به گزارش خبرنگار بهداشت و سلامت ایرنا، پس از مدت ها از آغاز خیز پنجم کرونا که از تیر ماه آغاز شد، شمار روزانه این ویروس روند کاهشی گرفته و ریزش حدود ۹۰ مورد مرگ دلیل بر این امر است.
شمار تلفات کرونا روز پنجشنبه ۲۵ شهریور ماه ۴۵۳ نفر بود اما روز جمعه ۲۶ شهریور به ۳۶۴ و شنبه ۲۷ شهریور به ۳۵۵ نفر رسید. بدون شک این امر در پی ورود میلیونی واکسن به کشور و تسریع و رکوردزنی واکسیناسیون، که سبب عبور خیز پنجم و مرگبار کرونا از کشور شد، اتفاق افتاده است.
بر اساس اپلیکیشن ماسک، با عبور اکثر مناطق کشور از قله موج پنجم و کاهشی شدن روند بستری، تهران و بسیاری از شهرها از وضعیت قرمز کرونا خارج شدند و اکنون ۵۷ شهرستان قرمز، ۲۳۸ شهرستان نارنجی، ۱۳۶ شهرستان زرد و ۱۷ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
موج پنجم کرونا که از تیر ماه از جنوب کشور آغاز شده بود برای چند بار رکورد تلفات روزانه را جابجا کرد و دوم شهریور ماه با ۷۰۹ مورد مرگ به بالاترین رکورد رسید. در همین خیز و در چنین روزی تعداد تلفات کرونا طی ۱۸ ماه از ۱۱۵ هزار نفر گذشت و پس از مدت ها از آغاز خیز پنجم کرونا، شمار روزانه این ویروس روند کاهشی گرفته است.
اکنون سامانه نوبتدهی واکسن برای افراد ۱۸ سال به بالا در استانهای قم، کرمانشاه و همدان باز شد و به دستور وزیر بهداشت، افراد ۱۸ سال به بالا ساکن استانهای قم، کرمانشاه و همدان که در این استانها دارای پرونده بهداشت هستند میتوانند با مراجعه به سامانه نوبتدهی salamat.gov.ir زمان و محل تزریق واکسن را انتخاب کنند.
بدون شک ورود میلیونی واکسن به کشور و تسریع و رکوردزنی واکسیناسیون سبب تغییر و بهبود وضعیت کرونا در کشور شده است. اکنون پنجاهمین محموله واکسن کرونا وارد کشور شده و طبق آمار گمرک ایران، مجموع واردات واکسن کرونا از ۵۰ میلیون دز عبور کرد.
در ۴۹ محموله قبلی، حدود ۴۷ میلیون دز واکسن وارد کشور شده است و حدود ۴۵ درصد از کل واکسنهای وارداتی در شهریور ماه و ۵۵ درصد دیگر در هفت ماه گذشته وارد کشور شده است اما باوجود شتاب در واردات واکسن و تزریق آن به جمعیت کشور که بزودی دانش آموزان نیز مانند دانشجویان به چرخه واکسیناسیون افزوده می شوند، نباید از خیز ششم کرونا که در آبان ماه ممکن است آغاز شود، غافل شد.
به گفته بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همانطور که قبلا قول داده شد تا پایان شهریور ماه ۵۰ میلیون دُز و در مهر ماه ۴۰ میلیون دُز واکسن به کشور وارد میشود البته این میزان واردات علاوه بر تولیدات داخلی است و ما سعی میکنیم که همه مردم واکسن کرونا را در اسرع وقت دریافت کنند.
تزریق واکسن به زیر ۱۸ ساله ها بزودی
همچنین محمد رضا شانه ساز رییس سازمان غذا و دارو از صدور مجوز تزریق واکسنهای پاستور و سینوفارم برای سنین کمتر از ۱۸ سال خبر داده و می گوید: این واکسنها بر اساس مطالعات بالینی انجام شده برای نوجوانان در برابر کرونا ایمنسازی ایجاد می کند.
وی می افزاید: واکسن های پاستور و سینوفارم بر اساس مطالعات بالینی و طبق برنامه و اولویت بندی برای سنین نوجوانی دارای ایمنی زایی در برابر بیماری کرونا هستند و برای افراد زیر ۱۸ سال بزودی تزریق می شود.
حداقل سن واکسیناسیون کرونا ۵ سال کاهش یافت
کاهش سن واکسینایون نیز به نوبه خود در کاهش ابتلا و مرگ و میرها تاثیر گذار است براین اساس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده حداقل سن ثبتنام و دریافت نوبت واکسن کرونا در تمام کشور ۵ سال دیگر کاهش یافت و هماکنون تمامی افراد ۳۲ سال به بالا (متولدین ۱۳۶۸ و قبل) در سراسر کشور میتوانند با مراجعه به سامانه salamat.gov.ir زمان و محل دریافت واکسن را بلافاصله خودشان انتخاب کنند و برای این کار، نیازی به داشتن پرونده بهداشت نیست.
براساس اطلاعیه این مرکز، همچنین افراد ۲۲ تا ۳۱ سال (متولدین ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۸) که ساکن استان های آذربایجان غربی، ایلام، بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمان و هرمزگان هستند و در پایگاههای بهداشت پرونده سلامت دارند میتوانند از طریق همین سامانه ثبتنام کنند.
