تهران- ایرنا- وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه موافق قیمت‌گذاری دستوری نیستم، گفت: دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی اعتقاد دارد تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری در حوزه‌های مختلف باید با کمک بخش خصوصی و تشکل‌ها انجام شود.

به گزارش ایرنا، «سید جواد ساداتی نژاد» روز سه شنبه در نشست صبحانه کاری که با حضور مسئولان اتاق بازرگانی تهران و نمایندگان تشکل‌های بخش خصوصی برگزار شد، با بیان اینکه جلسات متعدد ما با اهالی صنعت حوزه کشاورزی نشان می‌دهد که دغدغه بین تشکل ها و وزارت جهاد کشاورزی، دغدغه مشترکی است، افزود:  کشور ما با وجود تنوع اقلیمی و ظرفیت های سرمایه ای بسیار زیاد در حوزه منابع طبیعی و انسانی می تواند دارای قدرت غذایی شود.

وزیر جهاد کشاورزی اظهارداشت: امنیت غذایی در هر کشوری تولید قدرت می کند و طبیعی است که کشور ما با وجود ثروت و مواهب موجود،  نیروی انسانی و بخش خصوصی توانمند در حوزه کشاورزی که تقریبا خصوصی ترین  بخش کشور است به این نقطه در منطقه دست پیدا کند.

ساداتی نژاد گفت:  اکنون ایران از کرسی قدرت و اقتدار غذایی در منطقه خاورمیانه و جنوب غرب آسیا برخوردار نیست، یعنی ظرفیت و پتانسیل دارد اما این صندلی دراختیار ما نیست و در اختیار کشورهای همسایه قرار دارد تا جایی که حتی از ظرفیت ما برای تولید قدرت غذا در کشورشان استفاده می کنند.

وزیر جهاد کشاورزی براین باورست که باید با کمک بخش خصوصی در این دوره چهار ساله حرکت کنیم تا به قله هدف دستیابی به قدرت و اقتدار غذایی در منطقه برسیم.

وی با  بیان اینکه در طول ۴۲ سال گذشته زیرساخت های خوبی در بخش کشاورزی ایجاد شده است، گفت: اما در تصمیم گیری ها و سیاستگذاری ها بین حوزه عملیات (بخش خصوصی) و حوزه تصمیم گیری (دولت) فاصله زیادی وجود دارد که این مهم باید توسط اتاق بازرگانی حل و فصل شود.

تشکل‌های بخش کشاورزی قدرتمند نیستند

وزیر جهاد کشاورزی افزود: من به وجود اتحادیه و تشکل‌ها در حوزه کشاورزی اعتقاد دارم و مانند شما با قیمت گذاری دستوری موافق نیستم، اما ما در این بخش، تشکل کشاورزی قدرتمندی نداریم، در طول ۱.۵ سال گذشته دریافت ما این بوده که حوزه تشکل های کشاورزی ما قدرتمند و یکپارچه نیستند و یک حرف نمی زنند که همین امر باعث گیج شدن سیاستگذار می شود.

صدور مجوز فعالیت تشکل‌ها باید زیرنظر وزارت جهاد کشاورزی باشد

وی اظهارداشت: در قانون جدید ساماندهی تشکل ها، قرار است کمیته ای به ریاست وزیر جهاد کشاورزی و دبیری اتاق بازرگانی ایجاد شود تا صدور مجوزها توسط وزارت جهاد کشاورزی انجام شود، زیرا تاکنون چندین دستگاه و وزارتخانه از جمله وزات کشور، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، اتاق بازرگانی و سازمان تعاون روستایی وزارت جهاد کشاورزی مجوز تشکل کشاورزی صادر می کردند که همین امر باعث پراکندگی و عدم قدرت و تقسیم قدرت در حوزه تشکل ها می شود.

