بجنورد-ایرنا- افزایش شکار آهو در میاندشت جاجرم خراسان شمالی که به عنوان یکی از آخرین پناهگاه های زیباترین و نادرترین گربه سانان در کشورمان محسوب می‌شود این روزها موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است.

شکار طعمه یوزپلنگ در این منطقه در کنار سایر تهدیدات نظیر تخریب زیستگاه این گونه ارزشمند بدلیل افزایش تعارضات انسانی و نقش مستقیم انسان در تخریب قلمرو این گربه سان و تصادفات جاده ای موجب شده است که مسوولان برای مقابله با شکارچیان شدت عمل بیشتری از خود نشان دهند.

منطقه حفاظت شده میاندشت با گستره ۸۵ هزار هکتار، از امن ترین زیستگاه های یوز ایرانی است که در سال ۱۳۵۲ زیر حفاظت قرار گرفته است.

این منطقه پوشیده از دشت های وسیع با اقلیمی خشک، نیمه خشک و تراکم گیاهی نسبتا مطلوب است و عبور کالشور از آن سبب شده تا این منطقه حتی در خشکسالی ها چندان مشکل کم آبی را احساس نکند. 

بیش از یکهزار راس آهو در میاندشت جاجرم زیست دارند که گفته می شود جمعیت این گونه وحشی در این منطقه همواره افزایشی بوده است. اما این روزها افزایش شکار آهو هشداری برای کاهش جمعیت آنان است و می تواند تهدید برای زیست یوزپلنگ ایرانی باشد. 

مسوولان می گویند شکار آهو و کاهش جمعیت این گونه، یکی از تهدیدها برای حفاظت از یوزپلنگ ایرانی است از این رو باید شمار محیط بانان در منطقه میاندشت جاجرم افزایش یابد. 

هفته پیش یک مورد آغاز به شکار و یک مورد هم شکار غیرمجاز در میاندشت جاجرم کشف شد، گویا با فرا رسیدن فصل پاییز، زنگ خطر شکارهای غیرمجاز هم به صدا درآمده است. 

دستگیری شکارچیان متخلف آهو در جاجرم

مدیر حفاظت محیط زیست جاجرم هم در این باره از دستگیری شکارچیان آهو در اوخر هفته گذشته خبر داد و گفت: ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان، در بازرسی از منزل شکارچی متخلف مقداری گوشت آهو کشف و ضبط  کردند و در این زمینه ۲ نفر دستگیر شدند.

احمد صفرزاده افزود: مطابق قانون شکار و صید جریمه شکار هر راس آهو به لحاظ مطالبه ضرر و زیان ۲۵۰ میلیون ریال تعیین شده است. 

مدیر اداره حفاظت محیط زیست جاجرم اظهار داشت: در مورد دیگر هم، شکارچیان آهو که به قصد شکار وارد حاشیه شمالی پناهگاه حیات وحش میاندشت شده بودند، متواری شدند.

وی تصریح کرد: همیاران کوه اوزم متوجه‌ حضورشکارچیان شده و با همکاری محیط بانان میاندشت به تعقیب شکارچیان پرداختند، شکارچیان در این تعقیب و گریز در تاریکی  شب چراغ های خود را خاموش و موتورسیکلت را در داخل کالچه ای استتار کرده و متواری شدند.

صفرزاده افزود: روز بعد، محیط بانان و همیاران موفق به کشف موتورسیکلت و ادوات شکار شکارچیان شدند و پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی ارجاع داده شد.

وی با بیان اینکه افزایش جمعیت آهوان سبب شده تا این گونه وحشی بویژه در منطقه اوزم برای شکارچیان در دسترس باشند، خاطرنشان کرد: در صورت ادامه این روند جمعیت آهوان که به عنوان طعمه اصلی یوزپلنگ ایرانی در منطقه میاندشت جاجرم است، دچار مشکل خواهد شد.

