کلاله وقتی از حدود ۲ دهه پیش مجوز احداث ناحیه صنعتی در زمینی به مساحت ۱۲ هکتار دریافت کردند شاید تصور نمی‌کردند که عرصه پیش بینی شده ظرف چند سال با استقرار ۵۰ واحد تولیدی غالبا صنایع مرتبط با بخش کشاورزی تکمیل می‌شود و آنها را از حدود ۱۰ سال پیش بر ۲ راهی توسعه زمین این ناحیه و یا اختصاص زمینی دیگر برای استقرار واحدهای صنعتی قرار دهد.

مسوولان کلاله راه دوم را انتخاب کردند و پیشنهاد ایجاد شهرک صنعتی با نام "گلستان" در عرصه‌ای به‌مساحت ۵۰ هکتار را به مسوولان شرکت شهرک‌های صنعتی دادند که مورد موافقت قرار گرفت با این حال از تقدیر نانوشته و یا از بدشناسی آنها و با ارتقای شهر گالیکش از توابع شهرستان مینودشت به شهرستان، زمین پیش بینی شده برای شهرک صنعتی درحوزه جغرافیایی این شهرستان تازه تاسیس قرار گرفت و عملا دست مسوولان کلاله خالی ماند.

تلاش‌ها برای کسب مجوز دیگری جهت راه‌اندازی شهرک صنعتی در کلاله تا کنون بی نتیجه مانده و مسوولان این شهرستان را مجبور به انتخاب راه نخست یعنی توسعه ۲۰ تا ۲۵ هکتاری ناحیه صنعتی دهنه نموده است که تحقق این امر نیز با توجه به گرانی زمین و نیز دندان‌گردی مالکان سبب شده تا آنها قیمت‌های بالاتر از عرف را برای فروش زمین خود پیشنهاد کردند.

با این حال ظرفیت‌های بکر کلاله در بخش‌های مختلف برای سرمایه‌گذاری در راستای رونق تولید و ایجاد اشتغال مولّد، ضرورت توسعه صنعتی این شهرستان را دو چندان کرده و مسوولان محلی امیدوارند با حمایت ویژه دولت سیزدهم و مسوولان استان گلستان شرایط برای توسعه ناحیه صنعتی فعلی و یا اختصاص زمین دیگری برای ایجاد شهرک صنعتی در کلاله فراهم شود.

نبود شهرک صنعتی در کلاله و تکمیل بودن ظرفیت تنها ناحیه صنعتی آن به گفته مسوولان و کارشناسان حوزه صنعت این شهرستان سبب شده تا سالانه تعدادی زیادی از متقاضیان سرمایه‌گذاری در عرصه تولیدی، اقتصادی و صنعتی چه بومی و چه از دیگر شهرهای استان و کشور، پس زده شده و یا به مناطق دیگر سوق داده شوند.

به گفته رییس اداره صنعت، معدن و تجارت کلاله هم اکنون در ناحیه صنعتی دهنه این شهرستان که ۱۲ هکتار وسعت دارد و ظرفیت آن از ۱۰ سال پیش تکمیل شده، حدود ۵۰ واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی مستقر هستند.

حسین حسن زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا یادآور شد که با پیگیری مسوولان کلاله در سال‌ ۹۱ زمینی به مساحت ۵۰ هکتار برای ایجاد شهرک صنعتی شهرستان واگذار شد اما بعد از چند سال که مقدمات ایجاد زیرساخت‌های آن برای استقرار صنایع درحال انجام بود با انجام تقسیمات کشوری جدید و معرفی گالیکش به‌عنوان شهرستان مستقل و واقع شدن زمین شهرک در حوزه جغرافیایی این شهرستان تازه تاسیس، زمین این شهرک درسال ۹۴ به گالیکش واگذار شد.

وی افزود: طی این سال‌ها مسوولان کلاله بویژه نمایندگان مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی بویژه نماینده فعلی پیگیری زیادی برای ایجاد شهرک صنعتی جدید در کلاله و یا توسعه فضای ناحیه صنعتی دهنه انجام دادند اما تا کنون بی‌نتیجه بوده است.

حسن زاده اضافه کرد: در ۲ سال اخیر حداقل ۵۰ متقاضی سرمایه‌گذاری به اداره صنعت، معدن و تجارت کلاله مراجعه کردند که به‌دلیل تکمیل بودن ظرفیت ناحیه صنعتی دهنه و نبود شهرک صنعتی در شهرستان، آنها به شهرک‌های صنعتی شهرهای همجوار و شرق گلستان از جمله گالیکش، رامیان، آزادشهر و گنبدکاووس هدایت شدند.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت کلاله ادامه داد: افرادی که اصرار به سرمایه‌گذاری در محدوده شهرستان دارند نیز باید به دنبال پیدا کردن زمین مناسب در اطراف ناحیه صنعتی باشند که مراحل اداری و طولانی تغییر کاربری و نیز اخذ مجوزهای خیلی از آنان را از ادامه کار منصرف می‌کند.

وی افزود: برای توسعه و افزایش مساحت ناحیه صنعتی دهنه کلاله به مقدار ۲۳ هکتار دیگر فعلا موافقت برخی مالکان اراضی اطراف این ناحیه گرفته شده و قرار است کارشناسانی از طرف مالکان و شرکت شهرک‌های صنعتی استان گلستان زمین‌ها را برآورد قیمت کنند.

تصویری از ناحیه صنعتی دهنه کلاله

فرماندار کلاله نیز دراین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت که برای حضور سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در این شهرستان چاره‌ای جز توسعه ناحیه صنعتی دهنه که ظرفیت آت تکمیل شده و یا ایجاد شهرک صنعتی جدید نداریم.

محمد ابراهیمی تودرواری افزود: مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی گلستان یک ماه قبل از ناحیه صنعتی دهنه بازدید کرد و قرار شد ۲۳ هکتار زمین به مساحت آن اضافه شود و طبق برنامه ریزی‌ تا دهه فجر زمین مورد نیاز خریداری خواهد شد.

وی اضافه کرد: سه منطقه نیز برای ایجاد شهرک صنعتی کلاله به مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان معرفی شده که در صورت موافقت و تصویب، باعث افزایش جذب سرمایه‌گذار در این شهرستان خواهد شد.

در همین پیوند مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی گلستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت که این شرکت برای توسعه ناحیه صنعتی دهنه کلاله برنامه خرید ۲۳ هکتار زمین اطراف این ناحیه را در برنامه دارد که هم اکنون کارشناسان این شرکت در حال مذاکره با مالکان هستند که امیدواریم طی چند ماه آینده این فرایند پایان یافته و در ادامه عملیات آماده کردن زیرساخت‌های اراضی جدید نیز انجام شود.

رضا شهمرادی افزود: برنامه دیگر شرکت شهرک‌های صنعتی گلستان برای توسعه صنعتی کلاله در صورتی که زمین مورد نیاز از اراضی منابع طبیعی به مساحت حداقل ۳۰ هکتار برای ایجاد شهرک صنعتی تامین شود، این شرکت آمادگی تصویب و ایجاد زیرساخت‌های آن را برای سال آینده دارد.

شهرستان کلاله ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارد که در ۲ نقطه شهری و ۱۲۰ روستا سکونت دارند.