تهران- ایرنا- شیوع ویروس کرونا در کشور این روزها در حال فروکش کردن است و مرگ و میرهای ناشی از آن روند نزولی دارد چراکه واکسیناسیون سرعت گرفته و تنها به این روش می‌توان از این ویروس جلوگیری کرد.

با افزایش واردات واکسن، روند واکسیناسیون هموطنان نیز سرعت گرفته و برخی استان‌ها حتی تزریق واکسن برای افراد بالای ۱۸ سال را شروع کرده‌اند تا مبتلا شدن به این ویروس و مرگ میر ناشی از آن روند کاهشی به خود بگیرد. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی چگونگی واکسیناسیون پرداخته اند.

رسانه‌های اصولگرا

۲ واکسن در دسترس است

روزنامه صبح نو به نقل از علیرضا ناجی، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ می نویسد: درباره مدارس دو حالت وجود دارد؛ بازگشایی باز هم منوط به واکسیناسیون جامعه و دانش‌آموزان می‌شود. اگر افراد ۱۸سال به بالای مدارس را واکسینه کنیم، می‌توانیم مدارس را ایمن نگه داریم اما واکسیناسیون در کودکان هم مهم است که خوشبختانه درحال انجام است. واکسن‌هایی در ایران داریم که بتوانیم آن‌ها را برای کودکان تزریق کنیم؛ به‌عنوان مثال، واکسن سینوفارم مجوز مصرف در کودکان را گرفته و در چین و امارات هم این مجوز را دریافت کرده است. درعین‌حال واکسن فایزر نیز برای پنج تا ۱۶سال از سازمان جهانی بهداشت مجوز اضطراری دریافت کرده و مدرنا هم بین ۱۲ تا ۱۷سال را مجوز اضطراری گرفته است. مطالعاتی هم برای واکسن‌های دیگر مانند جانسون و آسترازنکا برای کودکان در جریان است. ما هم واکسن سینوفارم و واکسن سوبرانا را داریم که سوبرانا در کوبا مجوز مصرف برای دو تا ۱۷سال را در آن کشور دریافت کرده و در کشور ما هم این مجوز را گرفت. ناجی درباره فاصله دوزهای واکسن در بین کودکان هم گفت: باتوجه به اطلاعاتی که از مقاله مربوط به سینوفارم چاپ شده، عوارض همان عوارضی است که در بزرگسالان هم دیده می‌شود. مانند سردرد، تب، بدن‌درد، درد محل تزریق و ... چیزی بیش از آن نیست و فاصله بین دوز اول و دوز دوم در کودکان هم مانند بزرگسالان است و ۲۱ تا ۲۸روز است. درباره پاستور هم همین فاصله ۲۸روزه است و طبق گزارش‌ها عوارض هم همان عوارض معمولی است.

موج‌ ششم از راه می‌رسد؟

روزنامه جام جم در یادداشتی به قلم احسان مصطفوی اپیدمیولوژیست می آورد: باید توجه داشته باشیم که با وجود انجام مداخلات پیشگیرانه مانند واکسیناسیون، مراقبت‌های دیگری باید در دستور کار وجود داشته‌باشد چون در غیر این صورت وقوع پیک‌های دیگر مانند موج ششم دور از انتظار نیست. از جمله این اقدامات پیشگیرانه، رعایت پروتکل‌های بهداشتی است، مخصوصا این که فصل پاییز نزدیک است و به زودی مدارس و دانشگاه‌ها بازگشایی می‌شوند. این اتفاقات، برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند برای کاهش آلام ناشی از مرگ‌ومیرهای کرونایی را می‌طلبد. برای این که تاثیرات واکسیناسیون در جامعه مشهود شود، حداقل ۶۰ درصد جمعیت باید واکسینه شوند. تاکنون بیش از ۴۴میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شده  است و باید این روند استمرار پیدا کند.   البته واکسیناسیون باعث نمی‌شود افراد صددرصد در برابر ویروس کرونا ایمن شوند. ویروس کرونا در کشور همچنان در گردش است و افراد با وجود واکسینه‌شدن می‌توانند باز هم بیمار شوند اما با واکسیناسیون تا اندازه مطلوبی می‌توان از مرگ و میر ناشی از کرونا  کاست. این درحالی است که واکسیناسیون نمی‌تواند جامعه را  به‌طور کامل در برابر سایر جهش‌های ویروسی ایمن کند و ممکن است جهش ویروسی تازه‌ای شکل بگیرد که در برابر تزریق واکسن مقاوم باشد. بنابراین رعایت پروتکل‌های بهداشتی و به‌خصوص پرهیز از تجمعات می‌تواند به افزایش ایمنی کمک کند. تشویق عمومی و آموزش سراسری می‌تواند بهترین راه برای ترغیب افراد به رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشد.

