به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه و شبکه روسیه الیوم، «رجب طیب اردوغان» امروز (جمعه) پس از اقامه نماز جمعه در یکی از مساجد استانبول در جمع خبرنگاران با ادعای گسترش نیروهای تروریستی «پ ک ک» در سوریه گفت: آمریکا در حال حاضر با در
اختیار قراردادن انواع سلاح، وسایل نقلیه زرهی و تجهیزات، از سازمانهای تروریستی حمایت میکند.
وی افزود: اگر روابط در وضعیت نامطلوبی قرار داشته باشد، باید این را بیان کنیم که من (بر خلاف دولت بایدن) چنین مواضعی را در هیچ یک از رهبران قبلی آمریکا ندیدهام.
رئیس جمهور ترکیه اظهار داشت که ترکیه مجبور است در صورت ارائه چنین موضع گیریهایی (حمایت از تروریسم) از سوی یک کشور عضو ناتو (آمریکا) ، افکار عمومی جهان را از این جزئیات آگاه کند.
وی گفت که روابط ترکیه و آمریکا به عنوان دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) باید در وضعیت متفاوتی نسبت به شرایط کنونی باشد.
اردوغان، نظام سوریه را تهدیدی برای کشورش ارزیابی کرد
شبکه «روسیه الیوم» نیز با اشاره به اینکه رئیس جمهور ترکیه امروز (جمعه) درباره سفر هفته آیندهاش به مسکو با خبرنگاران گفت و گو کرد، افزود: «رجب طیب اردوغان» دولت دمشق را خطری برای کشورش دانست و ابراز امیدواری کرد که رویکرد روسیه نسبت به
پرونده سوریه تغییر کند.
وی با اشاره به اینکه "از مذاکراتی که قرار است در ۲۹ سپتامبر با همتای روسی خود «ولادیمیر پوتین» در شهر سوچی انجام دهد، انتظارات زیادی دارد"، ادعا کرد: متاسفانه رژیم سوریه به یک مرکز تهدید در جنوب ترکیه تبدیل شده است.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه انتظار دارد روسیه برای نشان دادن همبستگی با آنکارا رویکرد متفاوتی را در پیش گیرد، افزود: ما باید در این درگیری در جنوب با هم باشیم.
اردوغان با اشاره به اینکه ترکیه به دنبال ارتقای روابط خود با روسیه به سطح کیفی جدید است، گفت که هدف در آنجا (سوچی) افزایش حجم مبادلات تجاری [ با روسیه ] تا مرز ۱۰۰ میلیارد دلار است.
در این پیوند، خبرگزاری آناتولی نوشت که «اردوغان» بر لزوم گفت و گوی ترکیه، ایران و روسیه برای تبدیل شدن سوریه به حوضه صلح تاکید کرد.
ترکیه در ۲۵ مهرماه پارسال برای عقب راندن نیروهای دمکراتیک سوری (قسد) از مناطق مرزی الرقه و الحسکه سوریه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد.
آنکارا یکی از اهداف این عملیات نظامی را ایجاد منطقه امن در شمال سوریه در حدفاصل شهرهای راس العین و تل ابیض به طول ۱۲۰ کیلومتر و عمق ۳۰ کیلومتری از مرزهای ترکیه اعلام کرد.
حملات یک هفته ای ترکیه، پس از توافق آتش بس میان ترکیه و آمریکا به طور موقت متوقف شد و آنکارا به شبه نظامیان کُرد سوریه ۵ روز مهلت داد که تا عمق ۳۲ کیلومتری از مرز ترکیه عقب نشینی کنند.
روسیه و ترکیه نیز در جریان مذاکرات «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه ای وی، در سوچی روسیه در تاریخ ۳۰ مهر سال گذشته، به توافق ۱۰ مادهای درباره سوریه دست یافتند که مهمترین بخش آن تفاهم بر سر خروج تمام
واحدهای متعلق به شبه نظامیان کرد از عمق ٣٠ کیلومتری مرز ترکیه از جمله منبج و مناطق حومه آن است.
با اینحال روسیه و سوریه بارها اعلام کرده اند که ترکیه تعهدات خود در این توافق را زیر پا گذاشته است و برای تامین امنیت جاده M۴ و نسبت به جداسازی تروریستها در صفوف شبه نظامیان مورد حمایت خود کوتاهی کرده است.
دولت سوریه بارها تأکید کرده است که حضور نیروهای خارجی (آمریکا/ترکیه)در شرق و شمال این کشور هدفی جز غارت نفت و ثروت سوریه ندارند و حضور آنها غیر قانونی است که به حضور آنان پایان خواهد داد.
خبرگزاری سوریه (سانا) امروز (جمعه) از دیدار «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه و مهاجران این کشور با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در نیویورک خبر داد و افزود: وزیر امور خارجه و مهاجران سوریه در دیدار با همتای روس خود بار دیگر بر خروج نیروهای خارجی
غیرقانونی در این کشور تاکید کرد.