گوترش در مصاحبه با خبرگزاری «رویترز» گفت: هر گونه اظهارنظر در خصوص اینکه این سازمان جهانی میتواند مشکلات افغانستان را حل نماید، «یک نوع توهم» به شمار میرود.
وی افزود: توان سازمان ملل جهت میانجیگری به منظور تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان محدود است. تصور میکنم پیش بینیهای بیپایه و اساسی وجود دارد مبنی بر اینکه سازمان ملل به عنوان نهاد بینالمللی اصلی که همچنان در این کشور حضور دارد، میتواند در اوضاع افغانستان تاثیر زیادی داشته باشد.
گوترش هفته گذشته در آستانه برگزاری نشست سالانه سازمان ملل در نیویورک با اشاره به حضور قدرتهای غربی و در راس آنها آمریکا طی دو دهه گذشته در افغانستان گفت: این قدرتها با آن همه امکانات و منابع مالی ظرف دو دهه نتوانستند مشکلات افغانستان را حل کنند، پس هر کس تصور کند که بدون کمک گرفتن از قدرتها و منابع و امکانات یاد شده، سازمان ملل بتواند مشکلات این کشور را حل و فصل نماید، دچار توهم شده است.
وی تاکید کرد: سازمان ملل تمام توان خود را برای کمک کردن به افغانستان که در آستانه یک بحران انسانی بزرگ قرار دارد، بکار خواهد بست .
گوترش در ادامه از تصمیم خود جهت گفت وگو با طالبان به منظور یاری رساندن به ملت افغانستان خبر داد که جمعیت آن بالغ بر ۳۶ میلیون نفر است.
شماری از کشورهای غربی طی دو دهه گذشته هزاران سرباز خود را رهسپار افغانستان کردند و مبالغ هنگفتی را در این کشور هزینه کردند. آمریکا بیهوده یک تریلیون دلار هزینه کرد در حالی که دولت و ارتش افغانستان که مورد حمایت واشنگتن قرار داشتند، اندکی قبل از عقب نشینی کامل نیروهای آمریکایی و نیروهای سایر کشورها از افغانستان در ماه اوت گذشته، فروپاشیدند.۱۴