هم‌اکنون وقت مسؤولیت‌پذیری اجتماعی است

روزنامه وطن امروز در یادداشتی به قلم مصطفی خدابخشی نوشت: طی روزهای گذشته شهر تهران مانند بسیاری از شهرهای دیگر در کشور از وضعیت قرمز کرونایی خارج شده و آمار مرگ‌ومیر و ابتلای روزانه به کرونا در آن، روند نزولی به خود گرفته است. کاهش آمار مرگ‌ومیر در این کلانشهر نتیجه افزایش میزان واکسیناسیون و رعایت پروتکل‌های بهداشتی است که اگر این ۲ امر به صورت همزمان در دستور کار قرار نمی‌گرفت، امروز باید شاهد رکوردشکنی‌های دردناک در تعداد فوتی‌ها بودیم و تعداد بیشتری از همشهریان‌مان را از دست می‌دادیم. یقینا شرایط حاضر یک شرایط ناپایدار و شکننده است و در صورتی که مساله مهم و اساسی رعایت پروتکل‌های بهداشتی مورد توجه دستگاه‌ها و شهروندان قرار نگیرد، باید چشم‌انتظار اوج‌گیری دوباره این ویروس منحوس در کشور بویژه تهران باشیم. مسؤولیت‌پذیری اجتماعی کلیدواژه‌ای مهم در این بخش است. یعنی هر کدام از ما در قبال یکدیگر احساس مسؤولیت کرده و سلامت دیگری را سلامت خود بدانیم.

ایران زیر سایه کرونا پیر می‌شود

روزنامه رسالت در گزارشی می نویسد: فقط کرونا نیست که ما را تهدید می‌کند، بحران جمعیت هم به دلیل سقوط نرخ زادولد، وضعیت بدی را برای ایران رقم‌زده و تا سه دهه آینده، یکی از سه کشور سالخورده جهان خواهیم بود و در این میان، کرونا پیش آمدی فزون‌تر است، چراکه از پیامدهای تأسف‌بار این ‌همه‌گیری، فقط مرگ انسان‌های بیشتر نیست، بلکه نرخ زادولد نیز به طرز قابل‌توجهی کاهش‌یافته، این ویروس، سوای حوزه سلامت و مخاطرات روحی- روانی که جان و روان آدمی را هدف گرفته، در حوزه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی نیز پیامدهای متعددی داشته و در میان آثار اجتماعی کرونا، کاهش میل به فرزندآوری و یا به تعویق انداختن آن، نمایانگر آن است که کرونا به‌عنوان هولناک‌ترین اپیدمی قرن، تنها در پی آن نیست که جان آدمی را بستاند، بلکه تمام‌قد، علیه رشد جمعیت هم ایستاده است و قصد دارد، ریشه خانواده را بزند، خانواده‌ای که تشکیل‌دهنده هسته بنیادین حیات اجتماعی جوامع است. مطابق تحقیقات شورای عالی انقلاب فرهنگی، پاندمی کووید ۱۹ به کاهش فرزندآوری منجر شده و در چکیده مطالعه‌ای باهدف بررسی راهکارهای پیشگیری از کاهش نرخ موالید به‌واسطه شیوع کرونا، سمیرا شهباززادگان و منصوره کریم‌اللهی و اعضای هیئت‌علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دو پیامد مستقیم یا ارگانیکی و غیرمستقیم یا مکانیکی این ویروس که بر روی جمعیت تأثیر گذاشته را مطرح کرده‌اند.

