مهندس پژمان شهابی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه کشاورزان این استان در سال گذشته ۱۶۰ هزار تن پیاز از سطح سه هزار و ۵۵۵ تن اراضی استان پیاز برداشت کرده بودند اظهار داشت: امسال به علت خشکسالی و کاهش بارندگی ۶۵۵ هکتار کمتر کشت شد.
وی افزود: کشاورزان خراسان شمالی در سال زراعی گذشته به علت قیمت پایین این محصول از ناحیه کشت و کار پیاز سود زیادی عایدشان نشده بود امسال براساس اعلام سازمان جهادکشاورزی استان کمتر این محصول را کشت کردند.
وی گفت: میانگین عملکرد تولید پیاز در کشور ۴۲ تن در هکتار است که این رقم در خراسان شمالی با ۱۰ تن افزایش متوسط برداشت، ۵۲ تن در هکتار است.
شهابی افزود: عمده کشت پیاز در کشتزارهای این استان از بهمن به صورت بذری و از اواخر فروردین به صورت نشاء ریشهلخت کشت می شود.
وی گفت: عملکرد پیاز زودکشت در مقایسه با کشت نشائی از بالاتر است و زودتر نیز به بازار فروش می رسد.
وی ارقام پیاز قابل کشت در این استان را شامل زرد یا طلایی، سفید یا استرلینگ و رقم قرمز یا آذرشهری عنوان کرد و افزود: ۸۷ درصد پیاز کشت شده در استان متعلق به رقم زرد است و این رقم به علت وزن مناسب، خاصیت ماندگاری دارد.
شهابی در خصوص مشخصات فنی و ظاهری پیاز زرد گفت: این رقم رشد خوبی دارد، دارای پوست چندلایه، اندازه متوسط و طعمی ملایم است که خاصیت انبارمانی زیادی دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: رقم سفید یا استرلینگ که سطح زیرکشت آن حدود ۱۰ درصد کشتزارهای استان را شامل می شود، عمدتا در مازندران و گلستان به فروش می رسد و رقم قرمز یا آذرشهری نیز که عملکرد آن در مقایسه با دو رقم دیگر کمتر است، مزه تندتری دارد و در سالهای گذشته قسمت عمده آن به کشورهای عربی از جمله عمان و هند صادر شده است.
شهابی گفت: رقم قرمز یا آذرشهری بیشتر در شهرستان جاجرم، گرمه و مانه و سملقان کشت می شود و سطح زیر کشت آن حدود سه درصد کل مزارع پیاز استان را شامل می شود.
وی افزود: بیشترین سطح زیر کشت پیاز در استان مربوط به شهرستان مانه و سملقان است.
شهابی اظهار داشت: علاوه بر سهم سرانه استان، پیاز مازاد در منطقه تولید می شود که به دلیل قابلیت انبارمانی مناسب در دیگر استانها به فروش می رسد و مقداری نیز در کارخانه های کالباس سازی فرآوری می شود.
به گزارش ایرنا در سال گذشته حدود ۱۰ هزار تن پیازی که در انبارها نگهداری شده بود به علت نبود مشتری فاسد شد و حتی برای مصرف دام نیز مورد استفاده قرار نگرفت.
خراسان شمالی با تولید سالانه ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تن پیاز در سطح کشور از نظر جایگاه تولید رتبه هفتم را دارد.
این استان ۳۴۴ هزار هکتار اراضی زیر کشت باغی و زراعی دارد که از این سطح حدود ۳۰۰ هزار هکتار اراضی زراعی است.
سهم بخش کشاورزی استان ۱.۱ درصد از تولیدناخالص بخش کشاورزی کشور است که مهمترین بخش تولیدی استان بخش کشاورزی است.
۴۴ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.
حدود ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.