تهران- ایرنا- آمریکا و اتحادیه اروپا در تازه ترین بیانیه خود از ایران خواسته‌اند که اجازه دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به مجتمع تسا را فراهم سازد اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اسیر بازی‌های سیاسی‌ای شده که تکمیل‌کننده پازل غرب در راستای فشار بر ایران و تسلیم کردن آن در مذاکرات است.

رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارشی در خصوص عدم اجازه ایران برای نصب مجدد دوربین‌های نظارتی در مجتمع تسای کرج ارایه کرده است؛ گزارشی که سیاسی کاری محسوب می شود و با جوابیه مقامات ایرانی همراه بوده است. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این اتفاق مهم پرداخته اند.

رسانه‌های اصولگرا

انتقال جنگ امنیتی از تهران به نیویورک

روزنامه جوان در یادداشتی به قلم مرتضی سیمیاری می نویسد: آمریکایی‌ها به خوبی می‌دانند تا زمانی که حکم کلی نظام در لغو تحریم و راست‌آزمایی آن از جانب دولت‌های غربی اجرا نشود، گفت‌وگویی در کار نخواهد بود. آژانس اطلاعات دفاعی امریکا در آخرین گزارش خود نوشته است ایران به بازدارندگی در مقابله با تهدیدات خارجی رسیده است. در نیویورک نه تنها تیر دشمن برای ادامه بازی فریب به سنگ خورد، بلکه ترکش‌های آن به خانه شیطانی دشمن آسیب‌های اساسی زده است. بازی بزرگ آسیایی جمهوری اسلامی ایران دسیسه دشمن را به سوی خودشان هدایت کرد، به زودی نتایج آن اقدام درخشان برای اهل فن قابل مشاهده است.

غریب‌آبادی: گزارش آژانس درباره سایت کرج فراتر از توافقات دو طرف است

روزنامه کیهان در گزارشی نوشت: در پی انتشار گزارش اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی ‌انرژی اتمی درخصوص عدم اجازه ایران برای نصب مجدد دوربین‌های نظارتی در مجتمع تسای کرج، کاظم غریب‌آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین، در یک رشته توئیت نوشت: عمیقا مایه تأسف است که بعد از سه اقدام خرابکارانه تروریستی در تأسیسات هسته‌ای ایران در طول یک سال گذشته، آژانس هنوز این اقدامات شرورانه را، برخلاف قطعنامه‌های متعدد کنفرانس عمومی آژانس و مجمع عمومی سازمان ملل و حتی به خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسانش، محکوم نکرده است. غریب‌آبادی افزود: هر تصمیم ایران در مورد تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از این‌رو، آژانس نمی‌تواند و نمی‌بایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود. در پی انتشار گزارش غیر دقیق رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: در پاسخ به انتشار گزارش غلط آقای گروسی مدیرکل آژانس، نامه‌ای برای آژانس ارسال و نسبت به این اقدام غیرسازنده اعتراض شده است. گزارش مغرضانه آژانس بیش از پیش ثابت کرد که این سازمان مستقل نیست و برخلاف عدالت حکم می‌کند و به همین خاطر قابل اعتماد نیست. آژانس انرژی اتمی هیچ‌گاه نسبت به فعالیت‌های غیرصلح آمیز رژیم صهیونیستی در حوزه هسته‌ای واکنشی نشان نداده و همچنین در مقابل اقدامات شرورانه و خرابکارانه این رژیم جنایتکار در ایران نیز سکوت کرده است.

آژانس دبه کرد

روزنامه وطن امروز در گزارشی آورد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه رویکرد غیرحرفه‌ای خود در دوران مدیرکلی رافائل گروسی بر این نهاد بین‌المللی، فضاسازی تازه‌ای علیه کشورمان به راه انداخت. سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنجشنبه گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود درباره راستی‌آزمایی و نظارت در ایران، به کشورهای عضو اعلام کرد ایران روزهای ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (۲۹ تا ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربین‌ها در تمام مکان‌های ضروری در ایران به جز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج تعویض شود. در این بیانیه همچنین آمده است: ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربین‌های نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا کرده تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسای» کرج برخلاف شرایط توافق‌شده در بیانیه مشترکی است که ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس‌جمهور ایران حاصل شده است.