کاهش ۵۰ درصدی قربانیان کرونا در پایتخت

روزنامه جوان در گزارشی می آورد: وضعیت کرونایی پایتخت نارنجی شده و واکسیناسیون جهت مقابله با ویروس منحوس کووید ۱۹ سرعت یافته‌است. مدیر عامل سازمان بهشت‌زهرا هم خبر داده که فوتی‌های کرونا در پایتخت طی روزهای اخیر نسبت به ماه گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته و در مرز دو رقمی شدن قرار دارد. پیک پنجم کرونا یکی از سخت‌ترین و بحرانی‌ترین پیک‌های کرونا در ایران بود که موج ناشی از آن خانواده‌های زیادی را گرفتار کرد و قربانیان زیادی نسبت به پیک‌های قبلی بر جای گذشت. پیکی که اکنون از قله عبور کرده و به گفته مسئولان وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا به روند نزولی رسیده‌است. طی روزهای اخیر سرعت واکسیناسیون در کشور بسیار افزایش یافته و گروه‌های سنی مختلف نوبت واکسیناسیون آن‌ها رسیده‌است. رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت هم اعلام کرد که در روزهای اخیر شاهد کاهش تدریجی موارد ابتلا، بستری و فوت ناشی از بیماری کووید ۱۹ در کشور هستیم.

تولید ۱۴ میلیون دُز واکسن «برکت» تاکنون

خبرگزاری فارس در گزارشی به نقل از حسن جلیلی مدیر پروژه تولید واکسن "کوو ایران برکت" می آورد: تا امروز قریب به ۶ میلیون دز واکسن ایرانی کرونا را جهت تزریق عمومی تحویل وزارت بهداشت داده‌ایم. از ۲۵ خرداد و پس از صدور مجوز تزریق عمومی واکسن کوو ایران برکت توسط وزارت بهداشت، سرعت تولید نخستین واکسن ایرانی کرونا را افزایش دادیم و تاکنون ۱۴ میلیون دز واکسن در کارخانه شفافارمد تولید و روانه بخش کنترل کیفیت شده که در این مرحله ۱۶ تا ۲۰ روز بررسی کیفیت واکسن‌ها به زمان نیاز دارد و پس از تأیید کیفیت تحویل وزارت بهداشت می‌شوند. خطوط یک و دو کارخانه شفافارمد در شهرک دارویی برکت هم‌اکنون فعال و در حال تولید واکسن کرونا هستند و به زودی خبرهای بسیار خوبی برای مردم در زمینه واکسن برکت و دستاورد بزرگ دانشمندان ایرانی خواهیم داشت.

واکسیناسیون جهادی در تهران کلید خورد

خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت: استان تهران به عنوان پرجمعیت‌ترین استان کشور، برنامه گسترده‌تری را برای سرعت بخشیدن به برنامه واکسیناسیون در پیش گرفته است که این برنامه از صبح سه شنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ کلید خورد. بر اساس این طرح ضربتی، قرار است ظرف مدت ۱۰ روز تا دو هفته، جمعیت واکسن نزده در استان تهران که گفته می‌شود ۷.۷ میلیون نفر هستند، واکسن دریافت کنند. در همین حال، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، مهم‌ترین راه پیشگیری از گسترش ویروس را واکسیناسیون و ایمنی جمعی دانست و گفت: راه اندازی مرکز واکسیناسیون مصلی تهران در شتاب بخشیدن به روند واکسیناسیون بسیار مؤثر خواهد بود، چرا که این مرکز پتانسیل ارائه خدمات ۲۴ ساعته را دارد تا سهم عمده‌ای از واکسیناسیون تهران را پشتیبانی کند. وی از آغاز طرح واکسیناسیون افراد ۱۸ سال به بالا به زودی با گسترش مراکز شبانه روزی خبر داد و گفت: امیدواریم روند واکسیناسیون این افراد طی ۱۰ روز تا ۲ هفته به اتمام برسد.

