به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه، پس از نشست غیر رسمی شورای وزیران اتحادیه اروپا در نیویورک، «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اروپا به نمایندگی از این شورا با حضور در جمع خبرنگاران خاطر نشان کرد «بحران زیردریاییها» که فرانسه را با آمریکا و استرالیا مقابل هم قرار داده، «یک مسئله دوجانبه برای فرانسه نبوده بلکه بر کل اتحادیه اروپا تاثیرگذار است».
وی ضمن ابراز «همبستگی آشکار با فرانسه» تاکید کرد این مساله «میتواند بر روابط ما با آمریکا و استرالیا تاثیر بگذارد»، هر چند بورل اطلاعاتی پیرامون چگونگی این تغییر روابط ارائه نداد.
بورل معتقد است این توافق اتحاد نظامی میان آمریکا، استرالیا و انگلیس و همچنین لغو قرارداد زیردریاییهای فرانسه که موجب خشم پاریس شده، مغایر با اصول اروپا در همکاری بیشتر و افتراق کمتر بین شرکای اقیانوس اطلس و به ویژه در منطقه دریای جنوبی چین است.
«چارلز میشل» رئیس شورای اروپا نیز ضمن محکوم کردن «عدم وفاداری» آمریکا، خواستار تقویت «ظرفیت اقدام» اتحادیه اروپا در صحنه بینالمللی شد.
بورل همچنین در دیدار با «ماریس پین» وزیر امور خارجه استرالیا از معاهده امنیتی این کشور با انگلیس و آمریکا (موسوم به آکوس) که بدون رایزنی و اطلاع قبلی شرکای اروپایی منعقد و منجر به لغو سفارش چند میلیارد دلاری زیردریاییهای فرانسه شد ابراز دلخوری کرد.
چهارشنبه گذشته اسکات موریسون نخست وزیر استرالیا به همراه بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس و جو بایدن رییس جمهوری ایالات متحده مشارکت جدید امنیتی نظامی سه جانبه اوکوس را اعلام کردند که از منافع مشترک طرفین در منطقه هند و اقیانوس آرام محافظت می کند.
اتحادیه اروپا سومین شریک بزرگ تجاری استرالیا بشمار میرود. طبق گزارش کمیسیون اروپا، حجم مراودات تجاری دو طرف در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۳۶ میلیارد یورو رسید. دو طرف قصد دارند تا حجم مراودات را طی ده سال آینده بین ۱.۸ تا ۳.۹ میلیارد یورو دیگر افزایش دهند. دور بعدی مذاکرات استرالیا و اتحادیه اروپا برای ماه بعد برنامه ریزی شده اما اریک ممر سخنگوی ارشد کمیسیون اروپا دوشنبه اعلام کرد که اتحادیه سرگرم بررسی پیامدهای پیمان «اکوس» بر زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات است.