به گزارش روز یکشنبه گروه فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام محمود شالویی که به مناسبت روز شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد شهریار صادر شده آمده است: به اقلیم فرهنگی ایران زمین، در صفحات تابناک خود، همواره گنج شایگان فرهنگ و تمدنِ کُهنِ بشری بوده و در دامان پر مهرش، شاعرانی سترگ و جاویدان پرورانده که هر یک، در حلقه ادیبان جهان، چونان خورشیدی میدرخشند. رودکی، فردوسی، خیام، سنایی، عطار، نظامی، سعدی، مولوی و حافظ؛ گوهران شب چراغِ سرزمینِ سرود و سخنند و زبان گویا و چشمِ بینای روزگار. یادگارهایی گران قدر از تواریخ ایام که میراث شعری و ادبی آنان هرگز در مرزهای سیاسی محدود نمانده و سراسر گیتی را در نوردیده است. این شاعران همان دانایانی هستند که حکیم نظامی گنجوی دربارهشان چنین میسراید:
پیش و پسی بست صف کبریا/ پس شعرا آمد و پیش انبیا
در بخش دیگر این پیام آمده است: میراثِ گران قدر این شاعران در کنار یادگارهای نثرپردازان این اقلیم فرهنگی، جزئی از هویت و شناسنامه فرهنگی ما ایرانیان قلمداد میشود که در کنار فلسفه و حکمت، ریاضیات، هندسه، نجوم، طب، فقه، معماری و هنرهای تصویری، «گنج پایدار تمدن ایرانی» خوانده میشود.
همچنین در بخش دیگر این پیام آورده شده است: شعر و ادب فارسی، حکایتِ حال و روایتِ احوالِ ایرانیان در فراخنای تاریخ است. بازتابی از روح لطیف انسانی و قدیمیترین و مؤثرترین رسانه ملت ایران و بعنوان پیامی برای جهانیان است. یکی از کاراترین عوامل تحکیم و تقویت هویت ملی و دینی و مخزن خِرَد و اندیشهورزی و گنجینهی مهر و مدارا و از همین روی شعر و ادب فارسی خزانهای سرشار از معانی بلند و پر مغز انسانی و کلید آن پاسداشت زبان فارسی قلمداد میشود.
در بخش دیگر آمده است: نقش زبان فارسی در یکپارچگی و وحدت ملی ایرانیان کتمان ناپذیر است؛ و چون سدی پولادین در برابر یورشها و هجمهها، محکم و مقاوم نقش خویش را نمایان میسازد و به مثابه باروی تسخیر ناپذیر، از هویت ایرانی دفاع میکند. تردیدی نیست که میراث گرانقدر شعر اصیل فارسی، پویان و پرتوان، به حرکتِ رو به کمال خود در گستره شعر معاصر ادامه میدهد. بطوریکه میتوان گفت: پیوندی دوباره در پرتو انقلاب اسلامی با ریشهها و رویشهای خود برقرار کرده است. آری، انقلاب اسلامی با شعر بالید و شعر هم با انقلاب اسلامی و به تعبیر مقام معظم رهبری، انقلاب اسلامی افق جدیدی از منظر سوژه ها، مفاهیم و مضمونهای شعری، در شعر باز کرد.
در این پیام آمده است: شعرِ فارسی از سپیدهدمان تاریخ ایران تا امروز چونان گلی صدبرگ، صدها شاعر شهیر به خود دیده تا در دوران معاصر بر خیالِ نازک و اندیشه بلند شاعری توانا چون استاد محمدحسین شهریار رسیده است؛ شاعری که همچون پیشینیان خود، از رودکی و فردوسی و سعدی و نظامی و حافظ و مولانا گرفته تا شاعرانِ هم عصر خود نظیر: ملک الشعرای بهار و پروین اعتصامی و نیما، زبان فارسی را بهمثابه زبانی ملَی- میهنی برای خود برگزید؛ و البته که در اشعار کوتاه و بلند خود به ویژه منظومه «حیدربابا» شاهکارهایی از شعر ترکی را هم به نیکوترین وجه آن به یادگار گذاشت.
همچنین در این پیام آورده شده است: و براستی که زبان شیرین فارسی همان زبانی است که روزانه میلیونها فارسی زبان، از قفقاز و فرارود تا کرانههای خلیج فارس، دانش جدید را از طریق آن فرامیگیرند و میآموزند؛ و همه اینها، ثمرات پیوند گسست ناپذیر شعر و ادب فارسی با زبان و خط شیرین آن است و پیش بینی میشودکه إنشاالله زبان فارسی در همه زمینهها همچنان غنیتر از همیشه خواهد بود.
در بخش دیگر آورده شده است: اینک شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی بر خود میبالد که زبان فارسی مظهری از انسجام ایرانِ فرهنگی است و دست همه دستگاههایی را که در دو سال و اندی فعالیت این شورا در تعالی و پاسداشت این زبان کوشیدهاند را میفشارد. همچنین تلاش فرهنگستان زبان و ادب فارسی را در ابداع واژهها و اصطلاحهای نو در زمینههای گوناگون ارج مینهد. و اکنون در چنین روزی که با نام و یاد شهریار شعر ایران و بزرگداشت زبان و ادب فارسی مزین شده است، باردیگر میثاق صادقانه خویش در امر مراقبت و مواظبت از زبان و خط فارسی را پاس میداریم و نگاهبانی از این میراث ارجمند و سپردن آن به آیندگان را وظایف اصلی خویش بشمار میآوریم