این واکنش ناتو در حالی مطرح شده که فرانسه می گوید استرالیا با لغو قرارداد سال ۲۰۱۶ زیردریایی ها با فرانسه، مرتکب «اشتباهی بزرگ» شده است.
به گزارش ایرنا، شبکه خبری سی بی اس نیوز گزارش داد: پاریس استرالیا را به خنجر زدن از پشت به این کشور و واشنگتن را به تکرار رفتارهای دوران دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا متهم کرده است.
گروه دریایی فرانسه که بخشی از آن تحت مالکیت دولت این کشور است برای تولید ۱۲ فروند زیردریایی از نوع زیردریایی تهاجمی هسته ای کلاس بارکودای فرانسه برای استرالیا انتخاب شده بود.
اما جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ائتلاف جدیدی را بین استرالیا، آمریکا و انگلیس تحت عنوان آکوس اعلام کرد که فناوری زیردریایی هسته ای آمریکا، دفاع سایبری، هوش مصنوعی کاربردی و قابلیت های زیر دریایی را در اختیار استرالیا قرار می دهد.
راب بائر رئیس کمیته نظایم ناتو به خبرنگاران در ناتو گفت: ممکن است عواقب و تبعاتی در نتیجه این توافق وجود داشته باشد اما در حال حاضر تاثیر آن برناتو را پیش بینی نمی کنم. اول این که تا جایی که می دانم استرالیا یک کشور شریک است اما بخشی از ناتو نیست. توافقات بسیاری در بین کشورها وجود دارد که می تواند از بعد سیاسی بر ناتو تاثیر داشته باشند.
پیمان آکوس که عمدتا چنین تصور می شود که مقابله با افزایش نفوذ چین را هدف قرار می دهد خشم فرانسه را برانگیخته است چرا که این کشور قرارداد زیردریایی به ارزش ۳۶.۵ میلیارددلار با استرالیا را از دست داده است.
در نتیجه این پیمان، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه سفیران خود از آمریکا و استرالیا را فراخوانده است.
یک مقام کاخ سفید از این اقدام فرانسه ابزار «تاسف» کرده اما گفته است «در روزهای آینده به حل اختلافات خود ادامه خواهیم داد، همان طوری که در برخی دوران ها در جریان سابقه طولانی ائتلاف خود انجام داده ایم.
روزنامه فرانسوی لا تریبون هم پیمانی استرالیا-انگلیس و آمریکا را «سیلی شاهانه» به صورت همه کسانی در فرانسه توصیف کرده که هنوز می خواهند باور داشته باشند بایدن متفاوت از ترامپ است.
حدود ۱۸ ماه پیش و در زمان ریاست جمهوری ترامپ، مکرون گفته بود ناتو به مرگ مغزی دچار شده است؛ اظهاراتی که جنجال هایی را بین این ائتلاف برانگیخت.