عربستان و امارات در چارچوبهای سیاسی و اقتصادی و همچنین موضوعات منطقهای و بینالمللی با یکدیگر در حال رقابت هستند، اما در سال ۲۰۲۱ تنشها و اختلافات میان این دو کشور شدت یافت، به گونهای که عربستان تلاش خود را برای تحکیم موقعیتی که میخواهد در منطقه غرب آسیا به دست آورد، آغاز و در فوریه سال میلادی جاری (بهمن ماه ۹۹) اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۴ تجارت خود را با شرکتهای بینالمللی که دفتر مرکزی آنها در این کشور نیست، متوقف خواهد کرد. همچنین عربستان تمامی پروازهای خود را به امارات متوقف کرد و چند ماهی است که این دو کشور بر سر تمدید توافقنامه تولید نفت در «اوپک پلاس» دچار اختلافات شدهاند.
عربستان همچنین قوانین خود را در مورد واردات از سایر کشورهای حوزه خلیج فارس تغییر داده و این همان چیزی است که روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» آن را به عنوان «چالش مستقیم وضعیت امارات متحده عربی به عنوان یک مرکز تجاری منطقهای» توصیف کرده است.
سابقه تنش در روابط عربستان و امارات متحده عربی به اختلافات مرزی باز میگردد؛ زمانی که «عبدالعزیز آل سعود» بنیانگذار عربستان ترسیم مرزهای این کشور را آغاز کرد و حدود و ثغور را به سمت خاک امارات، قطر و سلطنت عمان کشاند؛ مسئلهای که نقطه آغاز اختلافات دو طرف بود.
مسئله اصلی این اختلاف منطقهای به نام «البریمی» بود؛ اختلافی که آن زمان با تقسیم منطقه میان طرفهای درگیر حل و فصل شد و در نهایت، شش روستا به امارات و ۳ روستا به عمان رسید.
عربستان در آن زمان به عنوان بزرگ کشورهای مذکور، در سال ۱۹۷۴، توافقی به نام «جده» به امارات تحمیل کرد و همزمان با آن، امارات را به عنوان یک کشور به رسمیت شناخت که به ازای این گام، پاداشی به دست آورد. این پاداش شامل زمینی غنی از نفت در منطقه مرزی میان دو کشور بود.
امارات بعدها تلاش کرد که این مسئله را تصحیح کند که این گام یا با مخالفت عربستان مواجه میشد، یا ابوظبی به اشکال مختلف تحت فشار قرار میگرفت، فشارهایی از قبیل جلوگیری از ورود شهروندان اماراتی در سال ۲۰۰۹ به خاک عربستان به علت کارت شناساییهایی که ریاض مدعی بود در نقشه ثبت شده بر روی آنها، بخشی از خاک عربستان در مرزهای امارات قرار گرفته است.
با آغاز تجاوز ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان به یمن در ششم فروردین ۱۳۹۴، امارات نیز در کنار رژیم آل سعود در این جنگ قرار گرفت، جنگ خانمانسوزی که موجب ویرانی یمن و شهادت و زخمی شدن دهها هزار یمنی و آوارگی میلیونهای نفر دیگر از شهروندان این کشور شده است.
امارات در ابتدای تجاوز به یمن یکی از متحدان اصلی عربستان بود، ولی با جدا کردن راه خود از سعودیها، چشم به منابع جنوب یمن و جزیره راهبردی «سقطری» دوخت.
اهداف عربستان و امارات به رغم تفاهم مشترک در تجاوز به یمن با هم فرق دارد؛ عربستان از دولت دست نشانده خود یعنی "عبدربه منصور هادی" که مستعفی و فراری میباشد، حمایت میکند و امارات نیز از «شورای انتقالی جنوب» و رویکردش غصب بخشهای زیادی از یمن به ویژه جزیره بکر سقطری (سوکاترا) و جزیره "میّون" در باب المندب میباشد، موضوعی که عربستان نیز اخیرا به آن ورود کرده است. ابوظبی با حمایت از شورای انتقالی جنوب که خواهان استقلال این منطقه از دولت مرکزی یمن است، به آتش اختلافات در این کشور فقیر دامن زده است.
