تهران- ایرنا- به دنبال بحران قرارداد زیردریائی ها و فراخواندن سفرای ایالات متحده و استرالیا، ژان ایو لودریان وزیر امورخارجه فرانسه در گفت و گو با شبکه «فرانس ۲» تحقیر، دروغگویی و دورویی آن ها را محکوم و آن را موجب سلب اعتماد بین شرکای قدیمی توصیف کرد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روزنامه فرانسوی لوفیگارو، به دنبال پیمان جنجالی آکوس، ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه وضعیت کنونی را «بحران جدی» در روابط دانست. 

وی افزود: برای نخستین بار در تاریخ روابط آمریکا و فرانسه است که ما سفیر خود را برای مشاوره فرا می‌خوانیم، این یک اقدام جدی سیاسی و حاکی از عمق بحران موجود میان دولت های ما است.

لودریان در توضیح اینکه چرا سفیر انگلیس فراخوانده نشد، گفت: نیازی به فراخواندن سفیر انگلیس در این ماجرا نبود؛ چرا که ما فرصت طلبی همیشگی لندن را شناخته و آن مانند چرخ سوم دوچرخه است.
«ریچارد فراند» رئیس مجلس ملی فرانسه که برای شرکت در اجلاس روسای پارلمان کشورهای عضو گروه هفت به انگلیس سفر کرده گفت که معاهده امنیتی انگلیس، آمریکا و استرالیا موسوم به «آکوس» روابط دوستانه با پاریس را لکه‌دار کرده است.
ژان پیر تبالت سفیر فرانسه در کانبرا روزگذشته هنگام ترک این کشور تصمیم استرالیا برای لغو یکجانبه آن قرارداد را یک "اشتباه عظیم" خواند. 
همچنین ژرار آرو، سفیر پیشین فرانسه در ایالات متحده در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: جهان جنگل است. به تازگی این حقیقت تلخ با اقدام آمریکا و انگلیس در خنجر زدن از پشت از سوی استرالیا به فرانسه یادآوری شد. زندگی همین است.

خبرگزاری فرانسه که معتقد است پاریس «از استرالیا سیلی خورده»، یادآوری می‌کند که قرارداد فروش ۱۲ زیردریایی غیر اتمی به ارزش ۵۶ میلیارد یورو از دست فرانسه درآمده است. معمولاً فسخ یک‌جانبه این نوع قراردادها منجر به پرداخت خسارت می‌شود، اما جزئیات قرارداد که در سال ۲٠۱۶ بین استرالیا و فرانسه امضا شده، معلوم نیست. به نوشته روزنامه فرانسوی لوموند،  به احتمال زیاد یک دعوای حقوقی طولانی میان پاریس و کانبرا به‌راه خواهد افتاد.

 مقامات فرانسوی که خشم خود را از تغییر سیاست استرالیا پنهان نمی‌کنند، گفته‌اند که دولت استرالیا در مورد خرید زیردریایی‌ها به فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه قول داده بود، اما حالا زیر قول خود زده است.

کمسیون روابط خارجی سنای فرانسه نیز از «شکست سخت» برای کشور سخن گفته و تأکید کرده است که «فروش زیردریایی اتمی به کشوری که سلاح اتمی ندارد، امری بی‌سابقه است».

به گفته لودریان، این تصمیم یک‌جانبه و غیرمترقبه استرالیا بسیار شبیه کارهای دونالد ترامپ است.

وزیر امور خارجه فرانسه همچنین تصریح کرد که این بحران بر تعریف مفهوم راهبردی جدید ناتو در اجلاس آتی تأثیر به سزایی خواهد داشت.

به گزارش اسپوتنیک فرانسه، لرد پیتر ریکتس سفیر پیشین انگلیس در فرانسه در توئیتر نوشت: واکنش پاریس را دست کم نگیرید. چرا که فقط احساس خشم نیست بلکه پاریس آن را واقعا خیانت از سوی شرکای خود می پندارد.

ژان لوک ملانشون، سیاستمدار و رهبر حزب چپگرای فرانسه از مقامات این کشور خواست تا از دنباله روی ایالات متحده در ماجراجویی های خود در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام دست بردارد.
وی همچنین افزود: زمان خروج از ناتو فرا رسیده است.

به گزارش رادیو فرانسه، دولت فرانسه از هنگام اعلام «پیمان راهبردی» تازه، موسوم به «آکوس»، میان کشورهای یادشده و لغو قرارداد خرید ١٢ زیردریائی از پاریس به ارزش ٣١ میلیارد یورو، خشم خود را نسبت به واشنگتن و کانبرا پنهان نمی‌کند. ژان ایو لودریان اقدام استرالیا را «ضربه‌ای از پشت» و تصمیم جو بایدن به برقراری «پیمان راهبردی» را «تند و ناپسندیده» خواند.

فرانسه برای آشکار کردن بیشتر ناخرسندی خود، ضیافتی را که قرار بود جمعه شب به مناسبت سالگرد نبرد خلیج چساپیک که در ۵ سپتامبر ١٧٨١ به پیروزی ناوگان فرانسه بر نیروی دریائی بریتانیا و به سود استقلال طلبان آمریکا انجامید، لغو کرد.

استرالیا اعلام کرد که در پی لغو قرارداد خرید زیردریائی از فرانسه، «ناخشنودی» این کشور را بخوبی درک می‌کند، اما مایل به همکاری با فرانسه برای رفع سوء تفاهم در این زمینه است. وزیر امور خارجه استرالیا، ماریس پین، که در واشنگتن بسر می‌برد، با اشاره به تنش پدیدآمده میان کشور خود و پاریس، گفت «که به صورت سازنده همکاری خود با مقامات فرانسه را دنبال می‌کند».

با این حال خشم مقامات فرانسه چنان است که به نظر می‌رسد رفع «کدورت» به سادگی صورت نگیرد. وزیر امور خارجه فرانسه، در نخستین واکنش خود در این زمینه، استرالیا را به «خیانت» متهم کرد و گفت که از اقدام این کشور بسیار «خشمگین» است. ژان ایو لودریان تصریح کرد که قرارداد با فرانسه به مدت دو سال مورد مذاکره قرار گرفته و این کشور بسیاری از انتظارات استرالیا به ویژه در زمینه انتقال تکنولوژی را پذیرفته است. از همین روست که برهم زدن یکجانبه آن به این ترتیب از نظر فرانسه غیرقابل  قبول است.