زیاده‌خواهی‌های آژانس

روزنامه صبح نو در گزارشی می نویسد: آمریکا و اتحادیه اروپا در تازه ترین بیانیه خود از ایران خواسته‌اند که اجازه دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به مجتمع تسا را فراهم سازد. هرچند ۸۸درصد بازرسی‌های پادمانی آژانس در جهان، مختص ایران است و کشورمان بیشترین همکاری را با این نهاد بین‌المللی دارد، اما زیاده‌خواهی آژانس در برابر ایران تمام‌شدنی نیست، همچنان‌که سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود درباره راستی‌آزمایی و نظارت در ایران به کشورهای عضو اعلام کرد که ایران از روزهای ۲۰ تا ۲۲سپتامبر (۲۹ تا ۳۱شهریور) به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربین‌ها در تمامی مکان‌های ضروری در ایران به‌جز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج تعویض شود اما در ادامه این بیانیه ادعا شده است که ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربین‌های نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است.

یکی به نعل، یکی به میخ گروسی

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: فقط ۱۷ روز از زمانی که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با سروصدای فراوان به تهران آمد و پای یک بیانیه مشترک با اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را امضا کرد، می گذرد که دبه کردن را شروع کرده است. در حالی که ۲۰شهریور تصور می شد با نرمش کوچک ایران بابت اجازه سرویس کردن دوربین های فراپادمانی آژانس و تعویض کارت های حافظه، یک تنش بزرگ کنار رفته و کشورهای غربی طرح قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس را متوقف کرده اند، روز گذشته گزارشی از سوی مدیرکل صادر شد که در آن ضمن تایید حضور بازرسان آژانس در تهران و سرویس دوربین ها، از این که ایران اجازه تعویض و تعمیر دوربین های خسارت دیده در حادثه تروریستی مجتمع ساخت سانتریفیوژ شرکت تسا در کرج را نداده گلایه کرده؛ این اظهارات در حالی است که هم غریب آبادی نماینده ایران در آژانس و هم کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان ضمن رد این گزارش تاکید کردند که اصولا تعمیر یا تعویض دوربین های سایت کرج در توافق ایران و آژانس نبوده و مدیرکل در حوزه توافق صورت گرفته نبوده و گزارش گروسی غیر دقیق است. کاظم غریب آبادی نماینده ایران در وین در واکنش به گزارش گروسی مدیرکل آژانس  در یک رشته توئیت نوشت: بیانیه مشترک اسلامی و گروسی نیز با حسن نیت ایران و با هدف جایگزینی کارت‌های حافظه «تجهیزات مشخص شده» حاصل شد، اما از آن جا که تحقیقات امنیتی و قضایی درباره مجتمع تسای کرج همچنان ادامه دارد، تجهیزات نظارتی این مجتمع در زمره تجهیزات تحت سرویس فنی قرار نمی‌گیرد و از این رو، گزارش ۲۶ سپتامبر مدیرکل آژانس دقیق نبوده و قطعا فراتر از تفاهمات حاصل شده برابر بیانیه مشترک است. همچنین بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت در پاسخ به انتشار گزارش غلط آقای گروسی مدیرکل آژانس، نامه ای برای آژانس ارسال و نسبت به این اقدام غیر سازنده اعتراض شده است.

واکنش تروئیکای اروپا به گزارش ضد ایرانی رافائل گروسی

خبرگزاری دانشجو در گزارشی می آورد: تروئیکای اروپایی به بهانه گزارش ضد ایرانی «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای صادر کرده و تهران را به عدم رعایت کامل توافق مورخ ۱۲ سپتامبر با آژانس متهم کرده‌اند. در این بیانیه آمده است: «فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده مایل به قدردانی از مدیر کل آژانس، گروسی بابت گزارش مورخه ۲۶ سپتامبر هستند که اعضای شورا را در جریان توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای انجام فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت از تعهدات هسته‌ای ایران قرار می‌دهد.» در بند پایانی این بیانیه آمده است: «این مسائل بر توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اجرای وظایفش و ایفای نقش محول‌شده به این سازمان ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اثر می‌گذارند. ما طی روزهای آینده با شریکانمان در خصوص گام‌های بعدی مشورت کرده و انجام اقدامات مناسب را در نظر خواهیم گرفت.»

