بجنورد- ایرنا- معاون امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت: از ابتدای شیوع کرونا تاکنون چهار پیشکسوت موسیقی مقامی استان براثر این ویروس فوت کرده‌اند که شاخص‌ترین آنها برات مقیمی است.

ابوالحسن حیدری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برات مقیمی متولد ۱۳۳۳ روستای «داشلی قلعه» بجنورد از هنرمندان سرشناس موسیقی شمال خراسان بود.

وی گفت: این هنرمند به صورت رسمی از سال  ۱۳۵۲ وارد صحنه موسیقی مقامی شد و ۴۸ سابقه فعالیت در این عرصه داشت.

وی افزود: همچنین  رضا رضازاده متولد۱۳۴۶ روستای  گرماب شهرستان شیروان دوتار نواز این استان پس از ۳۰ سال نوازندگی  بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.

حیدری با بیان اینکه  از جوانی جسم و جان او با نوا و نغمه هنر موسیقی محلی و مقامی عجین گشته بود گفت: این هنرمند فراگیری دوتار را در نزد اساتیدی نام آشنای شهرستان  و سپس با حضور فعال در برنامه ها و جشنواره های مختلف موسیقی محلی و مقامی ملی درکنار استاد همیشه ماندگار خود شادروان موسی الرضا ولی نژاد به هنرنمایی پرداخت و از چهره های به نام این مرز و بوم به شمار آید.

 معاون امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت:رحمان گواهی از هنرمندان نسل میانی دو تار نواز این استان نیز در هجدهم آبان ماه سال گذشته به دلیل ابتلا به کرونا دار فانی را وداع گفت.

حیدری گفت: رحمان گواهی از خنیاگران شناخته شده منطقه شیروان استان خراسان شمالی در سن ۵۳ سالگی درگذشت.

وی افزود: این هنرمند از دوتارنوازان صاحب‌نام منطقه خراسان شمالی است که در سال‌های اخیر در جشنواره‌های مختلف مرتبط با موسیقی اقوام ایران حضور مؤثری داشت و چندی پیش تر نیز در جریان برگزاری نهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران مورد تجلیل و قدردانی قرار گرفته بود.

وی گفت: زنده یاد رحمان گواهی از جمله هنرمندانی بود که از او به عنوان یکی از هنرمندان نسل میانی موسیقی نواحی منطقه خراسان شمالی یاد می‌کردند که به واسطه اجرای آثار گذشتگان و استادان خود در این حوزه میان مخاطبان این گونه موسیقایی معرفی شده بود.

حیدری اظهار داشت: محمد ابراهیم رخشا پیشکسوت موسیقی مقامی و دوتار نواز در سن ۷۵ سالگی و با ۵۰ سال فعالیت در این حوزه نیز براثر کرونا درگذشت.

وی در ادامه گفت: این هنرمندان در مجموع بیش از ۵۰ هنرجو تربیت کرده اند که هم اکنون برخی از آنها در جشنواره‌های مختلف اجرای برنامه دارند.

«بخشی» لقبی است که به برخی از نوازندگان دوتار در شمال خراسان و ترکمن صحرا داده می‌شود. بخشی‌ها نوازندگان دوتار، آوازخوان، داستان‌گو، سراینده و سازنده ساز دوتار هستند که به نوعی از آن‌ها به عنوان روایت‌گران فرهنگ شفاهی یاد شده و از احترام و جایگاه ویژه‌ای نیز برخوردارند.

بخشی خودبند، بالاترین رتبه را در میان بخشی ها دارد که خود مولف، مصنف و تولیدکننده اصلی است و خود نوازنده و خواننده محسوب می‌شود و می‌تواند برای هر موضوع و اتفاقی که در جامعه صورت می‌گیرد در لحظه شعر گفته و بخواند.

هم اکنون شمار کمی از بخشی های خراسان شمالی هنوز دوتار در دست می نوازند و این افراد که تعداد آنها به انگشتان یک دست هم نمی رسد در شهرستان های شیروان، اسفراین، رازو جرگلان و بجنورد فعالیت دارند.

موسیقی بخشی های شمال خراسان شامل خراسان شمالی و بخشی از خراسان رضوی، سال ۸۹ در اجلاس بین الدول مجمع یونسکو به عنوان میراث معنوی جهانی به ثبت رسید.