مسکو - ایرنا -«رواق منظر چشم من آشیانه توست/ کرم نما و فرود آی که خانه خانه توست» این بیت از غزل حافظ که تاجیکان آن را بر پارچه نوشته بزرگی برای استقبال از آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری کشورمان در کولاب نصب کرده بودند گویای روابط عمیق فرهنگی و تاریخی ایران و تاجیکستان است.

به گزارش ایرنا،سیدآیت الله سید ابراهیم رییسی در آخرین مرحله از سفر سه روزه به کشور تاجیکستان بعد از  حضور در اجلاس های پیمان همکاری شانهای و پیمان امنیت جمعی و همچنین نشست های  دو جانبه و چند جانبه با روسای جمهوری کشورهای منطقه و همینطور امام علی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان به کولاب امد و آنجا با استقبال و بدرقه گرم اما متفاوت تاجیکان مواجه شد.

استقبال گرم با بکار بردن اشعار فارسی و موسیقی اصیل و کهن تاجیکها در استقبال از رئیس جمهوری اسلامی ایران احساس دوستی عمیق میهمان و میزبان را عمیقتر کرده بود . 
 
تمثال بزرگ و زیبای سید ابراهیم رئیسی و امامعلی رحمان که تاجیک ها نیز در محل استقبال از هیات ایرانی نصب کرده بودند خود شاهد دیگری بر پیوند ناگستتنی دو کشور هم فرهنگ و هم زبان است که تنها جغرافیا بین این دو فاصله اندخته است. 

در مسیر عزیمت آیت‌الله رییسی از فرودگاه به آرامگاه میرسیدعلی گروه‌های مختلف مردمی که در جای‌جای مسیر اجتماع کرده بودند، از رییس جمهوری اسلامی ایران استقبال کردند.

ایران و تاجیکستان رابطه عمیق قلبی و فرهنگی

رییس جمهوری در این مراسم با بیان اینکه دو ملت ایران و تاجیکستان اشتراکات فراوانی از جمله زبان، فرهنگ و دین مشترک دارند، گفت: ارتباط ما فراتر از مسائل سیاسی است و دو کشور ارتباط عمیق قلبی و فرهنگی دارند.

رئیسی پس از زیارت مرقد سید میرعلی همدانی در شهر کولاب، در جمع استقبال کنندگان و مردم این شهر، اظهار داشت: اراده ما گسترش و توسعه روابط با تاجیکستان در همه زمینه‌ها است.

 رییسی با بیان اینکه می دانیم دل شما با انقلاب اسلامی ایران است و با شخصیت امام خمینی(ره) و رهبر بزرگ انقلاب اسلامی، آشنا هستید، گفت: از اینکه توفیق ملاقات با شما مردم خوب و زیارت مزار سید جلیل‌القدری که چهره خداشناس، مردمی، خدمتگزار به مردم بوده است برای من بدست آمد، بسیار خوشحال هستم.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: با مردم خوب تاجیکستان ارتباط بسیار عمیق قلبی و فرهنگی داریم و این ارتباط فرهنگی بین ما و شما سرمایه بزرگی است که ان‌شاء الله روز به روز افزوده شود.


زیارت مرقد میرسیدعلی همدانی 

 رییس‌جمهوری در آخرین روز سفر به تاجیکستان، با حضور در مجموعه فرهنگی میرسیدعلی همدانی، مرقد این عالم پارسا را زیارت کرد.رییس جمهوری سپس از موزه این مجموعه بازدید و دفتر یادبود آن را امضا کرد.

تعدادی از پیروان میرسیدعلی حین بازدید رییس‌جمهوری از بخش‌های مختلف این مجموعه، با پوشش مخصوص خود، روایتی از زندگی و سلوک او را در قالب شعرخوانی اجرا کردند.

میرسید علی همدانی ۱۲ رجب ۷۱۴ هجری قمری در همدان متولد شد و در ذیحجه ۷۸۶ هجری قمری درگذشت. وی از جمله شخصیت های معنوی مورد احترام در تاجیکستان و شبه قاره هند است.

وی حافظ قرآن کریم بود و گسترش بسیاری از هنرهای قرون گذشته در منطقه کشمیر را با نام سید علی همدانی پیوند می‌دهند؛ هنرهایی مانند شالبافی، بافندگی، سفالگری و خوش نویسی از بازمانده های میراث شاه همدان و ۷۰۰ همراه هنرمند او به شمار می‌

در سفر رئیسی به تاجیکستان چه گذشت

امامعلی رحمان و ایت الله سید ابراهیم رئیسی در 18 سپتامبر ( 27 شهریور) در دوشنبه ملاقات کردند و توافقنامه ای را برای افزایش تجارت اقتصادی امضا کردند. توافقنامه استرداد محکومین از دیگر اسناد امضا شده بود. .