رسانه‌های اعتدالگرا

سایت کرج جزو تفاهمات بیانیه مشترک نیست

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یکشنبه شب گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران اقداماتی مغایر بیانیه مشترک ۲۱ شهریور که در تهران صادر شد، در دستور کار خود قرار داده و از نصب مجدد دوربین‌های نظارتی در مجتمع «تسای» کرج ممانعت به عمل آورده است؛ اعتراضی که سبب شد اتحادیه اروپا و امریکا هم آن را تکرار کنند و از ایران بخواهند که به تعهداتش ذیل بیانیه مشترک با آژانس عمل کند. این در حالی است که نماینده ایران در آژانس در واکنش، گزارش اخیر مدیر کل این سازمان درباره سایت کرج را فراتر از توافقات دو طرف در بیانیه مشترک خوانده و تأکید کرده که گزارش «گروسی» درباره دوربین‌های این مجتمع دقیق نیست و این موضوع جزو تفاهمات بیانیه مشترک به شمار نمی‌آید. «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس در آخرین گزارش خود درباره راستی‌آزمایی و نظارت در ایران به کشورهای عضو اعلام کرده که ایران از روزهای ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (۲۹ تا ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربین‌ها در تمامی مکان‌های ضروری در ایران بجز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجتمع «تسا» در کرج تعویض شود. در این بیانیه آمده است  ایران به آژانس اجازه دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربین‌های نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است. مدیر کل آژانس ادعا کرده که تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ تسای کرج برخلاف شرایط توافق شده در بیانیه مشترکی است که روز ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) با محمد اسلامی مدیرکل سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور ایران حاصل شده است. «گروسی» تکرار کرده تمامی فعالیت‌های اشاره شده آژانس در بیانیه مشترک برای تمامی تجهیزات تعریف شده آژانس و تأسیسات و مکان‌های ایران برای حفظ ادامه اطلاع از برنامه هسته‌ای ایران ضروری است. اتحادیه اروپا هم با صدور بیانیه‌ای به گزارش اخیر آژانس درباره تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تأسیسات ایران واکنش نشان داد. کشورهای اروپایی با استقبال از تعاملات اخیر ایران و آژانس درخصوص ادعای اخیر آژانس درخصوص مجتمع «تسا» ابراز نگرانی کرده و از ایران خواسته‌اند که  دسترسی به این سایت را برای کارشناسان آژانس فراهم آورد.

بازگشت به مذاکرات وین تا چه زمانی به تعویق می‌افتد؟

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی نوشت: مقامات امریکایی مدام می گویند که ایران تا ابد برای بازگشت به میز مذاکره برای گفتگو با ۴+۱ فرصت ندارد. این در حالیست که در ماه های اخیر آنها تحریم هایی را علیه برخی اشخاص وضع کرده اند و همزمان گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی سمت و سویی سیاسی پیدا کرده است. برخی از پژوهشکده های این کشور هم که اوضاع را بین تهران و واشنگتن رصد می کنند، می گویند با گذشت زمان شانس رسیدن به یک توافق در حال کمتر شدن است. ایران می گوید بر سر میز مذاکرات باز می گردد. از اخرین مناظره برگزار شده میان کاندیداهای ریاست جمهوری تا امروز ابراهیم رییسی و دولتش بر بازگشت به گفتگوها تاکید کرده اند. اما با گذشت زمان نسبتا طولانی از استقرار دولت سیزدهم، هنوز مشخص نیست که تیم سیاست خارجی چه زمانی به وین برگردد. در آن سوی میز یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به واشنگتن پست گفته است که چنانچه ایران اکنون پای میز گفت‌وگو ننشیند «مذاکره می‌تواند از جایی به بعد غیرممکن شود. چرا که پس از مدتی فرایند پیشرفت‌های هسته‌ای آن‌ها برگشت‌ناپذیر خواهد شد و بازگشت به برجام، دیگر ممکن نخواهد بود.» به نظر می رسد که دستگاه سیاست خارجی به دنبال محکم کردن پیوندهای خود با کشورهای دیگر خارج از ۵+۱ است. پیش از این هم آنها اعلام کرده بودند که ایران به دنبال احیای روابط خود با شرق خواهد بود. اما به نظر می رسد در شرایطی که ایران تحت تحریم است و مبادلات تجاری به دلیل عدم تصویب اف ای تی اف و تحریم با مشکلات بسیاری رو به روست، ارتباطات با دیگر کشورها نمی تواند فشار اقتصادی ناشی از برهم خوردن برجام و خروج آمریکا و وضع تحریم ها را برای ایران جبران کند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

