بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی گفت: در سفر رییس جمهوری به خراسان جنوبی قول دادیم با حمایت‌ دولت و اقداماتی که در استان شروع شده، طی سه تا چهار سال آینده تمامی شهرستان‌های استان از محرومیت خارج خواهند شد.

حمید ملانوری روز سه‌شنبه در گردهمایی اعضای شوراهای اسلامی استان خراسان جنوبی که در فرهنگسرای شهر بیرجند برگزار شد، از اراده جمعی استان برای برون رفت از مشکلات به عنوان دولت محلی یاد کرد و گفت: آیت الله رئیسی در شورای اداری استان از تشکیل ستاد توسعه خاوران به عنوان اقدامی مبارک نام بردند لذا فرمانداران و شوراها به خصوص شورای شهر می‌توانند در این ستاد تاثیرگذار باشند.

وی افزود: در ارتباط با ظرفیت مرز با همه اتفاقاتی که در کشور افغانستان روی داد، حتی یک روز نگذاشتیم مرز مشترک تعطیل شود بلکه بازارچه مرزی یزدان را هم امسال راه‌اندازی کردیم و درخصوص بازارچه‌های مرزی دوکوهانه و میل ۷۳ نیز آمادگی داریم و از نظر ما باز است لذا تجار کشور با تجار افغانستان آمادگی داشته باشند زیرساخت‌های مرز آماده است.

استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: در یک سال گذشته برای تامین اعتبارات پروژه‌های عمرانی تلاش‌های زیادی کردیم و اقدامات خوبی توسط دستگاه‌های اجرایی انجام می‌شود که مردم استان هم باید همراه با تفکر توسعه‌ای شوند وگرنه تلاش‌هایی که برای سرمایه‌گذاری انجام می‌شود، نتیجه لازم را نخواهد داشت.

وی گفت: ۲۳۰ پروانه معدن غیرفعال در این استان وجود دارد که برای بخشی از آنها شریک آوردیم تا فعال شوند و اگر معادن و کشاورزی فعال شود خود به خود بخش‌های دیگر هم توسعه پیدا می‌کند.

ملانوری اظهار داشت: در ارتباط با سند توسعه شهرستان نهبندان و تاکید مقام معظم رهبری بر محرومیت‌زدایی در سفر ۲۲ سال قبل به این منطقه بسیاری از دستورالعمل‌ها اجرایی شده اما چون زمان‌بر شده است توفیقات لازم را نداشته که پیگیری‌ها برای توسعه زیرساخت‌ها در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی، استانی کم‌بارش و یکی از مهمترین مشکلات آن تامین آب است افزود: انتقال آب به عنوان یکی از بهترین راه‌های تامین آب مورد توجه قرار گرفته که قرار است از خلیج فارس تامین شود از طرفی در حال پیگیری تامین آب از دریای عمان از طریق سیستان و بلوچستان هستیم که کمک زیادی به تامین آب مورد نیاز استان خواهد کرد.

استاندار خراسان جنوبی گفت: در کنار همه مسائل و مشکلات موجود در مقایسه با قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا الان خدمات زیادی انجام شده که اینها را نباید نادیده و دستکم بگیریم، امروز در مناطق شهری پوشش ۱۰۰ درصدی و در روستایی ۹۶ درصدی گاز داریم و در حوزه ارتباطات تلفن ثابت ۱۰۰ درصد و در تلفن همراه ۷۵ درصد پوشش داده شده است.

وی افزود: در حوزه آب تمامی شهرها به شبکه آب شرب سالم متصل هستند و در روستاها فقط ۴۳۰ روستا با تانکر آبرسانی می‌شوند که در سه ماه گذشته ۳۰ روستا به شبکه آب پایدار متصل شدند.

ملانوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهمیت جایگاه شوراهای شهر و روستا گفت: شوراهای اسلامی چکیده اقشار مختلف مردم و عامل توسعه‌یافتگی براساس خرد جمعی هستند که مطمئنا با همکاری و فراهم شدن زمینه بهره‌برداری از ثروت، محرومیت از بین خواهد رفت.

وی افزود: اعتقاد داریم که شوراهای اسلامی با تاسی از آیه‌های قرآن شکل گرفتند و به دلیل اینکه چکیده خرد جمعی هستند از اهمیت ویژه‌ای در روند توسعه برخوردارند.

استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: تاکید بر این موضوع که در هر منطقه‌ای پارلمان محلی داشته باشیم می‌تواند در حوزه تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری و جلب مشارکت اجتماعی تاثیر زیادی داشته باشد اما وظایف و ‌مسوولیت‌هایی که قانون برای شوراها در نظر گرفته است باید با قوت در مسیر توسعه دنبال شود.

وی با بیان اینکه ارایه پیشنهادات برای رفع کمبودها به مقامات ذیربط از مهمترین وظایف شوراها است تصریح کرد: تبیین و توجیه سیاست‌های دولت، نظارت و پیگیری طرح‌ها، امداد و نجات، تلاش برای رفع اختلافات، همکاری با نیروی انتظامی برای جلب امنیت، توسعه اشتغال با گسترش واحدهای تولیدی و حلقه اتصال دولت و مردم از مهمترین وظایف قانونی شورا است.