ابراهیم رئیسی ، رئیس جمهور ایران ، پس از دیدار با همتای تاجیکی خود به خبرنگاران گفت که میزان تجارت با تاجیکستان «غیرقابل قبول است و باید با توجه به پتانسیل آن افزایش یابد». در سال گذشته تجارت بین دو کشور بالغ بر 24 میلیون دلار بوده است.

امامعلی رحمان ، رئیس جمهور تاجیکستان نیز گفت که کشورش خواهان گسترش روابط تجاری با ایران است. وی از توسعه یک برنامه اقتصادی بلند مدت با ایران خبر داد که تا سال 2030 ادامه خواهد داشت.

ابراهیم رئیسی در 18 سپتامبر چندین بار در مورد «آغاز فصل جدیدی در روابط دو کشور"پ» با خبرنگاران صحبت کرد. او و همتای تاجیکی اش بر افزایش روابط بین دو کشور در زمین های مختلف اقتصادی و سیاسی و امنیتی تاکید کردند. 

ایران و تاجیکستان هر دو خواستار تشکیل دولت فراگیر در افغانستان

روسای جمهوری تاجیکستان و ایران گفتند که یکی از موضوعات اصلی مذاکرات آنها وضعیت افغانستان و نگرانی های این کشور است. آنها هر دو خواستار تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان با مشارکت همه گروه ها و گروه های قومی شدند. ایت الله سید ابراهیم رئیسی گفت اگر دولت آینده افغانستان متعلق به یک ملت یا گروه سیاسی باشد ، نمی تواند مشکلات این کشور را حل کند.

رئیس جمهوری اسلامی ایران 16 سپتامبر 0 25 شهریور ) برای شرکت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای وارد شهر دوشنبه شد. این جلسه روند الحاق ایران به این سازمان را آغاز کرد. امامعلی رحمان در پایان دیدار خود با ابراهیم رئیسی در 18 سپتامبر گفت که تاجیکستان از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت می کند. 


پس از مذاکرات بین رهبران تاجیکستان و ایران ، دو کشور هشت سند همکاری جدید را امضا کردند . هفت سند دیگر عمدتا تفاهم نامه بودند. 

پس از دیدار با امامعلی رحمان ،  ابراهیم رئیسی به شهر کولاب  رفته و از مقبره میر سعید علی همدانی  دیدن کرد . سفر رئیس جمهور به تاجیکستان اولین سفر خارجی وی به عنوان رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران است.

تاریخچه روابط ایران و تاجیکستان
روابط تهران - دوشنبه از ابتدای استقلال تاجیکستان در سال 1991 درحال رشد بوده است، برسمیت شناختن استقلال تاجیکستان از سوی ایران به عنوان اولین کشور در جهان دلیلی بر این مدعاست.

در جریان ناآرامی های سال های 1997-1992 تاجیکستان، ایران برای رفع این ناآرامی ها پا پیش گذاشت و میزبانی چندین دور از مذاکرات صلح تاجیک ها را بر عهده گرفت به طوری که یکی از طرف های اصلی مذاکرات صلح به شمار می رفت.

حضور پررنگ ایران در بازسازی تاجیکستان از جمله در صحنه های اقتصادی این کشور هم بر روابط تنگاتنگ دو کشور افزود.

رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان که اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران طی سال های 71 تا 76 در سخت ترین زمانهای حیات سیاسی تاجیکستان بود، گفت: ایران برادر کوچک خود را در سالهای جنگ شهروندی و داخلی تنها نگذاشت زمانی که حتی یک دیپلمات خارجی در تاجیکستان حاضر نبود و همه به خاطر ترس از جنگ به کشورشان گریخته بودند سفارت ایران فعال بود و سفیر و دیپلماتهای ایران در آن شرایط سخت مردم هم فرهنگ و هم زبان خود را یاری کردند از این رو این اختصاص نخستین پلاک خودروهای دیپلماتیک به ایران نتیجه اعتمادی بود که به ایران پیدا کرده بودند.

مجتهد شبستری  معتقد است که رابطه بین دو کشور ایران و تاجیکستان یک رابطه معمولی نیست بلکه رابطه بین عاشق و معشوق است، تاجیکان اینطور ما را می بینند که ایران برای انها بوی مادر می دهد و این عبارت بارها در اشعار و صحبتهای شعرا و شخصیت های فرهنگی تاجیک آمده است.