گزارش گزنده گروسی

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد: فضای دوستانه میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چندان پایدار باقی نماند. محمد اسلامی، رییس تازه‌نفس سازمان انرژی اتمی در دولت سیزدهم در سه هفته اخیر دو بار (یک بار در تهران و یک بار در وین) با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیدار کرد اما به نظر می‌رسد که دو طرف حتی درباره متن کوتاه بیانیه‌ مشترکی که روز ۲۱ شهریور ماه در جریان سفر گروسی به تهران حاصل شد با هم اختلاف‌نظر اساسی دارند. با این وجود فضای مثبت موجود میان تهران و آژانس در سه هفته اخیر شامگاه یکشنبه با انتشار گزارشی جدید از سوی رافائل گروسی دوباره تیره و تار شد. گزارش فوق با واکنش تند ایران و البته حمایت اتحادیه اروپا از روایت گروسی از کم‌کاری ایران در اجرای بیانیه حاصله در تهران در ۲۱ شهریور ماه روبه‌رو شد. تحولاتی سریع که می‌تواند هم ادامه همکاری ایران با آژانس و هم مذاکرات همچنان مسکوت و متوقف ایران با ۱+۴ و ایالات متحده برای اجرای برجام را تحت‌الشعاع قرار دهد.

ایرادهای پیام‌رسانی ضعیف بین تهران-واشنگتن

روزنامه شرق در یادداشتی به قلم رضا نصری حقوق‌دان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی نوشت: در پایان سفر به نیویورک، دکتر امیرعبداللهیان، وزیر محترم امور خارجه، در مورد مذاکرات آتی برجام اظهار کردند: «پیام‌های متعارض آمریکایی‌ها که از کانال‌های رسانه‌ای و دیپلماتیک به ما منتقل می‌شود، ملاک تصمیم‌گیری نهایی ما نخواهد بود». سپس تأکید کردند: ایران بر مبنای «رفتار عملی آمریکایی‌ها» قضاوت خواهد کرد. حال، اگر از یک مذاکره‌کننده حرفه‌ای (و نه از یک مقام سیاسی) در مورد اظهارات ایشان سؤال کنید، پاسخ خواهید شنید «اولین تصوری که از اظهارات وزیر امور خارجه ایران به ذهن متبادر می‌شود، این است که میان ایران و آمریکا یک ضعف جدی در فرایند پیام‌رسانی وجود دارد». ضمن اینکه اظهارات مشابه مقامات آمریکایی درباره «مبهم‌بودن» مواضع ایران درمورد بازگشت به مذاکرات برجام نیز تا حدود زیادی همین ذهنیت را تقویت می‌کند. درواقع‌ وجود این ضعف در پیام‌رسانی میان این دو کشور جای تعجب ندارد. همان‌طورکه دکتر امیرعبداللهیان خود اشاره کردند، فرایند پیام‌رسانی میان تهران و واشنگتن به‌صورت غیرمستقیم از طریق «رسانه‌ها و کانال‌های دیپلماتیک» صورت می‌گیرد و نیک می‌دانیم هیچ‌کدام از این واسطه‌ها در انتقال پیام آن‌طورکه باید و شاید امین، بی‌طرف و بعضا بی‌غرض نیستند. درحقیقت، ضعف در این پیام‌رسانی - تا حدود قابل‌ملاحظه‌ای- ریشه در عدم ارتباط مستقیم میان هیئت‌های ایرانی و آمریکایی دارد که مشکلات رایج در امر «تعبیر موضع طرف مقابل» و «نیت‌خوانی» در مذاکرات بین‌المللی متعارف را تشدید و دوچندان می‌کند.

