مشهد-ایرنا- معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی گفت: توسعه روابط تجاری ایران و افغانستان و افزایش تبادلات تجاری از گذرگاه مرزی دوغارون خراسان رضوی، منوط به ایجاد ثبات در آن کشور است.

جواد وحدتی فرد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بدون وجود ثبات در جامعه، تجارت معنا پیدا نمی کند و متاسفانه اکنون وضعیت در افغانستان روز به روز بدتر می شود که این اوضاع نابسامان موجب رشد مهاجرت از این کشور، حذف تجارت و سرمایه گذاری در افغانستان خواهد شد.

وی شرایط کنونی افغانستان را دارای نشانه هایی ناخوشایند برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور عنوان کرد و گفت: پس از ایجاد حاکمیت جدید در افغانستان، تردد ناوگان تجاری از مرز دوغارون با افزایشی اندک و آرام به ۷۰۰ دستگاه کامیون در روز رسیده است، اما شرایط موجود رسیدن به هدف گذاری صورت گرفته مبنی بر تبادلات ۲ هزار دستگاه در روز را دور از دسترس ساخته است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی گفت: نگرانی های نهفته برای فعالیت های اقتصادی در افغانستان کماکان در حال افزایش است و متاسفانه شاهد هستیم همه در حال خروج و مهاجرت از این کشور هستند که این مساله تجارت و سرمایه گذاری در افغانستان را به خطر انداخته است.

بر اساس اعلام اداره کل اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی، روزانه ۸۰۰ نفر از مهاجران غیرقانونی هنگام ورود غیرمجاز به مرزهای شرقی این استان دستگیر و به کشورشان بازگردانده می شوند.

منابع رسمی خراسان رضوی در خصوص شمار پناهجویانی که روزانه به صورت غیرقانونی موفق به ورود به این استان شده اند، اظهار نظر نمی کنند.

مناطق مرزی مجاور شرق خراسان رضوی در خاک افغانستان و تاسیسات گمرک مرزی اسلام‌قلعه استان هرات آن کشور در مقابل گمرک و گذرگاه مرزی دوغارون تایباد از تیرماه گذشته به تصرف نیروهای طالبان درآمده است.  

سالانه ۱.۵ میلیارد دلار صادرات، سه میلیارد دلار ترانزیت خروجی و ۲۰ میلیون دلار واردات از طریق مرز دوغارون بین ایران و افغانستان انجام می‌شود.

گمرک دوغارون در ۱۸ کیلومتری تایباد و مرکز این شهرستان ۱۲۰ هزار نفری نیز در ۲۲۵ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.  

خراسان رضوی از سمت شرق ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان دارد. شهرستانهای صالح آباد، تربت‌جام، تایباد و خواف این استان در جوار مرز مشترک با افغانستان قرار دارند.

جمهوری اسلامی ایران در مجموع ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان در جوار استانهای هرات، فراه و نیمروز آن کشور با استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان دارد.