به گزارش ایرنا، یک سوم رهبران جهان که ویروس کرونا در نتیجه توزیع نابرابر واکسن این بیماری، همچنان در کشورهایشان می تازد، از سفر به نیویورک بازمانده اند و بصورت ویدئویی در هفتاد و ششمین مجمع عمومی امسال سازمان ملل سخنرانی می کنند. از همین رو، موضوع بیماری همه گیر کرونا و تغییرات اقلیمی از جمله محورهای بحث سیاستمداران در گردهمایی سالانه امسال سازمان ملل است.
البته موضوعات منطقه ای و بین المللی دیگر مانند افغانستان و یمن نیز از موضوعاتی هستند که در مجمع عمومی امسال سازمان ملل بحث و بررسی خواهند شد.
با توجه به محدودیت های کرونایی هر رهبر و مقامی که امسال وارد سالن مجمع عمومی سازمان ملل می شود، به این معناست که واکسن زده است.
نخستین سخنران کشور برزیل خواهد بود و نگرانی ها درباره رهبر این کشور مطرح است که به واکسن اعتقادی ندارد و قرار است در مجمع عمومی امسال سخنرانی کند.
ژائیر بولسونارو رئیس جمهوری برزیل هفته گذشته اعلام کرد که به واکسن نیاز ندارد زیرا پس از ابتلا به کووید – ۱۹، ایمن است. شهرداری نیویورک امکانات آزمایش رایگان کرونا و واکسن تک دزی جانسون اند جانسون را در مقابل سازمان ملل مهیا کرده است.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا دومین سخنران خواهد بود. بر اساس گزارش ها، بایدن فقط ۲۴ ساعت در نیویورک می ماند.
به گفته، لیندا توماس گرینفیلد نماینده آمریکا در سازمان ملل، بایدن درمورد پایان همه گیری کووید – ۱۹، مقابله با تغییرات اقلیمی و دفاع از حقوق بشر، دموکراسی و نظم مبتنی بر قوانین بین الملی سخنرانی خواهد کرد.
عبدالله دوم پادشاه اردن و روسای جمهوری برزیل و ونزوئلا، نخست وزیران ژاپن، هند و انگلیس نیز در مقر سازمان ملل متحد حضور خواهند داشت تا سخنرانی خود را در مجمع عمومی امسال سازمان ملل ایراد کنند.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و نفتالی بنت نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز بصورت حضوری سخنرانی خواهند کرد.
روسای جمهوری ایران، مصر، فرانسه، اندونزی، آفریقای جنوبی و زیمبابوه نیز امسال سخنرانی خود را به صورت ویدئویی ارائه میدهند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جدید ایران برای شرکت در اجلاس سران هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی در راس هیاتی وارد نیویورک شد.
وزیر امور خارجه در بدو ورود به نیویورک گفت: امیدوارم با استفاده از فرصت پیش آمده بتوانیم در راستای سیاست خارجی متوازن و دیپلماسی فعال، پویا و هوشمند دولت سیزدهم در تنظیم و توسعه روابط خارجی با همه مناطق جهان و کشورهای هدف گذاری شده، مشورتها و گفتگوهایی را با همتایان داشته باشیم.
وزیر امور خارجه روز دوشنبه به وقت محلی پس از ورود به نیویورک اظهار داشت: سفرم به نیویورک در راستای شرکت در هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل انجام می شود.
امیرعبداللهیان افزود: با استفاده از فرصت حضور همتایان و مقامات عالی رتبه کشورها برنامه ای که همکاران در نمایندگی (ایران در سازمان ملل) تنظیم کرده اند، حدود ۵۰ ملاقات، جلسه و شرکت در نشست های مختلف است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: امیدوارم با استفاده از فرصتی که پیش آمده بتوانیم در راستای سیاست خارجی متوازن و دیپلماسی فعال، پویا وهوشمند دولت سیزدهم در تنظیم و توسعه روابط خارجی با همه مناطق جهان و کشورهایی که هدف گذاری شده، مشورت ها و گفتگوهایی را با همتایان داشته باشیم.
امیرعبداللهیان تاکید کرد: از جمله موضوعاتی که در دستور کار است، با نگاه به همسایگان و با نگاه به اولویت آسیا و همچنین تمرکز بر سیاست خارجی متوازن و تعامل با همه کشورهای جهان، پیگیری دیپلماسی اقتصادی از جمله برنامه های گفتگوها خواهد بود.
۲۳ وزیر از کشورهای مختلف نیز قرار است به صورت حضوری در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کنند.
تعداد زیاد رهبران حاضر در مجمع عمومی - ۷۳ رهبر کشور و ۳۱ رئیس دولت- نشان دهنده اهمیت گردهمایی سالانه سازمان ملل متحد و نقش آن در دیپلماسی است که رسما به آن «مناظره عمومی» گفته میشود.
براساس تمهیدات لازم برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، کشورهای عضو موافقت کردهاند که هیاتهایی شش نفره با یک رهبر یا وزیر به مقر سازمان ملل متحد اعزام شوند.
از این میان تنها چهار نفر از آنها مجاز به ورود به مجمع عمومی هستند. دبیرکل سازمان ملل همچنین دستور داده است که تمام کارکنان سازمان ملل در ساختمان در طول هفته واکسینه شوند.
بسیاری از دیپلماتها و رهبران جهان با طرح انتقاداتی اعلام کردهاند که جلسات مجازی نمیتواند جایگزین ارتباطات حضوری انفرادی یا گروهی برای مقابله با چالشها و بحرانهای منطقهای و جهانی شود.
در حالی که همه کشورها به طور علنی در مجمع سخنرانی میکنند، بسیاری از مذاکرات تجاری و بازرگانی جهان در جلسات خصوصی، وعدههای ناهار و شام و در حاشیه مجمع عمومی مورد بحث قرار میگیرند.