اقناع آژانس با دیپلماسی فعال‌تر

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم یوسف مولایی استاد حقوق بین‌الملل می آورد: پرونده هسته‌ای ایران ناشی از مباحث حقوقی نیست و بیشتر بر مبنای رویکردهای سیاسی به  نگاه می‌شود. بحث‌های سیاسی هم از آنجا نشأت می‌گیرد که آژانس و کشورهایی که مخالف فعالیت‌های هسته‌ای ایران هستند همیشه به این فعالیت‌های ایران مظنون و بی‌اعتمادند و تهران برای اینکه شبهات را برطرف کند، باید شفاف‌سازی کند تا اعتمادسازی صورت گیرد. زیرا مباحثی از این دست که آژانس گلایه و انتقاد می‌کند دامنه بدبینی را نسبت به ایران بالا برده و زمینه‌ای می‌شود که در آینده در شورای‌حکام تصمیمات دیگری گرفته شود یا بستری برای اینکه پرونده ایران دوباره مسیر شورای امنیت را طی کند، هموارتر شود. از طرفی توافقاتی صورت گرفته ایران باید برای اعتمادسازی تلاش بیشتری کند و توضیح اقناعی داشته باشد. اگر قبلا درخصوص سایت کرج با آقای گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صحبت شده و ایران مستندات خاص خود را برای عدم اجازه به بازرسان آژانس برای حضور در سایت کرج دارد، باید سریعا این قضیه گفته می‌شد که بازرسی و نصب تجهیزات، دوربین و نظارت‌ها از سایت کرج در توافق ما با آژانس نبود که برای آن هم باید دوباره طرفین بنشینند و مذاکره کنند. اگر هم بازرسی از سایت «تسای کرج» در توافق تهران لحاظ شده و ایران به تعهد خود عمل نمی‌کند، مشکل‌ساز خواهد بود و ایران باید توضیح جامعه جهانی پسند ارائه دهد. تا هم نهادهای بین‌المللی مثل آژانس بپذیرند و هم دیگران قبول‌کنند که ایران دلیل منطقی دارد و چیزی را پنهان نمی‌کند بلکه به لحاظ فنی یا امنیتی این سایت آماده بازرسی کارشناسان آژانس نیست.

پاسخ ایران به ادعاهای بنت در مجمع عمومی سازمان ملل

خبرگزاری ایسنا در گزارشی می نویسد: هیات جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل به ادعاهای نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در نشست عالی رتبه هفتاد و ششمین اجلاسیه مجمع عمومی سازمان ملل پاسخ داد. متن پاسخ هیات ایران به ادعاها و اتهامات نفتالی بنت بدین شرح است: آقای رئیس؛ مایلم از این فرصت استفاده کرده و به ادعاهای بی اساس امروز نخست وزیر رژیم اسرائیل پاسخ دهم. او هم مانند سلف بدنام خود تلاش کرد تا جایی که می تواند اطلاعات نادرست و ادعاهای بی اساس علیه کشور من مطرح کند. او با مظلوم نمائی، نومیدانه تلاش نمود رژیم اسرائیل را بی گناه معرفی کند. البته این تعجب آور نیست چرا که فریب همواره بخشی از دستورکار آنها بوده است. هدف خباثت آمیز او روشن است: سرپوش گذاشتن بر تمام سیاستهای توسعه‌طلبانه و بی‌ثبات‌کننده و رفتارهای جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در منطقه طی هفت دهه گذشته. او همچنین با رد تمام اصول حاکم بر این سازمان از جمله این مجمع مهم، و با نقض آشکار منشور سازمان ملل، بار دیگر از زبان تهدید علیه کشورم استفاده کرد. او نباید در مورد توانایی و عزم ما برای دفاع از امنیت و منافع‌مان توهمی داشته باشد. رژیم او باید از هرگونه اشتباه محاسباتی و اقدامات ماجراجویانه در منطقه اجتناب کند. ما نشان داده ایم که از اعمال حق ذاتی خویش برای دفاع از خود در برابر هر گونه تهدید و در هر زمان تردید نمی‌کنیم. هیئت من قاطعانه تمام ادعاهای بی اساس رژیم اسرائیل علیه کشورم از جمله رئیس جمهور ما را رد می کند.

اروپا و آمریکا باید برجام را نجات دهند

خبرگزاری ایلنا در گفت وگو با مارتین اس فلاهرتی  استاد روابط بین‌الملل و حقوق بشر دانشگاه پرینستون نوشت: راه خروج از بی‌اعتمادی به این معنا است که ایالات متحده و اتحادیه اروپا ایران را از این حالت خارج کنند یا تمایل واقعی برای احیای برجام را نشان دهند و طرف ایرانی موافقت خود را با محدودیت‌های کنترل نشده و قابل بررسی در مورد برنامه  هسته‌ای اعلام می‌کند. گفته می‌شود دولت بایدن تحت تأثیر نفتالی بنت قرار نمی‌گیرد و تمایلی به کنار گذاشتن سیاست خود در قبال ایران یعنی دیپلماسی ندارد و به دنبال اتخاذ اقداماتی مانند اقدامات مخرب محدود و حمایت‌گر اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران و ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل نیست. من نمی‌دانم اسرائیل تا چه اندازه می‌تواند تاثیری بر آمریکا داشته باشد، با این اوصاف، من به طور کلی طرفدار کار از طریق سازمان ملل هستم. انجام این کار لزوما مانع مذاکرات دوجانبه یا چند مرحله‌ای خارج از سازمان ملل متحد نمی‌شود.