مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران روز یکشنبه درگفت و گو با خبرنگار ایرنا علت وجود کانون های آلوده آفت مگس مدیترانه ای در عرصه های باغی استان را عدم برداشت میوه های رسیده بویژه انجیر عنوان کرد و گفت : این میوه بهترین مکان برای تغذیه و زادآوری این آفت محسوب می شود.
عبدالرحمان زاغی افزود : طبق بررسی های میدانی کارشناسان باغبانی مراکز خدمات کشاورزی مازندران ، امسال کانون های آلوده به مگس میوه تا ۳۰ درصد کمتر از سال قبل است ولی لازم است باغداران هوشیار باشند و اقدامات لازم را انجام دهند.
وی گفت : به منظور حساس کردن آحاد مردم مازندران به اهمیت مقابله با آفت مگس میوه ، صبح امروز رزمایش پیشگیری و مقابله با این آفت با حضور نیروهای مختلف مردمی ، تشکل های کشاورزی و باغداران در ساری برگزار شد و باغداران پیشرو در کنار کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی نحوه تله گذاری ، مقدار و چگونگی محلول پاشی ، جمع آوری میوه های پوسیده و دفن آن را با هدف پیشگیری و مبارزه بیولوژیک با مگس میوه تمرین کردند.
زاغی افزود : در حال حاضر نارنگی های پیش رس مازندران در سطح حدود ۱۱ هزار هکتار از باغات استان که به مرحله برداشت محصول رسیده است در معرض جدی حمله مگس میوه قرار دارند و در صورت هرگونه غفلت ، باغداری مازندران با طغیان آفت مگس میوه مواجه خواهند شد .
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران گفت : تنها راه بسیار ساده و در عین حال اساسی و بدون هزینه برای مبارزه با آفت مگس ، برداشت میوه های رسیده و جمع آوری و دفن میوه های پوسیده پای درختان است چون میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای به شمار می رود.
طبق اظهارات رسمی کارشناسان حفظ نباتات ، هر مگس ماده روزانه ۱ تا ۳۰ عدد تخم رها می کند و در شرایط مناسب این توان را دارد که در یک دوره زندگی تعدادش را به میانگین ۳۰۰ و حداکثر یکهزار عدد برساند.
زاغی بیان داشت : اگر باغداران روش مقابله و پیشگیری ساده و بدون هزینه برداشت بموقع محصول و جمع آوری میوه های رسیده و دفن صحیح را انجام بدهند، جمعیت آفت مگس میوه به حداقل ممکن خواهد رسید و مقوله طغیان اصلا منتفی می شود.
وی گفت : آفت مگس میوه مدیترانه ای سابقه حدود چهار دههای در مازندران دارد و تقریبا بومی استان شده است ، اما به هیچ عنوان موجب نگرانی جدی برای باغداران و مسئولان نیست ، اما اگر همین روش ساده که ۷۰ درصد روش موثر پیشگیری و مقابله با مگس میوه مدیریترانه ای را شامل می شود ، کوتاهی شود ، تبدیل به یک معضل اصلی می شود و در نتیجه تمامی باغداری استان را تحت الشعاع قرار دهد.
مهم ترین میوه باغ های مازندران را انواع نارنگی و پرتقال تشکیل می دهد و بسته به گونه درخت به صورت زودرس و یا دیررس برداشت شده و روانه بازار می شود.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران؛ ۳۰ هزار هکتار از باغ مرکبات مازندران را انواع نارنگی شامل انشو، یافا و یا نارنگی رقم پیش رس "ایواساکی" تشکیل می دهد که برداشت آن هفته گذشته شروع شد.
مگس میوه مدیترانه ای از آفات مخرب جهانی است که نسبت به سایر گونههای مگس میوه دارای دامنه میزبانی وسیعی است و می تواند بیشترین خسارت را به بار بیاورد.هلو، خرمالو، انجیر، سیب زرد، آلو و گلابی و مرکبات از جمله میزبانهای این آفت هستند.
حشره مگس میوه به طور معمول تا ۲ ماه زنده می مانند، اما اگر شرایط مساعد باشد تا ۶ ماه هم امکان زنده بودن آنها وجود دارد.وجود میزبان از جمله میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت و سرمای هوا بهترین شرایط مساعد برای فعال باقی ماندن آفت مگس میوه است.
نصب تلههای جلب کننده حاوی مایع سراتراپ، فرمون و سراتینکس برای شکار انبوه، طعمه پاشی باغات آلوده با استفاده از پروتئین هیدرولیزات و حشره کش مالاتیون بر اساس دستورالعمل، ۲۰ تا ۲۵ روز قبل از رسیدن میوه، رعایت مسائل قرنطینه ای شامل عدم جابه جایی و نقل و انتقال میوههای آلوده از باغ آلوده به دیگر نقاط استان و کشور از نکات قابل توجه برای مقابله و جلوگیری از گسترش این آفات است.
مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال ، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.