به گزارش ایرنا، السالوادور به عنوان نخستین کشور جهان، از هفتم سپتامبر (۱۶ شهریور) بیتکوین را وجه قانونی خود معرفی کرد تا به نوعی با استفاده از این ارزهای رمزنگاری شده در معاملات، از روند دلاریزه شدن این کشور بکاهد.
با این وجود این تصمیم بحث برانگیز که روند اجرایی آن و آموزش مردم در این رابطه به درستی پایه ریزی نشده بود، انتقادات و اعتراض های فراوانی را برانگیخت.
به نوشته روزنامه امبیتو آرژانتین، روز چهارشنبه که روز استقلال السالوادور بود، حدود هزار نفر از مردم این کشور با پلاکاردهای ضد بیتکوین و ضد رئیسجمهور السالوادور به خیابانها آمدند و یک خود پرداز بیتکوین را هم به آتش کشیدند. مردم السالوادور در این اعتراضات شعار «لعنت به بیتکوین» سر دادند.
معترضان در مقابل ساختمان دادگاه عالی این کشور تجمع کردند و با روشن کردن آتش و سوزاندن لاستیک اعتراض و خشم خود را نسبت به این قانون ابراز کردند.
در پی این اعتراضات و هرج و مرج به وجود آمده در خرید و فروش ارزرمزها، دادگاه عالی السالوادور دستور داد تحقیقات لازم در این زمینه از عملکرد دولت صورت گیرد.
به نوشته امبیتو، در نتیجه این اعتراضات و پس از اعلام تحقیقات از دولت، بیت کوین و ارزهای رمزنگاری شده تا ۴ درصد کاهش یافت. قبلا نیز همزمان با اجرا شدن قانون جدید در السالوادور از روز سهشنبه ۷ سپتامبر، بیتکوین ۲۰ درصد از ارزش خود را از دست داده بود.
به این ترتیب، در مدت کوتاهی از رسمیت یافتن بیتکوین در معاملات السالوادور، قیمت این رمز ارز شاهد افت نسبتا شدیدی شده است.
دلایل عدم استقبال مردم از بیت کوین
نوسانات فراوانی که رمزارزها در این مدت کوتاه شاهد بودند، همچنین عدم شناخت کافی مردم درباره نحوه کارکرد این پول دیجیتالی و بی نظمی های به وجود آمده، موجب انتقادات صاحبنظران و اعتراضات مردمی در این کشور آمریکای جنوبی شده است.
بعضی از آنها میگویند رسمیت یافتن این رمزارز به غیر از «بیثباتی اقتصادی» تراکنشهای غیرقانونی را هم افزایش خواهد داد.
به گفته یکی از سیاستمداران منتقد دولت در این کشور، سقوط اخیر بیتکوین حدود ۳ میلیون دلار به اقتصاد این کشور لطمه زده است.
«جانی رایت» یکی از سیاستمداران منتقد دولت نیز گفت: اکثریت مردم درباره رمزارزها چیز زیادی نمیدانند. آنچه ما میدانیم یک بازار پر نوسان است.
از سوی دیگر، بانکهای مرکزی و بانکداران بزرگ در جهان در ۱۰ سال گذشته از ایجاد پولهای خصوصی و ارزهای مردم نهاد به موجب نظارت ناپذیری دقیق بر روی این رمزارزها و آزادی مالی که این رمزارزها برای کاربران خود خلق میکنند نگرانی بسیاری داشته و ترجیح دادهاند تا با همکاری دولتهای مرکزی، جلوی همه گیر شدن استفاده از این رمزارزها را تا حدی بگیرند.
«استفان اینگوز» رئیس بانک مرکزی سوئد نیز پیشتر اطمینان داد که بیت کوین، مانند تمام پولهای خصوصی، در نهایت ممکن است سقوط کند. وی گفت: پول خصوصی معمولاً دیر یا زود از بین میرود.
اینگوز در تشریح اینکه به طور کلی بانکداران جهانی، دوستدار ارزهای دیجیتال نیستند به رویکرد منفی بانک مرکزی اروپا اشاره کرد. وی همچنین خاطر نشان کرد بانک مرکزی ایرلند هشدار داده است سرمایهگذاران در ارزهای رمزنگاری شده، تمام پول خود را از دست میدهند. به گفته این اقتصاددان، انگلیس نیز با اشاره به اینکه رمزارزها، داراییهایی هستند که ارزش ذاتی ندارند، از احتمال صفر شدن ارزش آنها خبر داده است.
«جروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا نیز اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد که «ارزهای رمزنگاری شده از هیچ پشتوانه ای برخوردار نبوده و وسیله ای برای پرداخت نیستند».
با این وجود، اقتصاد السالوادور به شدت متکی بر پولهایی است که توسط شهروندان مهاجر، از خارج به این کشور ارسال میشود. این پولها حدود ۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل میدهد.
بیش از دو میلیون شهروند این کشور خارج از کشورشان زندگی میکنند که به دلیل فرهنگی روابط نزدیک خود را با زادگاهشان حفظ کردهاند؛ تخمین زده شده که این مهاجران در مجموع سالانه ۴ میلیارد دلار به کشورشان پول ارسال میکنند.