ساداتی نژاد معتقد است که همانند همه دنیا واگذاری کارها از جمله بازار و تنظیم بازار باید به تشکل های صنفی و اتحادیه ها انجام شود که در این دوره این اتفاق می افتد، اما این یکی از شروطش اعتقاد حوزه سیاستگذاری به واگذاری است و دوم تشکل، تشکل قدرتمندی باشد که این تعهد را در بازار عملی کند.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: من اعتقادی به قیمت گذاری دستوری به قیمت ثابت در یک مقطع زمانی یکساله ندارم به طور طبیعی تخم مرغ در تابستان یک قیمت و در زمستان شرایط دیگری دارد، اما اگر  تشکل های ما قدرتمند،  یکپارچه و سراسری باشند می توانند با دولت مذاکره و تفاهم کنند و اختیار بازار را در دست بگیرند با مثبت و منفی یک درصدی بازار را تنظیم کنند.

وی اضافه کرد: در این صورت واردات و صادرات نیز می تواند در اختیار تشکل ها قرار بگیرد تا اگر قیمت بالا رفت با واردات بازار را تنظیم کنند و اگر قیمت پایین آمد با صادرات بازار را تنظیم کنند، در دنیا هم از این مکانیزم استفاده می شود.

حمایت از تولیدکننده داخلی حمایت از مصرف‌کننده است

ساداتی نژاد گفت: دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی اعتقاد دارد تصمیم گیری و سیاست گذاری در حوزه های مختلف با کمک بخش خصوصی و تشکل ها باید انجام شود. ما به شما اعتماد و اعتقاد داریم، می دانیم که حمایت از تولید کننده داخلی حمایت از مصرف کننده است و امکان ندارد اینها را از هم  جدا کنیم، زیرا اگر تولیدی نباشد ما چگونه باید از مصرف کننده حمایت کنیم.

وی اظهارداشت: قدرتمند شدن تشکل های کشاورزی نیازمند ساز و کار است بنابراین اگر این قانون در شورای نگهبان تصویب و ابلاغ شود، به این هدف می رسیم.

ارجحیت قانون خرید قراردادی به خرید تضمینی در دولت سیزدهم 

وزیر جهاد کشاورزی در خصوص خرید قراردادی گفت: ما خرید قراردادی را به خرید تضمینی ارجح می دانیم و در این دوره، یکی از برنامه های ما تشویق و حمایت از کشاورزی قراردادی است.

ساداتی نژاد با بیان اینکه کشاورزی یک بنگاه اقتصادی است، گفت: کشت ما باید مشخص باشد برای مصرف داخلی با ضوابط خاص یا برای صادرات با استاندارهای خاص است نه اینکه ما پیاز بکاریم در صورت مازاد تولید به دنبال صادرات آن باشیم.

وزیر جهاد کشاورزی براین باور است که کشاورزی و خرید قراردادی می تواند موجب افزایش تولید و کیفیت محصولات شود، افزود: این امر ممکن نمی شود مگر با واگذاری اختیارات، وزارت جهاد کشاورزی به اینکه باید همه اختیارات در وزارتخانه متبوع باشد،   قائل نیست بلکه ما به دنبال واگذاری اختیارات به استان ها هستیم تا مشکلات حل شود.

افزایش سهم بخش کشاوزری در اقتصاد در سال ۱۴۰۱  

وزیر جهاد کشاورزی یکی از مشکلات را سرمایه گذاری در بخش کشاورزی دانست و گفت: اتاق بازرگانی می تواند به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کمک کند، در طول سال‌های گذشته حمایتی که از حوزه صنعت شده است از حوزه کشاورزی نشده است میزان سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی به اندازه سهم کشاورزی در جی دی پی هم نیست یعنی سهم خودش هم در این سال‌ها داده نشده است.

وی به حوزه دیپلماسی غذایی اشاره کرد و گفت: ما اگر بخواهیم به اقتدار غذایی در جنوب غرب آسیا برسیم و این کرسی را بدست بیاوریم باید به اقتدار کشاورزی برسیم باید از حرکت جزیره ای تشکل ها، سرمایه گذاران و سیاست گذاران خارج شویم تا بتوانیم برای جمعیت ۷۰۰ میلیون نفری ۱۵ کشور همسایه تاثیرگذار باشیم.

