به گزارش ایرنا، خبرگزاری افه اسپانیا به نقل از «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران نوشت: این عضویت راهبردی، تاثیر مهمی بر روند همکاریهای همهجانبه در راستای سیاستهای ایران درقبال کشورهای همسایه و آسیایی دارد.
افه در ادامه آورد: این اتفاق مهم، روز جمعه بخصوص به لطف حمایتهای مسکو محقق شد. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، به دلیل نقش مهمی که ایران در سطح منطقه بازی میکند، تاکید کرد که کشورش همواره از عضویت کامل تهران در سازمان شانگهای جانبداری کرده است.
خبرگزاری اسپانیا همچنین با اشاره به سخنان «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران نوشت: طبق اظهارات رئیسی که اولین سفر خارجی خود را پس از روی کار آمدن به اجلاس شانگهای داشته، ایران از طریق کریدور شمال-جنوب، میتواند پل ارتباطی بین جنوب و شمال اوراسیا باشد که آسیای مرکزی و روسیه را به هند مرتبط میکند.
اینفو بارسلونا نوشت: ایران با رویکرد به سمت شرق، نگاهی تمجیدآمیز به موضوع عضویت خود در بلوک شانگهای به رهبری چین و روسیه دارد. این رخداد مهم امکان دستیابی به بازارهای بزرگ جهانی و ضدحمله برای فلج کردن تحریمهای غرب را برای تهران فراهم می کند.
همچنین تارنمای اسپانیایی تاپ پرافس (Topprofes) در تیتر گزارش تحلیلی خود آورد: ایران با عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای، «یکجانبهگرایی» را محکوم کرد.
این گزارش که به قلم تیموتئو کارباخال، تحلیلگر اسپانیایی نگاشته شده، در ادامه تصریح کرد: سید ابراهیم رئیسی همزمان با عضویت کامل در این سازمان تاثیرگذار بینالمللی، پیام چندجانبهگرایی منطقهای را به جهان صادر کرد.
این تارنما با نقل بخشی از سخنان رئیسی مبنی بر اینکه «جهان وارد عصر جدیدی شده است» ادامه داد: در حالی که سلطهطلبی و یکجانبهگرایی شکست خورده است، توازن بینالمللی در جهت چندجانبهگرایی و توزیع مجدد قدرت به نفع کشورهای مستقل پیش میرود.
بخش اسپانیایی زبان رادیو فرانسه نیز نوشت: ایران مصمم درجهت چرخش به سمت شرق برای مقابله با «یکجانبهگرایی» غرب، یک روز پس از الحاق به سازمان همکاریهای شانگهای به رهبری روسیه و چین اعلام پیروزی کرد.
در ادامه گزارش آمده است: تمام رسانههای اصولگرا و اصلاحطلب به طور یکصدا دستاوردهای اجلاس شانگهای را با توجه به تصویب عضویت تهران در این نشست اتحادیه، ستودند.
«ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران نیز همراستا با این تحسین و تمجیدها، پس از بازگشت به کشورش گفت: این رویداد، موفقیتی راهبردی و دیپلماتیک است.
رادیو فرانسه همچنین نوشت: کشورهای عضو این سازمان بین المللی، به دنبال رقابت با نفوذ آمریکا هستند.
به نوشته این تارنمای اسپانیایی زبان، اگرچه ایران در سال ۲۰۲۰، به عنوان عضو کامل این سازمان پذیرفته نشد، اما اتحاد چین-روسیه روز جمعه ۲۶ شهریور با آغوش باز از ایران به عنوان عضو قطعی این سازمان استقبال کرد.
اینفوبائه آرژانتین، نوئوو پریودیکو، بخش اسپانیایی اسپوتنیک موندو، سوئیس اینفو و ... نیز در گزارش های مشابهی به بازتاب این رویداد مهم پرداختند.
بیست و یکمین نشست سالانه شورای سران سازمان همکاری شانگهای روزهای پنج شنبه و جمعه در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان بین سران کشورهای مهم جهان از جمله چین، روسیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان و ایران برگزار شد.
در پایان این اجلاس، سران ۸ کشور عضو اصلی سازمان، نظر موافق خود را با تبدیل عضویت جمهوری اسلامی ایران از عضو ناظر به عضو اصلی اعلام و اسناد مربوط به آن را امضا کردند.