تهران - ایرنا - در حالی که اجرای نظام تعرفه جدید برق در اسپانیا نتوانست مانع از افزایش بی سابقه بهای برق در این کشور شود، دولت اسپانیا با روی آوردن به تدابیری تازه به رغم وجود اختلافات، در تلاش است تا نرخ برق قبوض شهروندانش را تا پایان سال جاری میلادی به سطح تعرفه قبوض سال ۲۰۱۸ کاهش دهد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، خبرها از رکوردزنی متوسط قیمت برق اسپانیا در بازار عمده فروشی در حالی برای چندمین بار در ماه‌های اخیر منتشر شده است که به گزارش نشریه لا وانگواردیا، شورای وزیران اسپانیا با تصویب قانونی جدید در تلاش است تا شهروندان اسپانیایی تا پایان سال جاری میلادی، مبلغی مشابه تعرفه قبوض برق سال ۲۰۱۸ را بپردازند.

دولت اسپانیا که از اول ژوئن (۱۱ خرداد) و اجرایی کردن سیستم تعرفه جدید برق در این کشور در تلاش بود تا از طریق بالا بردن نرخ برق، جامعه را وادار کند تا بتدریج، عادات مصرفی خود را تغییر دهد، اکنون با تداوم سر به فلک کشیدن بهای برق، به چاره ای جدید و وضع قوانینی تازه روی آورده است.

بر اساس تدابیر تازه دولت، شرکت‌های انرژی موظف خواهند بود تا سود و مزایایی را که به موجب افزایش بیش از حد نرخ گاز در بازارهای بین‌المللی به دست آورده اند را مسترد کنند. به این ترتیب دولت اسپانیا انتظار دارد که از این طریق با تامین حدود دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو، تعرفه برق قبوض مصرف‌کنندگان را کاهش دهد.  

طبق اعلام دولت، این کاهش مزایای شرکت‌های انرژی موقتی بوده و بر اساس برآوردهای کارشناسان تا ۳۱ مارس ۲۰۲۲ و توقف روند صعودی فعلی بازار اجرا خواهد شد.

به نوشته لا وانگواردیا، این نخستین اقدام دولت اسپانیا در راستای کاهش ۲۲ درصدی بهای برق مصرف‌کنندگان تا پایان امسال و همچنین جبران افزایش تاریخی است که اسپانیایی‌ها در ماه‌های اخیر با آن روبرو بوده اند. دولت اسپانیا همچنین قصد دارد با مداخله در قبوض برق، افزایش بهای گاز که بر اساس پیش‌بینی‌ها با آغاز فصل سرما، بین ۲۹ تا ۴۰ درصد برآورد شده است را نیز کنترل کند.

دولت اسپانیا همچنین از پایان ماه ژوئن (اوایل تیر ماه) در راستای مدیریت مصرف برق بخش خانگی، مالیات بر ارزش افزوده مصرف کنندگان خانگی با توان مصرف ۱۰ کیلو وات را از ۲۱ درصد به ۱۰ درصد کاهش داد تا مبلغ نهایی قبض این گروه را کاهش دهد.

شرکت‌های برق اسپانیا تهدید کردند که اگر دولت درآمد آن‌ها را کاهش دهد، واحدهای هسته ای را تعطیل می‌کنند 

در مقابل اقدامات دولت اسپانیا در جهت کاهش بهای برق ، شرکت‌های برق تهدید کردند که فعالیت نیروگاه‌های هسته ای خود را تعطیل خواهند کرد. «مجمع صنایع هسته‌ای اسپانیا» ضمن «رد» قاطع اقدامات تصویب شده از سوی دولت با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «این امر منجر به توقف فعالیت همه نیروگاههای هسته ای خواهد شد».

«ایگناسیو آرالوس» رئیس انجمن هسته ای اسپانیا معتقد است، توقف نیروگاه‌های هسته ای که بیشترین مسئولیت تولید برق در اسپانیا را بر عهده داشته و از انتشار گازهای گلخانه ای جلوگیری می‌کنند، موجب از دست رفتن تعداد زیادی شغل، وابستگی بیشتر به خارج برای تامین انرژی، افزایش بی ثباتی در بازار عمده فروشی و همچنین بی‌ نظمی و اختلال در روند تولید هسته ای خواهد شد.

به نوشته نشریه ال موندو، به طور کلی هزینه تولید برق در اسپانیا از محل منابع مختلفی از جمله انرژی هسته ای (۲۲.۲ درصد)، نیروی بادی (۲۱.۹ درصد)، سیکل ترکیبی (۱۷.۵ درصد)، انرژی آبی (۱۲.۲ درصد)، خورشیدی (۷.۹ درصد) تامین می‌شود.

به این ترتیب بیشترین حجم تولید برق اسپانیا از محل انرژی هسته ای و پس از آن از محل منابع تجدید پذیر است. اسپانیا قصد دارد تا سال ۲۰۵۰، کربن را به طور کامل از چرخه تولید برق این کشور حذف کرده و انرژی برق این کشور را از منابع انرژی تجدیدپذیر تامین کند.

متوسط قیمت برق اسپانیا در بازار عمده فروشی در حالی در ژوئن سال جاری (خرداد/ تیر) به ۸۳.۲۹ یورو در هر مگاوات ساعت رسید که  به گزارش خبرگزاری افه، این کشور هفته خود را با رکورد جدید تاریخی در قیمت برق، یعنی ۱۵۴.۱۶ یورو در هر مگاوات ساعت آغاز کرد.  پیش از این، گران‌ترین قیمت برق در سپتامبر سال ۲۰۰۸ (شهریور و مهر ۱۳۸۷) با مبلغ ۷۳.۰۳ یورو ثبت شده است.

نرخ تورم در اسپانیا به دلیل افزایش قیمت برق،  به بالاترین رقم در چند سال گذشته رسیده است.

به گزارش تارنمای اویل پرایس، خالی شدن ذخایر گاز طبیعی و سرعت پایین باد، سبب شده است تا قیمت برق نه فقط در اسپانیا که در سراسر اروپا افزایش یابد. 

بر اساس داده‌های شرکت "گس اینداستریال"، قیمت برق تولیدی از نیروگاه گاز نیز در اسپانیا در نیمه دوم ماه جاری (ژوئن) با افزایش ۱۱.۸ درصدی (۳.۰۷ یورو در هر مگاوات ساعت) به ۲۹.۲ یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید.

خاویر بلاس، تحلیلگر انرژی می‌گوید در اسپانیا، قیمت برق در این هفته رکورد جدید ثبت کرد که یک مشکل سیاسی بزرگ است.