هم اکنون امارات با کمک نظامیان و ماموران امنیتی رژیم صهیونیستی به ویژه پس از قرارداد سازش (۲۵ شهرویر ۱۳۹۹) و همچنین عناصر خودفروخته شورای انتقالی جنوب یمن به دنبال جامه عمل پوشاندن به تفکرات غاصبانه سران ابوظبی در یمن است.
یکی از مسایلی که درباره جنگ یمن کمتر رسانهای شده موضوع مخالفت شورای انتقالی جنوب یمن با رژیم آل سعود و در مقابل مخالفت امارات با دولت منصور هادی رییس جمهوری فراری و مستعفی یمن که تحت حمایت همه جانبه عربستان است، که همین امر موجب تکه پاره شدن یمن و سهم خواهی متجاوزان شده است.
هم اکنون امارات اکثر نیروهای نظامی خود را از استان عدن در جنوب یمن خارج کرده و به جای آنها عناصر شورای انتقالی جنوب را مستقر کرده است، اما در عین حال شمار نیروهای خود را در جزیره سقطری برای غصب این جزیره افزایش داده است.
آخرین اختلاف که روز دوشنبه میان عربستان و امارات رخ نشان داد، موضوع جلوگیری عربستان از رسیدن هواپیمای امارات به فرودگاه جزیره سقطری یمن بود.
"عبدالله بداهن" روزنامه نگار یمنی در این باره اعلام کرد که عربستان، هواپیمای اماراتی را که قصد داشت با مسافران یمنی و ملیتهای مختلف از ابوظبی به سقطری پرواز کند را متوقف کرد.
وی در صفحه فیس بوک خود نوشت: هواپیمای امارات متحده عربی علاوه بر دهها گردشگر خارجی از ملیتهای مختلف، مسافرانی از جزیره سقطری که در خارج از کشور بودند را حمل میکرد.
به گفته این روزنامه نگار، امارات متحده عربی نارضایتی خود را از این اقدام عربستان اعلام کرد که این نارضایتی از افراد وفادار به آن در سقطری کاملا مشهود بود و آنها خواستار تظاهرات در فرودگاه این جزیره شدند تا اقدام عربستان را محکوم کنند.
بداهن در ادامه تاکید کرد که میان عربستان و امارات برخی اختلافات و تنشها وجود دارد که هر از گاهی در سقطری این تنشها تشدید میشود و این اختلافات بیش از چیزی است که تاکنون آشکار شده است.
این روزنامه نگار یمنی معتقد است که گذر زمان حقیقت را آشکار میکند و به احتمال زیاد بین این دو کشور اختلافات بیشتری نمایان خواهد شد و اگر آنها سعی کنند این اختلافات خود را پنهان کنند، شواهد کافی برای تایید این امر وجود دارد و این درحالی است که دو طرف در تلاش هستند تا از افشای این موضوع خودداری کنند.
با توجه به اهداف دو کشور عربستان و امارات و ادامه جنایات شش ساله آنها در حق مردم یمن، مشاهده میکنیم که این دو کشور متجاوز، هیچکدام در راستای منافع مردم یمن، به این کشور کوچک و مسلمان تجاوز نکردهاند، بلکه برای تامین منافع نامشروع خود اقدام به آن نمودهاند.
در حال حاضر نگاه امارات و عربستان به جزیره سقطری و میّون با عینک صهیونیستی یعنی جدا کردن این جزایر از یمن و تغییر موقعیت جغرافیایی آن میباشد تا ابوظبی – ریاض – تل آویو از این طریق مناطق و گذرگاههای دریایی راهبردی همچون دریای عمان، اقیانوس هند و دریای عرب تا باب المندب و در ادامه دریای سرخ را در رصد اطلاعاتی و جاسوسی خود قرار دهند.