بغداد - ایرنا - با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی که تعیین کننده نخست وزیر آینده عراق برای مدت چهار سال خواهد بود، گمانه زنی‌ها در خصوص بازیگران بزرگ داخلی و خارجی برای تبیین مختصات نخست وزیر آینده این کشور و به تبع آن نامزد احتمالی برای تصدی این پست در عراق شدت گرفته است.

به گزارش ایرنا، به اعتقاد ناظران عراقی، تهران، واشنگتن و نجف اشرف مهمترین بازیگران تعیین کننده نخست وزیر آینده عراق هستند که در این میان نجف اشرف به زیر شاخه «حنانه» (مقتدا صدر) و مرجعیت عالی دینی نجف (آیت الله سیدعلی سیستانی) تقسیم می‌شود.

علاوه براین بازیگران اصلی، برخی معتقدند که «جادریه» (هادی العامری)، «تشرین» (اعتراضات اکتبر)، «اربیل» (مسعود بارزانی) و «الانبار» (محمد الحلبوسی) دیگر بازیگران مهم داخلی در تعیین مختصات نخست وزیر آینده عراق خواهند بود.

«قصی محبوبه» کارشناس مسائل راهبردی عراق در یک میزگرد تلویزیونی معروف که «احمد ملا طلال» روزنامه نگار و سخنگوی سابق دفتر نخست وزیری آن را برگزار می‌کند، تاکید کرد که در مرحله پیش‌رو، تهران بیش از واشنگتن می‌تواند در تعیین نخست وزیر آینده عراق نقش ایفا کند.

براساس اظهارات این کارشناس عراقی، آمریکا و دولت دمکرات «جو بایدن» در حال حاضر درگیر مشکلات خود و تبعات خروج از افغانستان و همچنین خروج امن نظامیانش از عراق است و چندان نسبت به ملاحظات ایران درباره مختصات نخست وزیر آینده عراق، حساسیت ندارد.

در همین میزگرد سیاسی، «عبدالرحمن الجبوری» کارشناسی که ملا طلال از او به عنوان تیم «مصطفی الکاظمی» یاد کرد، با تاکید بر اهمیت تهران، واشنگتن و نجف اشرف در تعیین مختصات نخست وزیر آینده عراق گفت که جادریه (هادی العامری) و اعتراضات اکتبر در خارج و داخل عراق نقش مهمی در تعیین مختصات آینده نخست وزیر کشور بازی خواهند کرد.

به گفته وی، منظور او از اعتراضات اکتبر، گروه‌های سیاسی منتسب به اعتراضات اکتبر نیست، بلکه پایگاه اجتماعی این اعتراضات است که همچنان در تعیین نخست وزیر آینده اثر گذار خواهد بود.

الجبوری و المحبوبه در خصوص میزان اثرگذاری «مقتدا صدر» در تعیین مختصات نخست وزیر آینده اختلاف نظر داشتند، در حالی که الجبوری معتقد بود که مقتدا صدر همچنان تعیین کننده است، المحبوبه با آن مخالفت کرد.

وی گفت که مقتدا صدر بر خلاف آنچه انتظار می‌رفت و می‌گفتند، مشخص شد که نمی‌تواند کرسی‌های زیادی در انتخابات آینده به دست بیاورد.

به اعتقاد او، بازیگر سیاسی مهم داخلی در تعیین نخست وزیر آینده، ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری است.

وی کردها و اهل سنت را که از آنها به عنوان دروازه «اربیل» (مسعود بارزانی) و «الانبار» (محمد الحلبوسی) یاد کرد، در معرفی نخست وزیر آتی عراق بیش از جریان صدر تعیین کننده دانست.

المحبوبه همچنین نقش و اثرگذاری اعتراضات تشرین را در انتخابات نامزد نخست وزیر آینده عراق کم اثر خواند و گفت که اعتراضات تشرین اگر قرار است اثرگذار باشد، بعد از یکسال از شروع به کار نخست وزیر جدید، موضع خود را نشان خواهد داد. 

در این میزگرد تلویزیونی برخلاف دیدگاه بسیاری از صاحب نظران، محبوبه و الجبوری، نقش «نوری المالکی» رهبر «ائتلاف دولت قانون» را چندان بزرگ ندانستند و به قصد یا بدون قصد حتی اشاره‌ای به آن نکردند، در حالی که اغلب نظرسنجی‌ها می‌گویند که احتمالا نوری المالکی، یکی از پیروزهای بزرگ انتخابات آینده عراق باشد.

قصی محبوبه درباره نامزدهای مطرح نخست وزیر آینده عراق تاکید کرد که تمامی شخصیت‌هایی که قبلا متصدی یا مکلف به نخست وزیری شده‌اند مانند نوری المالکی، «حیدر العبادی»، «عدنان الزرفی»، «محمد توفیق علاوی» و «اسعد العیدانی» هرگز به عنوان نامزدهای مجدد تصدی پست نخست وزیری مطرح نخواهند شد.

وی بزرگترین نامزدهای مطرح در صحنه سیاسی عراق را در وقت حاضر «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر فعلی و «فائق زیدان» رییس دستگاه قضایی این کشور عنوان کرد.

این درحالی است که عبدالرحمن الجبوری گفت پیش بینی می‌شود که سه گروه بزرگ پیروز انتخابات آینده یعنی جریان صدر، ائتلاف الفتح و گروه‌های ملی (سید عمار حکیم و حیدر العبادی) نامزدهای خاص خود را برای تصدی پست نخست وزیری مطرح کنند.

وی بار دیگر از ذکر نام نوری المالکی به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی خودداری کرد، در حالی که ائتلاف دولت قانون از هم اکنون اعلام کرده است که در صورت پیروزی بزرگ در انتخابات، نام المالکی را به عنوان یکی از نامزدهای مطرح پست نخست وزیری مطرح خواهد کرد.

الجبوری با توجه به نزدیکی به الکاظمی گفت که احتمالا طرح نامزدهای خاص از طرف جریان صدر، الفتح و گروه‌های ملی فقط برای رایزنی و امتیازگیری باشد.

به اعتقاد او، مصطفی الکاظمی همچنان یکی از شانس‌های اصلی تصدی مجدد پست نخست وزیری عراق است.

این در حالی است که برخی ناظران دیگر با وجود طرح نام الکاظمی به عنوان یکی از نامزدها، پیش بینی کرده‌اند که انتخابات پارلمانی زودهنگام دهم اکتبر آتی، حاوی شگفتی باشد.