مدیر اداره حفاظت محیط زیست جاجرم تصریح کرد: خوشبختانه با اقدامات انجام شده، جمعیت آهوان در میاندشت جاجرم  بسیار مناسب است اما جمعیت این گونه به علت شکارچیان وحشی در سال های اخیر همواره افزایشی بوده است و اکنون بیش از یکهزار راس آهو در این منطقه زیست دارند.

تصادف جاده ای، بلای جان وحوش 

صفرزاده در بخش دیگر سخنان خود تصادف جاده ای را از دغدغه های دیگر برای صیانت از گونه های وحشی عنوان کرد و گفت: هفته گذشته یک راس آهو در تصادف با خودروی عبوری از جاده سنخواست - جاجرم تلف شد. 

وی افزود: تصادف وحوش در این جاده یکی از دغدغه ها است و در این زمینه نیاز است تا با تقویت تابلوهای هشدار تذکر و توصیه های لازم به رانندگان عبوری داده شود، البته تابلوهای هشدار در این جاده نصب شده و در این زمینه، قصور و بی احتیاطی رانندگان عبوری قابل پیگیری است و خسارت های وارد شده به وحوش ناشی از تصادف از رانندگان دریافت می شود. 

مدیر اداره حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم خاطرنشان کرد: جاده سنخواست- جاجرم بین ۲ زیستگاه‌ پناهگاه حیات وحش میاندشت و کوه اوزوم واقع است تردد وحوش در این جاده خطری جدی برای حیوانا است از این رو نیاز است محدودیت های کاهش سرعت بیشتر اعمال شود و رانندگان عبوری باید دقت لازم را داشته باشند. 

افزایش محیط‌بان در زایشگاه یوزپلنگ ایرانی

فرمانده یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: بتازگی ۲ نفر به شمار محیط بانان منطقه میاندشت شهرستان جاجرم به عنوان زایشگاه یوزپلنگ ایرانی در کشور، افزوده شده است.

محمدحسین صالحی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اکنون شمار محیط‌بانان در پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم به ۱۰ نفر رسیده، هشت نفر است اما برای رسیدن به وضعیت مطلوب و استاندارد باید این میزان به سه برابر فعلی افزایش یابد.

وی افزود: اکنون چهار پاسگاه محیط‌بانی در میاندشت جاجرم وجود دارد که هر کدام از این محیط بانی ها باید دست کم هشت نفر نیرو داشته باشند اما در وضعیت کنونی شمار نیروها بسیار اندک است.

صالحی گفت: خوشبختانه امسال شمار مشاهدات یوزپلنگ در منطقه میاندشت افزایش یافته است از این رو برای حفاظت از این گونه زیبا و قلمرو طلب و نیز بهبود شرایط زیست آن شمار محیط بانان افزایش یافته است.

وی اظهار داشت: افزایش شمار محیط بانان برای جلوگیری از شکارغیرمجاز آهوان دارای اهمیت است زیرا ایجاد محیط مناسب و امن برای افزایش جمعیت آهوان به عنوان طعمه اصلی یوزپلنگ ها امر ضروری است.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: حفاظت از قلمرو یوزها در میاندشت جاجرم، نیاز به تقویت نیروهای محیط بان دارد و علاوه بر آن، باید جوامع محلی در طرح های سرمایه گذاری و گردشگری مشارکت داده شوند. 

وی اظهار داشت: هرساله و در اواخر شهریورماه حضور شکارچیان غیرمجاز در مناطق زیاد می شود این مشکل همواره در نیمه دوم سال سبب دغدغه است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: البته محیط بانان در منطقه حضور دارند و با متخلفان برخورد می کنند اما کمبود شمار این نیروها، سبب شده تا شناسایی تمام متخلفان میسر نباشد. 

میاندشت جاجرم زایشگاه و در کنار منطقه توران خراسان شمالی از زیستگاه‌های مولد یوزپلنگ در کشور است.