رسانه‌های اعتدالگرا

بازگشایی مدارس و واکسیناسیون دانش‌آموزان

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: سن واکسیناسیون به ۱۸ ساله‌ها  رسید و حالا دیگر ۷۰۰ هزار دانش‌آموز پشت کنکوری هم می‌توانند در سامانه نوبت‌دهی واکسن کرونا ثبت نام کنند تا با واکسیناسیون دانش‌آموزان سرانجام مسئولان آموزشی بتوانند زمینه حضور دانش‌آموزان را در مدارس فراهم کنند. آن طور که مسئولان وزارت بهداشت گفته‌اند، سامانه نوبت دهی واکسن کرونا برای دانش‌آموزان مقاطع تحصیلی دیگر هم  باز خواهد شد. این خبر خوشی بود برای مسئولان آموزشی و  برخی از والدینی که دوست دارند به یک سال و نیم خانه‌نشینی دانش‌آموزان پایان دهند. گرچه بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت، تأکید کرده است که واکسینه کردن دانش‌آموزان به معنای بازگشایی نیست و برای بازگشایی مدارس لازم است که هر دو دوز واکسن تزریق شود. اما به دلایل مختلف مسئولان وزارت آموزش و پرورش عنوان کرده‌اند که می‌خواهند هر چه سریع‌تر یعنی تا آبان ماه شرایط حضور دانش‌آموزان را در مدرسه فراهم کنند. همچنین مسئولان آموزش و پرورش از واکسن‌های مناسب دانش‌آموزان خبر داده‌اند. رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به این مطلب می‌گوید: واکسن‌های مناسب برای دانش‌آموزان شناسایی شده و مراحل آزمایش و تأیید را گذرانده‌اند، مسئولیت واکسیناسیون دانش‌آموزان با وزارت بهداشت است و تصمیم‌گیری درباره واکسن و نحوه دریافت واکسن را این وزارتخانه اعلام می‌کند. باقرزاده در پاسخ به سؤالی درباره اجباری یا اختیاری بودن واکسن دانش‌آموزان خاطرنشان کرد: این سؤال را وزارت بهداشت باید پاسخ دهد.

واکسیناسیون نوجوانان؛ سینوفارم کمترین عوارض را دارد اما مطالعات هنوز مبهم است

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی نوشت: اگرچه شیوع ویروس کرونا سبب شد بسیاری از مراکز از جمله مراکز آموزشی مانند مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شود، اما آموزش در بستر فضای مجازی همچنان ادامه پیدا کرد. آموزشی که جدا از کم و کیف آن توانست لنگان لنگان خودش را به‌امید بازگشایی مدارس تا امروز جلو بکشد و حالا زمزمه‌هایی از شروع مجدد آموزش حضوری شنیده می‌شود. این‌که دقیقاً چه زمانی مدارس بعد از حدود دو سال یک بار دیگر می‌توانند میزبان دانش‌آموزان باشند همچنان مشخص نیست، طوری‌که آموزش‌وپرورش در اطلاعیه‌ای توفیق در بازگشایی مدارس را به «جلب مشارکت حداکثری خانواده‌ها و معلمان» منوط کرده است. با این وجود گاهی آبان و گاهی آذر موعد بازگشایی مدارس معرفی می‌شود اما آن‌چه مشخص است آغاز واکسیناسیون نوجوانان زیر ۱۸سال برای تحقق این خواسته است؛ طوری‌که چند روز قبل وزیر بهداشت از آغاز واکسیناسیون برای دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال خبر داد. حالا آن‌طورکه روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرده متولدین مهرِ سال‌های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ می‌توانند برای ثبت نام وارد سامانه نوبت‌دهی واکسیناسیون شوند تا مراحل اولیه را برای دریافت واکسن طی کنند. آن‌طورکه مشخص است سه کشور چین، امارات و بحرین جزو آن‌هایی هستند که واکسینه گروه سنی زیر ۱۸سال را با واکسن سینوفارم شروع کرده‌اند و ایران قرار است به جمع آن‌ها اضافه شود.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