ملانوری افزود: خراسان جنوبی استانی پرظرفیت و پر از ثروت است که علیرغم همه اقدامات انجام شده از ثروتی که دارد، به میزان کافی بهره‌مند نیست.

وی گفت: استانی که از ۵۲ کانی معدنی شناخته شده ایران، ۴۸ کانی را در اختیار دارد، ۷۶ درصد زغال‌سنگ کشور در طبس است، ‌معادن غنی طلا در خوسف و ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد و این ظرفیت‌ها در سراسر استان پخش شده، می‌تواند به توسعه پایدار و همه جانبه برسد.

استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: ما چهار اثر جهانی و بیش از هزار اثر ثبت ملی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری داریم و در حوزه کشاورزی محصولات استراتژیک زعفران، زرشک و عناب و بسیاری از محصولات دیگر در کشور حرف برای گفتن دارند اما امروز برای پسته هر مقدار ‌کار کنیم ظرفیت برای فروش آن وجود دارد در حالی زرشک، زعفران و عناب مظلوم واقع شده است.

وی پیشران‌های اقتصادی خراسان جنوبی در حوزه کشاورزی، گردشگری، معادن و مرز را منحصر به فرد خواند و گفت: پاشنه آشیل ما در حوزه کمتر توسعه‌یافتگی این است که نتوانستیم تفکر توسعه‌ای را در استان ترویج دهیم و با همه این ذخایر، نیروی انسانی، نخبگان و سرمایه‌های مالی مناسب مردم هنوز در برخی مناطق شاهد محرومیت هستیم.

ملانوری اظهار داشت: در زمینه سپرده‌های بانکی، منابع کمی نداریم و در عین حال در حوزه اشتغال مشکل داریم چون تفکر توسعه‌ای در استان فرهنگ‌سازی نشده است که برای تحقق این مهم دولت باید نقش خود را ایفا کند اما مردم هم پای کار بیایند.

وی گفت: جاده‌های استان مشکل دارد اما پروژه‌های مختلفی در حال انجام است، درخصوص راه‌آهن، فرودگاه و دوبانده شدن راه‌ها اقدامات خوبی انجام شده اما هنوز مشکلاتی هم داریم که باید پیگیری شود.

استاندار خراسان جنوبی افزود: همه علمای اهل فن در کشورهای توسعه‌یافته معتقدند تا زمانی که فکرمان را درباره توسعه عوض نکنیم، توسعه اتفاق نمی‌افتد و باید بدانیم که اگر نگاهمان را تغییر دهیم نیازی به اعتبارات دولتی با توجه به ظرفیت‌های موجود در استان نخواهیم داشت.

وی گفت: امسال ساخت بیمارستان ۱۲۰‌ تختخوابی را با اعتبارات شرکت زغال‌سنگ طبس در ارتباط با مسوولیت اجتماعی آغاز کردیم و سایر واحدهای اقتصادی هم در حوزه‌های مختلف وارد شده‌اند پس استان اگر منابع داخلی را فعال کند روند توسعه را با سرمایه خود می‌تواند اداره کند.

ملانوری اظهار داشت: قدرت ریسک‌پذیری در استان کمتر به وجود آمده است و باید خودباوری، تلاش و ‌فرهنگ کار را تقویت کنیم که از اهداف ستاد توسعه خاوران این است با شکستن بروکراسی‌های اداری بسیاری از مشکلات سرمایه‌گذاری را مرتفع کند.

وی افزود: در قالب ستاد توسعه خاوران مجوزهای بی‌نام اولین بار در کشور در خراسان جنوبی صادر شده تا سرمایه‌گذاری تسریع شود و امروز این ظرفیت به وجود آمده و کارهایی را برای اولین بار در کشور انجام دادیم از جمله ۱۶۰ میلیارد تومان به حساب یکی از کارخانه‌های بدهکار استان عودت شده است.

استاندار خراسان جنوبی گفت: در قالب ستاد توسعه خاوران یکی از شرکت‌های بزرگ معدنی کشور حاضر به سرمایه‌گذاری پنج هزار میلیارد تومانی در نهبندان شده که این دستاورد در پی معرفی ذخایر و منابع معدنی استان شکل گرفته است.

وی گفت: در ستاد توسعه خاوران حتی ایده‌های دانش‌آموزی را می‌پذیریم زیرا باید فکرها و اراده‌ها تقویت شود در این صورت می‌توان پیشرفت کرد.

ملانوری افزود: سنگ‌های قیمتی خراسان جنوبی کجا می‌رود، ۶۷ تن زعفران و هفت هزار تن عناب ما چه ارزشی دارد و سایر محصولات در چه ردیفی است بنابراین ظرفیت‌های بزرگی داریم اما ارزش افزوده و بهره‌وری لازم را نداریم چون هنوز تفکر توسعه‌ای شکل نگرفته است.

وی با بیان اینکه کسی نباید خود را مجری قوه خاصی ببیند بلکه همه ما مجری نظام هستیم گفت: تا زمانی که فقط مشکلات را بیان کنیم و راهکار نداشته باشیم، مشکلی حل نخواهد شد.