مشهد- ایرنا- تابلو غرورانگیز دفاع مقدس هشت ساله با حضور و مشارکت همه اقشار و اقوام ایرانی در نبرد با دشمن ترسیم شد که در آن میان خطه خراسان با اعزام ۳۰۰ هزار رزمنده به جبهه‌های حق علیه باطل، نقشی ماندگار و افتخارآفرین در این مقطع مهم تاریخ انقلاب اسلامی از خود برجای گذاشت.

۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ همزمان با حمله رژیم بعثی عراق به ایران اسلامی، مردم کشورمان به فرمان امام خمینی(ره) به واکنشی مقدس برخاسته و علیه دشمن متجاوز، که از سوی جبهه گسترده ای از قدرت های جهانی پشتیبانی و تجهیز می شد، بسیج شده و در برابر دشمن سینه سپر کردند.

این رویارویی بی امان، هشت سال استقامت، ایستادگی، ایثار رزمندگان اسلام در برابر تمام قدرتهای جهانی را در پی داشت. رزمندگان ایران اسلامی با الگوپذیری از قافله سالار کربلا و نهضت عاشورا به مقابله با دشمن متجاوز پرداختند و توانستند با حداقل امکانات، تنها با اتکا بر قدرت ایمان و اراده یکی از درخشان‌ترین و غرورانگیزترین قطعات تاریخ انقلاب اسلامی را رقم زده و نگذارند یک وجب از خاک کشورمان به دست بیگانگان بیفتد.

حضرت امام خمینی(ره)، به عنوان پیر و مقتدای این میدان نابرابر در خصوص جنگ تحمیلی فرمودند که "ایران برای خدا قیام کرده است، برای خدا ادامه می‌دهد و جز دفاع، جنگ ابتدایی با هیچ کس نخواهد کرد". (صحیفه نور،ج۱۶، ص۶۸)

مقام معظم رهبری هم در بیانات خود دوران پرافتخار دفاع مقدس را یک نمونه‌ شایسته برای خودسازی، طرحی از عاشورای حسینی، دفاع از یک حقیقت مقدس و این جنگ را یک گنج بیان کرده اند که ذخیره‌ای تمام نشدنی است و باید ارزش‌های دفاع مقدس ضمن مکتوب شدن به نسل‌های دیگر نیز منتقل شود.

در مدت هشت ساله جنگ تحمیلی، رزمندگان خراسانی حضوری موثر و پررنگ داشتند و در پایان جنگ این خطه با حدود ۳۰۰ هزار رزمنده، ۱۷ هزار و ۲۸۴ شهید تقدیم نظام اسلامی کرد و با ۴۹ هزار و ۷۲۹ جانباز و سه هزار و ۳۹۷ آزاده در راه تحقق آرمان های انقلاب اسلامی و حفظ تمامیت ارضی کشور گام برداشت.

عملیات غرورآفرین ثامن الائمه(ع)

فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال شرق نیروی زمینی ارتش در رابطه با حضور ماندگار رزمندگان خراسانی در دوارن دفاع مقدس گفت: صدام در۲۶ شهریور ۵۹ قطعنامه ۱۹۷۵ الجزایر را در حضور همه خبرنگاران با بهانه تحمیلی بودن پاره و ۳۱ شهریور همان ماه به ایران حمله کرد تا کشوری را که تازه انقلاب کرده و نیروی مسلح منسجمی نداشت و اختلافات سیاسی و درگیریهای داخلی اش زیاد بود، به سرعت تصرف کند.

امیر سرتیپ رضا آذریان افزود: رژیم بعث عراق در حمله به ایران تنها نبود و دو ابرقدرت آن زمان در کنار کشورهای عربی همسایه ایران و کشورهای اروپایی به کمک وی شتافتند تا او به خیال خود سه روزه خوزستان را بگیرد و در مدت یک هفته خود را به تهران رسانده و آنجا را نیز فتح کند.

وی ادامه داد: قبل از آغاز جنگ نیز دشمنان در نقاط مختلف کشور از جمله کردستان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و گنبد به دنبال تجزیه طلبی و برپایی جنگ های فرساینده داخلی بودند.

فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال شرق نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه لشگر ۷۷ خراسان به عنوان یک یگان عمده در شرق کشور، نقشی تعیین کننده در دوران هشت ساله دفاع مقدس داشت، افزود: این لشگر، عملیات غرورآفرین ثامن الائمه(ع) را در پنجم مهرماه ۶۰ در کمتر از ۲ روز با رمز "نصر من الله و فتح القریب" انجام داد که نخستین عملیات کلاسیک آفندی نیروهای مسلح بود.

امیر آذریان ادامه داد: عملیات ثامن الائمه(ع) در پی فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر شکستن حصر آبادان انجام شد و تا پایان جنگ تحمیلی این لشگر فعالانه در عملیات های غرور آفرین طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس نیز شرکت کرده و حضوری محوری و موثر داشت.

وی گفت: لشگر ۷۷ خراسان در طول هشت سال دفاع مقدس پنج هزار و ۳۶۷ شهید، ۲۸۰ مفقود الاثر، ۲ هزار ۸۶۵ آزاده و ۱۵ هزار و ۹۴۹ جانباز در راه حفظ تمامیت ارضی و آرمان های مقدس انقلاب اسلامی تقدیم کرد.