تزریق واکسن سینوفارم به دانش آموزان و چند پرسش

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم علی کرمی فوق تخصص مهندسی ژنتیک می نویسد: واکسن سینوفارم که در فرآیند کارآزمایی بالینی خود، جمعیت چندین میلیون نفری را در کشور چین واکسینه کرده و میلیون‌ها نفر در سنین ۱۲ تا ۱۸ سال این واکسن را زده‌ و راهی مدرسه‌ها شده‌اند، حال بهترین گزینه برای تزریق به دانش آموزان است. از قدیم گفته‌اند که آزموده را آزمودن خطاست و با توجه به تاکید سازمان جهانی بهداشت برای بازگشایی مدارس، این روزها ۱۴ تا ۱۵ کشور جهان، واکسیناسیون دانش آموزان را با این واکسن چینی آغاز کرده‌اند و برکسی پوشیده نیست که این واکسن هم ایمنی خوبی ایجاد می‌کند و هم کمترین عوارض را در سنین ۱۲ تا ۱۸ سال دارد. واکسن برکت نیز به لحاظ ساختار چون تشابهات فراوانی با سینوفارم دارد، می‌تواند برای دانش آموزان موثر باشد، ولی چون مراحل کارآزمایی بالینی واکسن برکت برروی افراد ۱۸ سال به‌بالا انجام شده و در حال حاضر نمی‌توان برای این سنین خطر کرد، سینوفارم و واکسن پاستوکووک بهترین گزینه‌ها برای دانش آموزان خواهد بود.

واکسیناسیون دانش‌آموزان و چند نگرانی

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محمدرضا محبوب‌فر کارشناس حوزه سلامت نوشت: واکسیناسیون دانش‌آموزان در ایران آغاز شده است. سامانه سلامت برای تزریق واکسن کرونا به متولدان سال ۱۳۸۳ در حالی باز شده است که فرآیند واکسیناسیون کودکان و نوجوانان و نوع واکسن‌های مورد استفاده، نگرانی‌هایی در بین خانواده‌ها و والدین پدید آورده است. بر اساس آخرین نظرسنجی‌های انجام شده در داخل کشور، بیش از ۶۵درصد خانواده‌ها نه تنها موافق بازگشایی مدارس نیستند بلکه نظر مساعدی نسبت به واکسیناسیون ‌دانش‌آموزان نداشته‌اند و مخالفت خود را ابراز نموده‌اند. در این میان آنچه بر استرس و اضطراب خانواده‌های ایرانی در خصوص واکسیناسیون کودکان و نوجوانان در سنین مدرسه افزوده است، تزریق واکسن چینی سینوفارم به دانش‌آموزان و تناقض‌ها در گفته‌های مقامات سلامت کشور است. بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت و درمان با اشاره به آغاز واکسیناسیون کودکان و نوجوانان گفت که «تصمیم گرفته شده است که در تمام مراکز واکسیناسیون کشور، ‌دانش‌آموزان بین ۱۲ تا ۱۸ سال با واکسن سینوفارم واکسینه شوند. همچنین در مرحله بعدی با مطالعات گسترده‌ای که انجام می‌شود، واکسیناسیون کودکان ۷ تا ۱۲ سال را آغاز می‌کنیم.» حیدر محمدی، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو هم می‌گوید: «واکسن کرونای سینوفارم برای افراد زیر ۱۸ سال تاکنون در سه کشور چین، امارات متحده عربی و بحرین مجوز مصرف اضطراری گرفته است و در ایران نیز اگر کمیته ملی واکسن مجوز بدهد و معاونت بهداشت وزارت بهداشت اطلاع‌ رسانی کند، این واکسن به افراد زیر ۱۸سال تزریق می‌شود.» پیش‌تر محمدحسن قوسیان ‌مقدم، دبیرکل و سخنگوی جمعیت هلال ‌احمر گفته بود: «در صورت تایید سازمان غذا و دارو و صدور مجوز، با واردات یکی از دو واکسن سوبرانا ۲ یا سینوفارم در مهرماه، واکسیناسیون گروه سنی زیر ۱۸ سال آغاز می‌شود.» حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا هم روز گذشته با بیان ‌این‌که «والدین نگرانی در تزریق واکسن کرونا به فرزندانشان نداشته باشند»، افزوده است: «واکسن کرونا عارضه خیلی مهمی در نوجوانان ایجاد نمی‌کند و شاید در تعداد کمی از این گروه سنی به صورت درد در ناحیه محل تزریق، تب و لرز خفیف و سردرد بروز کند. درحال حاضر انجمن‌های حمایت از کودکان در بسیاری از کشورهای جهان توصیه کرده‌اند که واکسن ضد کرونا برای نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال استفاده شود.»

