بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی تاکید کرد: تصمیم‌گیری درباره محصولات استراتژیک خراسان جنوبی باید داخل استان باشد و استانداردهای مورد نیاز این محصولات با همکاری دستگاه‌های اجرایی مطابق با شرایط بومی منطقه بررسی و تدوین شود.

حمید ملانوری روز چهارشنبه در هفدهمین نشست ستاد توسعه خاوران افزود: اگر می‌گوییم عناب محصول خاص خراسان جنوبی است باید در همین استان و جلساتی مانند ستاد توسعه خاوران برایش تصمیم بگیریم که چطور جمع‌آوری، خشک و به بازار عرضه شود تا با بهترین کیفیت، بیشترین ارزش افزوده را به همراه داشته باشد.

وی اظهار داشت: محصولات استراتژیک استان به جهت منحصر به‌فرد بودن برای همه شناخته شده نیستند لذا باید به آنها نگاه خاص داشته باشیم.

استاندار خراسان جنوبی گفت: طرح موضوعات مرتبط با محصولات استراتژیک در ستاد توسعه خاوران به دلیل اهمیت این محصولات است که انتظار داریم مسوولان استان همکاری و هم‌افزایی بیشتری در این خصوص و رفع مشکلات آن داشته باشند.

وی افزود: برخی تولیدکنندگان و کشاورزان در زمینه تایید استانداردها و صدور پروانه فعالیت در استان گلایه دارند که باید این موضوع مهم در استان مورد واکاوی و بررسی قرار بگیرد.

ملانوری بیان کرد: در خراسان جنوبی محصولاتی داریم که مشابه و رقیبی در دیگر مناطق کشور ندارد لذا نباید انتظار داشت عده‌ای در مرکز نشسته و بدون شناخت لازم و کافی از این محصولات برای آن استانداردهایی را تدوین کنند که متناسب با نیاز بهره‌برداران و تولیدکنندگان استان نیست.

وی گفت: باید با تشکیل جلسات مشترک بین سازمان جهاد کشاورزی، اداره کل استاندارد، دانشگاه علوم پزشکی، جهاد دانشگاهی و سایر دستگاه‌های مربوطه با محوریت معاونت اقتصادی استانداری برای محصولات استان به ویژه عناب از مزرعه تا سفره تصمیم‌گیری و استانداردهایی تعریف و تدوین شود.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه نباید فعالیت واحدهای تولیدی بخش کشاورزی از جمله تولید حبه عناب به دلایل متعدد تعطیل شود تصریح کرد: واحدی که بعد از چند سال فعالیت اکنون دچار یکسری مشکلات درخصوص استانداردهای بهداشتی شده باید مورد حمایت قرار گیرد تا منجر به تعطیلی واحد تولیدی و بیکاری تعداد زیادی نیروی انسانی نشود.

وی عنوان کرد: در جلسه‌ای که با حضور دستگاه‌های مربوطه در مورد محصولات استراتژیک استان برگزار خواهد شد باید استانداردهای لازم برای جمع‌آوری، خشک کردن، فرآوری محصول تا عرضه آن به بازار تدوین شود.

ملانوری گفت: محصولات شاخص استان برای ما خیلی مهم هستند و اگر قرار است این محصول ارزش افزوده ایجاد کند و سود آن به جیب کشاورز برود باید آنها را خاص ببینید.

وی افزود: برخی تولیدکنندگان صنایع غذایی گلایه‌هایی مبنی بر سخت‌گیری‌های معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در صدور مجوزها دارند که تاکید داریم چون محصولات زرشک و عناب خاص استان ما هستند باید در همین جا ساز و کارهای قانونی لازم را برای دریافت مجوزهای واحدهای فرآوری مرتبط پیدا کنیم.

استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: عرضه محصول کشاورزی با کد استاندارد، به معرفی محصولات و در نتیجه توسعه استان کمک می‌کند.

وی گفت: باید با همکاری همدیگر و ارائه راهکارهای جدید، منطقی و درست، شرایط را به گونه‌ای تسهیل کنیم که در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی رغبت ایجاد شود.

ملانوری تصریح کرد: سخت‌گیری‌ها و ایجاد موانع سبب می‌شود محصولات کشاورزی به همین شکل و بدون هیچ تغییری مانند گذشته به‌صورت فله به بازار عرضه شود و در نتیجه هیچ ارزش افزوده‌ای برای کشاورزان و استان به همراه نداشته باشند.

وی با اشاره به تسریع در آغاز به کار و عضوگیری تعاونی محصولات استراتژیک خراسان جنوبی گفت: بارها گفته‌ام و باز هم تاکید می‌کنم کارهایی که برای محصولات استراتژیک استان می‌شود، مثل خود محصولات باید قدر، شأن و جایگاه ملی و بین‌المللی داشته باشد.

استاندار خراسان جنوبی افزود: این تعاونی باید با سهامداری کشاورزان، بهره‌برداران، تولیدکنندگان و افرادی که به نوعی با محصولات زرشک، عناب و زعفران مرتبط هستند تشکیل شود تا سود خالص آن به جیب همین قشر برود.

وی با تاکید بر اینکه در این تعاونی باید برای تمامی مراحل کاشت، داشت و برداشت محصول برنامه‌ریزی شود گفت: مساله اصلی استان اکنون موضوع راه‌اندازی این تعاونی است که به عواقب این تعاونی نیز خیلی امیدوارم و مطمئن هستم پول‌های خُرد مردم که در این تشکل در مسیر تولید قرار می‌گیرد منجر به سرمایه‌هایی کلان خواهد شد که به رفاه آنها کمک می‌کند.

ملانوری همچنین با اشاره به مصوبه ستاد توسعه خاوران در زمینه حمایت از ایده‌های دانش‌آموزی گفت: تقویت باور دیده شدن، مورد حمایت قرار گرفتن و توانستن که منجر به ایجاد اعتماد به نفس در دانش‌آموز می‌شود، مهمترین هدف ستاد توسعه خاوران در این طرح است.

وی افزود: دانش‌آموزی که امروز به این اعتماد به نفس می‌رسد که ایده یا طرحش ارزش تبدیل شدن به یک محصول را دارد، در آینده به یک قهرمان و مخترع حوزه تولید تبدیل می‌شود.

استاندار خراسان جنوبی تاکید کرد: باید با همراهی همه حوزه‌ها و به هر شکل ممکن کمک کنیم ایده‌های برتر دانش‌آموزان استان به مرحله تولید برسد.

وی به برون‌داد جلسات و نتایج ستاد توسعه خاوران اشاره کرد و گفت: با توجه به بازخوردهای جلسات ستاد توسعه، به نظر می‌رسد این روش ایجاد شده و تاثیری که بر شکستن بروکراسی‌ها و تسهیل شرایط سرمایه‌گذاری داشته، مقبولیت لازم را پیدا کرده است.

ملانوری ادامه داد: در سفر اخیر رییس جمهوری به خراسان جنوبی نیز مطالبی درخصوص ستاد توسعه خاوران عنوان شد و از جمله ریاست جمهوری در نشست شورای اداری از راه‌اندازی آن به عنوان اقدامی مبارک یاد کردند.

وی اظهار داشت: همچنین وزیر کشور ضمن استقبال از این طرح، قول دادند در یکی از جلسات ستاد و نشست‌هایی که با سرمایه‌گذاران داریم، شرکت کنند.

استاندار خراسان جنوبی گفت: مهم این است که همه دست در دست هم برای تحقق اهداف و برنامه‌های ستاد توسعه خاوران و توسعه استان وقت بگذاریم و تلاش جهادی داشته باشیم.