پنج هزار و ۷۰۰ شهید پاسدار و بسیجی

معاون فرهنگی سپاه امام رضا(ع) گفت: کل شهدای بسیج و سپاه در استان خراسان بیش از پنج هزار و ۷۰۰ نفر پاسدار، بسیجی و سرباز است که بیشتر این افراد در عملیات‌های خیبر، کربلای چهار و کربلای پنج به شهادت رسیده اند.

سرگرد پاسدار محمد حسین‌زاده افزود: مهمترین اتفاقی که امروز باید انجام شود الگوسازی درست با استفاده از ابزارهای خوب رسانه و هنر خلاقانه است. هر چقدر شهدا را برای نسل جوان و نوجوان ملموستر ارائه کرده و آنها را به عنوان الگوهایی جذاب و قابل فهم عرضه کنیم، این می تواند بر سبک زندگی آنها اثرگذارتر شود و ابزارها و عرصه هایی چون سینما، کتاب، تئاتر، شعر، رسانه و فضای مجازی می‌تواند به تحقق این خواست کمک شایانی کند.

وی با اشاره به حضور داوطلبانه مردم در دوران دفاع مقدس گفت: روحیه حماسی همیشه در طول تاریخ با مردم ایران بوده است اما می‌بینیم همین مردمی که در جریان جنگ جهانی دوم، که ایران به اشغال متفقین درآمد، هیچ واکنش و ایستادگی از خود نشان نداده بودند، در دوران جنگ تحمیلی به صورت خودجوش و حماسی عازم جبهه ها شده و به دفاع از خاک و ارزش های خود پرداختند که این جز با نفس قدسی حضرت امام(ره) و معجزه انقلاب اسلامی میسر نمی شد.

معاون فرهنگی سپاه امام رضا (ع) گفت: حضرت امام (ره) غبارهای غفلت و فراموشی را کنار زدند و انقلاب اجازه داد مردم عزیز شوند و بر این اساس مردم این انقلاب را از آن خود می‌دانستند.

حسین زاده با تاکید بر معرفی مناسب شهدای گرانقدر و الگوسازی شایسته از آنان برای نسل نوجوان و جوان، به منظور جلوگیری از درافتادن آنان به ورطه الگوگیری از چهره های بعضا ناشایست، گفت: کسانی که فهم دقیق تری و عمیق تری از ارزشهای دفاع مقدس و سیره شهدا دارند موظفند آنها را به درستی معرفی کنند تا نوجوان و جوان امروز دریابد که چگونه می شود یک جوان از همه هستی و جوانی خود گذشته و برای دفاع از خاک و ارزش های دینی خود همه خطرات را به جان می خرد و یقینا این جوان به پایه ای از ایمان، اعتقاد و عمق معرفتی رسیده که با غلبه بر همه ترس ها، با اصرار فراوان خود را به جبهه های نبرد می رسانده است تا در این عرصه جهاد نقش خود را ایفا کند و وصیتنامه شهدا حاکی از آن است که به فرموده حضرت امام(ره) آنها ره صدساله را یک شبه طی کرده اند.

حضور یگانهای رزم خراسان در دست‌کم ۹۸ عملیات

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی نیز گفت: دست‌کم ۱۷ یگان از یگان‌های رزم خراسان در ۹۸ عملیات کوچک و بزرگ دوران دفاع مقدس حضور پررنگی داشته اند.

سردار سرتیپ دوم پاسدار حسینعلی یوسفعلی‌زاده به اقداماتی که در هفته دفاع مقدس در نقاط مختلف استان برای یادآوری آن مجاهدات و جانبازی ها انجام می‌شود، اشاره و بیان کرد: برگزاری بیش از ۱۰ هزار عنوان برنامه برای هفته دفاع مقدس در استان برنامه ریزی شده است. این هفته به عنوان برجسته ترین بخش از تقویم سالیانه کشور باید پرافتخار گرامی داشته شود و به همین منظور در تمامی شهرستان‌های این استان ۵۰۰ ستاد تشکیل شده است.

وی افزود: شعار هفته دفاع مقدس در سال جاری "ما مقتدریم" انتخاب شده و این شعار در عمل هم محقق شده است بطوری که ایران اسلامی مقتدرانه قله‌های رفیع پیشرفت و تعالی را فتح می‌کند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی ادامه داد: دیروز نخستین برنامه ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس با عنوان تجلیل و نکوداشت یک میلیون رزمنده پیشکسوت سراسر کشور و ۱۰۵ هزار رزمنده استان خراسان رضوی با حضور ویدئو کنفرانسی رییس جمهوری برگزار شد و در مشهد نیز در محل مجتمع آیه‌ها از رزمندگان و جانبازان والامقام استان تجلیل به عمل آمد.

سردار یوسفعلی‌زاده گفت: بازدید از آسایشگاه ایثارگران، عطرافشانی و غبارروبی گلزارهای شهدا، مراسم خاطره گویی و روایتگری، مراسم پایانی جشنواره هنری و سینمایی فانوس و مراسم نکوداشت رزمندگان در حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) از دیگر برنامه‌های هفته دفاع مقدس در استان است.

وی با تاکید بر اینکه رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی در اجرای این مراسم، ادامه داد: امسال رژه یگان‌های پیاده نیروهای مسلح و نمایشگاه دفاع مقدس در استان به دلیل رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی برگزار نخواهد شد و تنها به برپایی رژه موتوری و نمایشگاه‌های انحصاری یگان‌ها بسنده می‌شود.