علیرغم اینکه کارشناسان بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی، مهمترین راه مقابله با ویروس کرونا را تزریق واکسن اعلام میکنند اما عدهای از روی ترس یا ناآگاهی، از این کار امتناع کرده و براساس باوری غلط و غیرعلمی، واکسیناسیون را خطرناک میدانند و آن را نوعی توطئه برای مرگ زودرس تلقی میکنند.
این فکر و باور غلط نه تنها بین افراد و اقشار کم سواد جامعه، بلکه حتی در بین تحصیلکردهها نیز مشاهده میشود و این در حالیست در سراسر دنیا کار واکسیناسیون با جدیت و سرعت در حال انجام است.
برخی اقدام به پخش شایعات مختلفی در بین مردم مبنی بر خطرناک بودن تزریق واکسن و مرگ فرد واکسینه شده بعد از ۲ سال میکنند، بعضی هم فارغ از این شایعات، تزریق واکسن کرونا را موجب ابتلا به بیماری کووید۱۹ و بستری شدن در بیمارستان و به دنبال آن بیتوجهی کادر درمان و مرگ میدانند و این شایعات بیاساس را بهانهای برای فرار از واکسیناسیون کردهاند.
اما در این میان نمونههای عینی وجود دارد که افرادی به علت امتناع از تزریق واکسن و پس از ابتلا به کووید۱۹ و به دلیل شرایط حاد جسمی، در بیمارستان جان خود را از دست دادند، همچنانکه حدود یک ماه پیش، همین اتفاق برای یکی از تصویربرداران صدا و سیمای مرکز کردستان افتاد و وی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا و به خاطر عدم تزریق واکسن، بعد از چند روز بستری شدن، متاسفانه قربانی این ویروس شد.
بهرحال عدهای خواسته یا ناخواسته، اقدام به پخش شایعاتی در جامعه و فضای مجازی میکنند و بدون آگاهی از اصل موضوع، در برخی موارد، فوت افراد مبتلا به کرونا را به تزریق واکسن ربط میدهند که همین موضوع، ممکن است ذهنیت بدی را برای مردم به وجود بیاورد و ترس از واکسیناسیون را در آنان نهادینه کند که بعدها به ضرر سلامت شهروندان تمام شود.
موضوع دیگری که دلیلی بر اثبات مفید و ضروری بودن واکسیناسیون است، بحث تغییر وضعیت کرونا از قرمز به نارنجی طی روزهای اخیر در شهرستانهای قروه و بیجار بوده که دلیل آن هم آمار بالای افراد واکسینه شده در این شهرستانها است، در حالیکه در شهرهایی مثل سنندج و مریوان به دلیل پایین بودن آمار واکسیناسیون، وضعیت قرمز و بحرانی است.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که طبق گفته متخصصان، تزریق واکسن کرونا، فرد را از ابتلا به کووید۱۹ مصون نمیکند بلکه در صورت ابتلا، بیماری خفیف خواهد بود و خطر مرگ وجود نخواهد داشت، بنابراین رعایت پروتکلها و استفاده از ماسک همچنان مورد تاکید کارشناسان بهداشت است.
اکنون که در حال نگارش این یادداشت هستم، مطلع شدم یکی از اقوام به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان کوثر سنندج جان خود را از دست داده است. متاسفانه وی که مشغول مسافرکشی بود، پروتکلها را جدی نمیگرفت و با وجود اصرار خانواده، اقدام به تزریق واکسن هم نکرد.
امید است مردم توصیه های دانشگاه علوم پزشکی و کارشناسان حوزه بهداشت را جدی گرفته و ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، از تزریق واکسن نیز غفلت نکنند. البته در این میان ضروری است که رسانهها نیز بیش از پیش مردم را در جریان اهمیت تزریق واکسن قرار دهند و کارشناسان بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی با حضور در تجمعاتی مانند نماز جمعه، ضرورت واکسیناسیون و خطر امتناع از آن را به اقشار مختلف مردم گوشزد کنند؛ هرچند طبق گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، به زودی همه خدمات در اماکن تجمعی و استفاده از بلیت هواپیما، قطار و اتوبوس براساس ارائه کارت واکسن انجام میشود.
در حال حاضر سنندج، سقز، بانه، مریوان و کامیاران جزو ۱۶ شهر کشور هستند که وضعیت کرونا در آن قرمز است و در تازهترین رنگبندیها، دیواندره و دهگلان از وضعیت پر خطر خارج شدهاند.
قروه، بیجار، دیوانده و دهگلان در وضعیت نارنجی و سروآباد زرد شده و رعایت دستورالعملهای بهداشتی در شهرهای با وضعیت قرمز بهویژه سنندج بسیار پایین است.
در ۲۴ ساعت منتهی به ظهر روز چهارشنبه ۷مهر، ۳۱۰ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کردستان شناسایی و ۷ بیمار جان باختند.
در حال حاضر۹۵۳ بیمار در مراکز درمانی استان بستری هستند که ۸۸ بیمار بدحال در بخش آی سی یو تحت مراقبتهای ویژه قرار دارند. کرونا از اسفند ۱۳۹۸ تا ظهر دیروز در استان یک هزار و ۶۴۷ قربانی داشته است.