پیشنهاد استانداری تهران برای کاهش کرونا
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران با اشاره به پیشنهاداتی که به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه شده است، می گوید: حدود ۱۰ روز زمان میبرد تا شاهد کاهش در آمار فوتی و بستریها باشیم. ساماندهی نوبت دهی الکترونیک واکسن در کلانشهری همچون تهران باید با در نظر گرفتن موارد مختلفی باشد و هر تجمعی ممکن است بی نظمی و مشکلاتی را به همراه داشته باشد، لذا از ستاد کرونا خواستیم، فاصله سنی و ردههای سنی مبتلایان را در اختیار استان قرار دهند و با توجه به ظرفیت بالای استان تهران خواستار هستیم، پیشنهاد بعدی این است که پروتکل نویسی حتماً در دانشگاهها اجرایی شود، مثلاً در وسایل نقلیه که روزانه جمعیت زیادی را جابجا میکنند باید به طور دیگری کنترل شوند مثلاً افراد با داشتن کارت واکسن بتوانند از وسایل نقلیه استفاده کنند.
استاندار تهران با اشاره به احتمال ورود سوش جدید در آینده تاثیرات پایداری هوا روی آن، تصریح می کند: متخصصین با توجه به سرعت همه گیری کرونا از نوع «لامبدا» جلسهای بگذارند و برنامهای داشته باشیم که چه اقدامات پیشگیرانهای داشته باشیم که این بیماری با سرعت وارد کشور نشود و شاهد ورود سویه جدید بیماری نباشیم.
وی اضافه می کند: باید برای افرادی که زمان تزریق دُز دوم آن ها فرا میرسد، تمهیداتی در نظر بگیریم، که فاصله دز اول و دوم زیاد نشود و ایمنی و مصونیت در مورد سوش های جدید کاهش یابد.
ورود ۱۵ میلیون دز واکسن تا پایان شهریور به کشور
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا می افزاید: طبق برنامه ریزی های انجام شده تا پایان شهریور ماه سال جاری بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون دز واکسن دیگر وارد کشور می شود و در مهرماه ۳۲ میلیون و در آبان ماه ۳۰ میلیون دز واکسن دیگر وارد کشور خواهد شد هرچند که ممکن است بخشی از واکسن های آبان ما با تلاش دوستان در مهرماه وارد کشور شود.
وی با بیان اینکه بدون احتساب واکسن های داخلی بیش از ۱۳۰ میلیون دز واکسن تا آبان سال جاری وارد کشور خواهد شد، ادامه می دهد: که خوشبختانه با همکاری همه دستگاههای اجرایی و کادر درمان سرعت واکسیناسیون گرفته بیشتر شده و طبق دستور وزیر بهداشت واکسیناسیون همه افراد ۱۸ سال به بالا در روستاها در دستور کار قرار گرفته و قرار است با توجه به ۶ میلیون نفر این گروه سنی ۱۲ میلیون دز واکسن به این افراد تزریق شود.
رئیسی به ظرفیت تزریق واکسن در ۳۱ استان کشور اشاره کرده و می گوید: اگر ظرفیت ۳۱ استان را در نظر بگیرم که بتوانند هرکدام از استان ها روزانه ۱۰۰ هزار دز واکسن تزریق کنند امکانش وجود دارد و اگر به جای ۱۰۰ هزار دز واکسن روزانه ۶۰ هزار واکسن در ۳۰ استان به غیراستان تهران تزریق شود، به طور متوسط می توانیم روزانه برای یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر واکسن تزریق کنیم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اهمیت واردات واکسن خارجی به کشور می گوید: تداوم واردات واکسن یک کار تیمی است و همه دستگاههای اجرایی دست به دست هم دادند تا بتوانیم با نظارت معاون اول رئیس جمهور واکسن مورد نیاز کشور را تامین کنیم.
رئیسی می افزاید: خوشبختانه به منظور تامین واکسن مورد نیاز کشور هر هفته دو یا سه جلسه در حضور معاون اول رئیسجمهور برگزار میشود و در همین جلسه نیز تصمیمات خوبی بلافاصله به مورد اجرا گذاشته می شود و در واقع برای تامین واکسن مورد نیاز کشور، تمام ظرفیت های دولت به کار گرفته شده است.
وی با بیان اینکه آمار مبتلایان به ویروس کرونا در بعضی از استان ها روند نزولی گرفته است، اظهار می دارد: خوشبختانه در برخی استانها برخی شهرها وضعیت خوبی دارند، اما بعضی از شهرها ممکن است وضعیت قرمز پیدا کنند و این نوعی رفتار ویروس کروناست که ما در برخی از مناطق و استانها شاهد آن هستیم.
به نظر می رسد سلامت مردم در مسئله کرونا عمدتا با واکسیناسیون انجام میگیرد. در تمام دنیا، مطالعات و کشور خودمان ثابت شده و تنها راهی که ما میتوانیم در رابطه با ویروسها مقابله کنیم، تزریق واکسن بوده و امید است با ورود محموله های گسترده بصورت هفتگی به کشور، شاهد روند رو به کاهش مرگ و میر این بیماران باشیم.
از: رقیه نوری