به گزارش روز یکشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه اینترنتی یورک الرت، هدف از این مطالعه ابداع آزمایشی است که بتواند میان افراد حساس به هورمون استرس و افراد مقاوم تمایز قائل شود؛ این آزمایش به پزشکان کمک میکند تا نتایج درمانی را بهتر تعیین کرده و عوارض جانبی را در افرادی که به درمان با «گلوکوکورتیکوئید» نیاز دارند به حداقل برسانند.
جالب اینجاست که مشخصات پروتئینی مرتبط با حساسیت گلوکوکورتیکوئیدها (glucocorticoids) نشانگرهای خطر ابتلا به اختلالات مرتبط با استرس مانند سکته مغزی و حمله قلبی را شامل می شود و ممکن است به ابداع امکانات جدیدی برای تشخیص یا درمان در این نواحی اشاره کند.
گلوکوکورتیکوئیدها (GCs) گروهی از هورمون ها هستند که به طور طبیعی در بدن تولید می شوند، یکی از آنها هورمون استرس کورتیزول است و برای متابولیسم و عملکرد سالم سیستم ایمنی ضروری هستند.
آنها به عنوان ضد التهاب عمل می کنند و به طور معمول برای درمان آلرژی، آسم و سایر شرایط استفاده می شوند. با این حال، افراد واکنش متفاوتی به GCs نشان می دهند.
ابداع یک آزمایش که بین افراد حساس و مقاوم تمایز ایجاد کند در بهبود نتایج درمان بسیار مفید خواهد بود. پروتئین ها در بدن انسان مسوول تشخیص، انتقال و تأثیرگذاری بر عملکرد هورمون هایی مانند گلوکوکورتیکوئیدها GCs هستند، بنابراین ممکن است پروفایل پروتئینی افراد حساس و مقاوم نشان دهنده تاثیر GC باشد.
استرس مزمن از دیرباز با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته همراه بوده اما تغییرات فیزیولوژیکی این زمینه به خوبی شناخته نشده است.
در این مطالعه، دکتر نیکلاس نیکولایدس و همکارانش در آتن یونان، بررسی کردند که آیا می توان مجموعه ای از پروتئین ها را شناسایی کرد که بین افراد حساس و مقاوم به GC تمایز قائل شود.
در این مطالعه به ۱۰۱ داوطلب سالم، دز کم گلوکوکورتیکوئیدها، دگزامتازون داده شد و بر اساس میزان کورتیزول خونشان در صبح روز بعد، در ردیف های حساس ترین تا مقاوم ترین رتبه بندی شدند، سپس محققان با استفاده از طیف سنجی جرمی کروماتوگرافی مایع، نمونه ها را از ۱۰ درصد بالا و پایین مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند تا تقاوت پروفایل پروتئین ها میان این گروه ها مشخص شود.
گروه حساس در مقایسه با گروه مقاوم دارای ۱۱۰ پروتئین تنظیم شده و ۶۶ پروتئین تنظیم نشده بود. از بین پروتئین های تنظیم شده در گروه حساس، چند پروتئین با افزایش انعقاد خون، تشکیل پلاک آمیلوئید در بیماری آلزایمر و عملکرد سیستم ایمنی همراه بود.
محققان می گویند: یافته های این مطالعه برای اولین بار نشان می دهد که چگونه افزایش حساسیت گلوکوکورتیکوئیدها ممکن است با اختلالات مرتبط با استرس از جمله سکته قلبی و مغزی مرتبط باشد که می تواند منجر به مداخلات درمانی جدید شود.
این مطالعه بخشی از یک طرح مطالعاتی بزرگ تر بوده که شامل تجزیه و تحلیل ژنتیکی و متابولیک در افراد سالم با تفاوت در حساسیت بافت به گلوکوکورتیکوئیدها است.
محققان قصد دارند مطالعات بیشتری را برای تأیید این یافته ها و ایجاد یک مشخصات برای شناسایی گروهی از بیماران انجام دهند که ممکن است مستعد ابتلا به اختلالات مرتبط با استرس نیز باشد.
نتایج این مطالعه در پنجاه و نهمین نشست سالانه انجمن اروپایی غدد درون ریز کودکان ارایه شده است.