ساداتی نژاد با بیان اینکه بازار ما بازار داخلی نیست بلکه بازار منطقه ای است، گفت: ما باید با دیپلماسی غذایی این سفره را گستره کنیم اکنون حضور ما در غذای ۱۵ کشور همسایه دو درصد است این نشان می دهد ما جایگاهی نداریم در حالی که هرچقدر سهم ما افزایش پیدا کند خودش مولفه امنیت است به طوری که آامریکا با داشتن ۴ درصد جمعیت جهان،  ۳۷ درصد غذای جهان را تولید می کند.

شیلات مغفول مانده است

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بخش شیلات کشور ما با وجود اینکه حوزه تولید ثروت، ارزآوری و اشتغال است، مغفول باقی مانده است، گفت: ایران دارای دو هزارو ۶۰۰ کیلومتر ساحل است اما اکنون ۴۸ درصد تولید آبزیان ما در داخل کشور تولید می شود این نشان می دهد که ما از مرزهای ابی و سواحل بهره نمی بریم.

وی با اشاره به اینکه در جنوب کشور سواحل ما آباد نیست، ادامه داد: باید حوزه آبزیان را در سبد غذای ایرانی تقویت کنیم و آمادگی داریم سواحل جنوب کشور را به مجموعه های جذاب و ثروت آفرین و اشتغال زا تبدیل کنیم.

ساداتی نژاد درباره پرورش ماهی در قفس گفت: این پروژه اقتصاد مقاومتی در کشور بوده در برنامه ششم باید ۲۰۰ هزارتن آبزی از این محل  تولید می شد، اما طبق آمارها عدد ما ۵۰ هزار تن است.

کشت دیم در کشور ارتقا یابد

وزیر جهاد کشاورزی یکی دیگر از مشکلات بخش را کاهش کشت دیم دانست و گفت: در دنیا  ۷۰ درصد محصولات کشاورزی از محل کشت دیم و ۳۰ درصد از کشت  آبی بدست می آید، اما در کشور ما برعکس ۳۰ درصد محصولات از کشت دیم و ۷۰ درصد از کشت آبی تامین می شود یعنی کشور ما از آب سبز استفاده  نمی کند درحالیکه که در غرب کشور با وجود بارش ها نباید زمین آیش و زمین خالی داشته باشیم.

وزارت جهاد کشاورزی سیاست گذاری و برنامه ریزی در وزارتخانه دیگر را برنمی تابد

ساداتی نژاد معتقد است : تمام بحث های سیاست گذاری و برنامه ریزی در بحث تولید، بازار و تنظیم بازار و تجارت باید در وزارت جهاد کشاورزی انجام شود و پراکندگی این موضوع را در وزارتخانه دیگری برنمی تابیم بنابراین  همه تلاش خود را انجام داده ایم که برای رسیدن به قدرت غذایی باید کمیسیون کشاورزی، وزارت کشاورزی و کشاورز (تشکل ها) دارای قدرت باشند.

وی اضافه کرد: قانون تمرکز در سال ۹۲ به نتیجه رسید به مدت دو سال لغو شد و اکنون مجدد به وزارت جهاد کشاورزی بازگشته است که تمرکز اختیارات در حوزه کشاورزی است وباید از این موضوع صیانت کنیم.

وزیر جهاد کشاورزی ضعف بخش کشاورزی را کمبود سرمایه گذاری و نبود اختیارات بازرگانی دانست و اظهارداشت: بنابراین سازمان سرمایه گذاری و تجارت کشاورزی ایران در لوای وزارت جهاد کشاورزی ایجاد می شود.

ساداتی نژاد با بیان اینکه با روند فعلی ۳۵ سال دیگر اراضی کشاورزی سند دار می شوند، گفت: برخی مشکلات بخش کشاورزی ۶۰ ساله است مانند سند دار شدن اراضی کشاورزان، زیرا کشاورز ما با وجود ۲۰۰ هکتار زمین امروز برای دریافت تسهیلات بانکی باید ضامن ببرد و نمی تواند از زمین خود به عنوان مالک بهره مند شود.

وی با تاکید براینکه باید از کشاورزی معیشتی خارج شویم  اضافه کرد: در دولت سیزدهم تلاش داریم برای ارتقای بخش کشاورزی علاوه بر تجاری و اقتصادی شدن از بخش علمی و  دانش بنیان بهره ببریم تا موجب افزایش بهره وری ما در آب و خاک شود.