دریافت کارت واکسن بدون واکسینه

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی می آورد: از مهم‌ترین راه‌های جلوگیری از شیوع کرونا که تمامی کشورهای دنیا از جمله ایران بر آن اذعان دارد، استفاده از واکسن مطلوب برای ایجاد ایمنی در برابر این بیماری است. کما اینکه می‌بینیم بسیاری از کشورها توانسته‌اند با واکسینه کردن شهروندانشان به زندگی عادی برگردند که در ایران هم خوشبختانه با سرعت گرفتن واکسیناسیون در آینده‌ای نه چندان دور شاهد این موضوع خواهیم بود. اما با توجه به این مهم، برخی‌ها بنا به دلایل واهی از جمله ترس و پرخطر دانستن واکسن ها، مخالف واکسن هستند. از همین رو از زدن واکسن خودداری می‌کنند که با این تخلف جان خود و دیگران را به خطر می‌اندازند. در این میان برخی از کشورها از جمله فرانسه برای آنکه مانع از انتقال بیماری شوند، واکسیناسیون را اجبار کرده‌اند و حتی برای کسانی که از زدن واکسن خودداری کنند محرومیت‌های اجتماعی در نظرگرفته اند. ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. چندی پیش بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت در این رابطه گفته بود: «در آینده برای ارائه خدمات در هتل‌ها و بانک‌ها و دریافت بلیت هواپیما و اتوبوس، ارائه کارت واکسن لازم خواهد بود. بنابراین اگر کسی واکسن تزریق نکند ممکن است بسیاری از این خدمات را دریافت نکند.» اما گویا مخالفین واکسن برای آنکه از خدمات اجتماعی محروم نشوند راهی عجیب و قابل تامل پیدا کردند. آن‌ها بدون آنکه واکسینه شوند کارت واکسن دریافت می‌کنند! علیرضا وهاب زاده، مشاور سابق وزیر بهداشت در توییتی در این باره نوشته است: «مسئولین مراکز واکسیناسیون دقت کنند. عده‌ای از افراد ضدواکسن برای اینکه از خدمات اجتماعی یا دریافت ویزا محروم نشوند، نامشان با تخلف و بدون اینکه واکسن تزریق کنند در سامانه ثبت می‌شود. قطعا این افراد باعث جهش مجدد کرونا در کشور و کم‌اثرشدن واکسیناسیون عمومی خواهند شد.» پیش‌تر نیز مقامات بهداشتی اعلام کردند که از هر چهار سالمند یک نفر واکسن نزده است. یعنی حدود ۴ میلیون نفر از سالمندان ترجیح داده‌اند واکسن نزنند.

