به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای این روزنامه انگلیسی، مناسبات میان «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا و «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در دوران پسابرگزیت همچنان پیچیده مانده و ناگزیر از یک توافق است.
بایدن در پارلمان انگلیس در ماه اوت (مرداد) به دلیل خروج "شرم آور" از افغانستان و به سبب آنچه که انگلیس و دیگر متحدانش آن را غافلگیری خواندند، محکوم شد. گفته می شود رئیس جمهوری آمریکا یک روز پیش از تصمیم به خروج کامل به جانسون در تماسی تلفنی اطلاع داده بود.
هرچند جانسون که حالا برای نشست مجمع عمومی سازمان ملل به آمریکا سفر کرده است، دیروز سه شنبه مفتخرانه وارد واشنگتن شد و از پیمان نظامی جدید و برداشته شدن مقررات منع سفر به آمریکا که تاکنون به دلیل همه گیری کووید-۱۹ ادامه داشت، تجلیل کرد. او همچنین هنگامی که در دفتر بیضی شکل نشسته بود، سخنرانی رئیس جمهوری آمریکا را در مجمع عمومی سازمان ملل تحسین کرد.
این چرخش شگفت انگیز جانسون نسبت به واشنگتن اگرچه باعث تیترهای تکان دهنده ای در روزنامه های انگلیس شد، اما فارغ از تمامی این تناقض ها، رابطه میان ایالات متحده و انگلیس پس از برگزیت و بین بایدن و جانسون همچنان پیچیده و شکننده است و بی تردید هنوز باید منتظر فراز و فرودهای بیشتری باشیم.
«توماس رایت» از اعضای ارشد اندیشکده "بروکینگز" مستقر در واشنگتن می گوید: «سه هفته پیش و در پی خروج فاجعه بار آمریکا زا افغانستان، بسیاری از مطبوعات محافظه کار انگلیسی می گفتند که این یک فروپاشی کامل و بدترین نوع رابطه واشنگتن- لندن است، اما به گمان من فردا همه آنها با چرخشی عجیب آن را یک پیشرفت بزرگ اعلام می کنند. هرچند من فکر نمی کنم هیچ کدام درست باشد».
برای بسیاری، خروج از افغانستان نشانه ای بود که ثابت کرد بایدن چگونه به شیوه ای بی رحمانه منافع شخصی آمریکا را بر هرچیز دیگری ترجیح می دهد، حتی اگر این امر باعث ناراحتی موقت متحدان دیرینه شود.
اما روابط پیچیده واشنگتن و لندن تنها به همینجا ختم نمی شود و حتی اخبار این هفته مبنی بر اینکه اتباع انگلیسی واکسینه شده می توانند از ماه نوامبر (آبان) به ایالات متحده سفر کنند، هرچند به مذاق جانسون خوش آمد، اما نشان داد که بایدن، نخست وزیر انگلیس را پیش از اعلام این تصمیم آگاه نکرده بود. چراکه تنها یک روز پیش از اعلام این خبر، جانسون در مقابل چشم خبرنگاران ضعیف تر از آن به نظر می آمد که بتواند این موضوع را مطرح کند.
جانسون همچنین حین سفر به نیویورک بسیار محتاطانه رفتار کرد و در مورد احتمال دستیابی به توافق جامع تجارت آزاد ایالات متحده و انگلیس که به عنوان جایزه برگزیت توسط طرفداران خروج در همه پرسی اتحادیه اروپا مطرح شد، اطلاعات چندانی در اختیار خبرنگاران نگذاشت.
نخست وزیر در پاسخ به این سوال که آیا تا سال ۲۰۲۴ لندن و واشنگتن به این توافق دست پیدا می کند یا خیر، به خبرنگاران گفت: «ما به توافق تجاری آزاد در سراسر جهان از جمله در ایالات متحده ادامه می دهیم. دلایل زیادی برای خوش بین بودن در این باره دارم. اما آمریکایی ها خیلی سخت مذاکره می کنند».
شاید دلیل این اظهارات جانسون آنجا باشد که در پی ایجاد همه پرسی برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۶، «باراک اوباما» رئیس جمهوری وقت آمریکا به بانگلیسی ها هشدار داد که در صورت رأی مثبت به برگزیت، در انتهای صف هر معامله تجاری با آمریکا قرار خواهند گرفت.
بایدن هم که در آن زمان معاون رئیس جمهوری بود و به تبار ایرلندی خود افتخار می کرد، حالا هشدار داده است که اگر صلح در ایرلند شمالی با خروج از اتحادیه اروپا به خطر بیفتد، هیچ معامله تجاری انجام نخواهد شد.
رایت هم در این خصوص تاکید کرد: «چالش های بسیار مهمی وجود دارد و من فکر نمی کنم که آنها از بین بروند».
اما وضعیت کنونی دقیقا خلاف تصورت دولت انگلیس است. ماجرا این است که پس از برگزیت دولت انگلیس اساسا تصور می کرد می تواند روابط خود را با آمریکا بیشتر کند و مناسبات اقتصادی خود را با چین عمیق تر کند. اما چنین چیزی بسیار دشوار خواهد بود زیرا ایالات متحده واقعا آن را نمی پذیرد.
لذا انگلیس به تدریج و ناگزیر در حال نزدیک شدن به همسویی با آمریکا است و دریافته است که نمی تواند روابط اقتصادی خود را با چین عمیق تر کند.
درواقع بایدن که می خواهد دموکراسی های جهان را علیه کشورهایی مانند چین به حرکت درآورد، به انگلیس در کنار خود نیاز خواهد داشت. بنابراین هنگامی که جانسون در ماه نوامبر میزبان کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل متحد در گلاسکو است؛ موضوعی که اولویت بالایی برای بایدن دارد، شانس بیشتری برای نزدیکی بیشتر به واشنگتن دارد.