به گزارش روز شنبه ایرنا از دفتر نخست وزیری انگلیس، بوریس جانسون در دیدار با همتای هلندی خود جزئیات این پیمان را تشریح و ادعا کرد که ائتلاف سه کشور، نقش مهمی را در ثبات منطقه ایندوپاسیفیک ایفا میکند.
سران کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا روز (چهارشنبه) توافقنامه همکاری در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضا کردند. برنامه زیردریاییهای اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. در چارچوب این معاهده به استرالیا برای دستیابی به زیردریاییهای اتمی کمک خواهد شد.
برخی رسانهها و تحلیلگران خارجی، هدف اصلی و پنهان از تشکیل این معاهده را تقابل با نفوذ روزافزون چین در شرق آسیا و دیگر مناطق جهان ارزیابی میکنند، اما این تحول متحدان دیرینه واشنگتن در اروپا را خشمگین کرده است.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه این پیمان را "خنجری از پشت" خوانده و اظهار داشت که این توافق نشانه رفتاری غیرقابل قبول میان متحدان و شرکاست و تبعات آن مستقیما چشماندازی را که برای این اتحاد وجود دارد تحت تاثیر قرار میدهد. او همچنین سفیران فرانسه در استرالیا و آمریکا را "به منظور مشاوره" فراخوانده است. این اقدام امری کاملا نادر است و گفته میشود که این اولین بار است که فرانسه سفیران خود را از استرالیا و آمریکا فراخوانده است.
در همین حال دیلی میل دیروز گزارش داد که نخست وزیر هلند حامل پیشنهاد اتحادیه اروپا برای توسعه همکاریهای دفاعی و امنیتی با انگلیس است. مقامات رسمی دو طرف این مساله را تائید نکرده اما به گفته دیلی میل این پیشنهاد میتواند پاسخی به پیمان آکوس و خروج نیروهای ناتو از افغانستان باشد.
دفتر نخست وزیری انگلیس گزارش داد که جانسون و روته درباره تقویت همکاریهای دو کشور در حوزههای تجاری و دفاعی گفتوگو کردند. آنها همچنین اوضاع افغانستان را بررسی و بر لزوم جلوگیری از بروز بحران انسانی در خاورمیانه تاکید کردند. حضور دیپلماتیک در افغانستان و اطمینان از خروج امن اتباع خارجی از دیگر موضوعاتی بود که رهبران دو کشور پیرامون آن بحث و تبادل کردند.