سازندگان واکسن داخلی کرونا در قالب کنسرسیوم همکاری کنند

خبرگزاری ایلنا در گفت وگو با سیدموید علویان رییس هیات مدیره سازمان نظام پزشکی تهران می نویسد: به طور قطع، نه تنها ما بلکه اکثر کشورها باید توانایی تولید واکسن را داشته باشند. این ویروس یا ویروس‌های مشابه با جهش‌هایی که پیدا می‌کنند، ممکن است که نسبت به واکسن‌ها هم در آینده مقاوم شوند. با ویروسی روبه‌رو هستیم که واکسن‌هایی که تهیه می‌کنیم ممکن است نتواند این بیماری را کنترل کند. نظام تولید واکسن در کشور باید به نحوی باشد که خودش را برای سوش‌های جدید ویروس آماده کند. این امکان و توان باید تقویت شود، به نحوی که بتوانند حداقل در ماه بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون دوز واکسن تولید کنند. اگر ما در کشور به این رقم برسیم، یعنی مقابل این ویروس دست بالا را داریم. اگر دیدیم جهش پیدا کرد، می‌توانیم به سرعت با واکسن‌های داخلی جامعه را دوباره واکسینه کنیم. پس سرمایه‌گذاری برای واکسن در داخل بسیار استراتژیک و واجب است. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که آیا تعدد مراکز تولید واکسن درست بود یا خیر؟ به نظر من یک نابسامانی در این زمینه وجود دارد و آن فرماندهی که باید استراتژی تعیین کند و برای واکسیناسیون درخواست امکانات کند، قوی عمل نکرده است، بنابراین بخش‌های مختلف برای تولید واکسن وارد شده‌اند، اما هم افزایی ندارند. اینها باید با هم در قالب یک کنسرسیوم برای تولید مناسب، کیفی، به موقع و با مقدار کافی واکسن همکاری کنند. این اتفاق موقعی می‌افتد که هماهنگی بین آنها رخ دهد و این در قالب یک کنسرسیوم قابل انجام است.

شرایط واکسیناسیون کرونا در کودکانِ زیر ۱۲ سال

خبرگزاری ایسنا به نقل از پیام طبرسی رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری می آورد: حتما با کرونا موج‌های بعدی را خواهیم داشت، اما اینکه این موج‌ها تبدیل به پیک شده و شدتی که با ویروس دلتا در این سه ماهه مواجه بودیم، اتفاق بیفتد، ان‌شاءالله دیگر نخواهیم داشت؛ زیرا اولا درصد واکسیناسیون‌مان دارد به پوشش مناسبی می‌رسد و امیدواریم تا پایان آبان یا نهایتا اوایل آذر همه مردم ما حداقل یک دز واکسن تزریق کرده باشند. دوما اینکه تخمین زده می‌شود ۷۰ درصد از مردم تاکنون به کرونا مبتلا شده‌اند. بنابراین با واکسنی هم که تزریق می‌شود، دیگر ان‌شاءالله موج شدید نخواهیم داشت، اما حتما موج‌های بالا و پایین خواهیم داشت. خوشبختانه از دو تا سه هفته قبل کاهش تدریجی در آمار کرونا داشتیم. امیدواریم تا یکی دو هفته دیگر سرعت این کاهش، بیشتر شود و فکر می‌کنم تا یک ماه دیگر موج پنجم که یکی از بدترین موج‌ها از نظر عوارض، مرگ و میر و شدت بیماری بود، به اتمام برسد. اثربخشی همه واکسن‌ها ممکن است در سنین بالای ۶۰ سال مقداری کاهش یابد، اما اینکه سینوفارم را پررنگ کرده و بگوییم فقط این واکسن اثربخشی کمتری دارد، اینطور نیست. به هر حال اثرش را در کاهش بستری و مرگ و میر می‌گذارد. ضمن اینکه اگر همه واکسن تزریق کنند، چرخش ویروس کم شده و اثر واکسن‌ها بیشتر می‌شود.