به گزارش ایرنا، سازمان بسیج رسانه استان ایلام نیز بنا به سنت و رسمی نانوشته و برآمده از دل، جمعی از اهالی رسانه را رهسپار مهران گذرگاه عبور عاشقان کوی یار کرد تا از نزدیک حال و هوای این دروازه ورود به بهشت را مشاهده کنند.
خبرنگار خبرگزاری ایرنا نیز بنا به رسالت خبری خود و با هدف حاشیه نگاری از حال و هوای این روزهای مهران با کاروان خبری بسیج رسانه همراه شد و مشاهدات عینی خود را در قالب حاشیه های کوتاه در طول مسیر و در پایانه مرزی مهران به رشته تحریر درآورده است.
اولین حضور زائران را در روستای مهدی آباد خارج از شهر ایلام می توان مشاهده کرد که ماشین هایی با پلاک استان های مختلف در کنار کبابی و غذاخوری های این روستا که در کنار جاده مستقر هستند برای تناول کباب با گوشت گوسفند محلی توقف کرده اند و با خرید اغذیه درآمدی را نصیب این غذاخوری ها و کبابی های بین راهی می کنند.
اتوبوس حامل خبرنگاران با عبور از روستای مهدی آباد به دل جاده می زند و بر خلاف انتظار من که تجربه سفر در اربعین های گذشته را داشته ام و از نزدیک در جریان غوغای اربعین قرار گرفته ام، اکنون خلوتی جاده منتهی به مهران توی ذوق می زند و دلسردمان می کند.
جاده خلوت و راکد است و دیگر هیچ خبری از ترافیک شدید جاده، راهبندان و گره های موقت طول مسیر، انبوه خودروهای شخصی و عمومی با پلاک های مختلف، خودروهای پلیس یا امدادی از استان های معین و غیر معین یا ایستگاه های صلواتی و موکب ها نیست.
کرونا این ویروس مرگبار ۲ سال است که اربعین را تحت تاثیر خود قرار داده است، سال گذشته که به طور کامل اربعین برگزار نشد و امسال نیز با صلاحدید دولت عراق تنها تعداد محدودی از مردم توفیق حضور در مراسم اربعین داشتند که این افراد از طریق مرزهای هوایی یا زمینی (مهران و شلمچه) خود را به عتبات عالیات رساندند و اکنون مهران میزبان بازگشت این اندک زائرانی است که دعوت حضرت عشق را توانستند اجابت کنند و خود را به عراق رسانندند.
به سفر یک روزه خود ادامه می دهیم و در طول جاده هرچند به گستردگی سنوات گذشته نیست اما ماشین های سوخت رسان کوچک نظامی یا ماشین های با پلاک نظامی و اداری، تانکرهای بزرگ سوخت رسان و کامیون های حامل تجهیزات مورد نیاز موکب ها و مواد اولیه آشپزخانه ها به سمت مرز در حرکت هستند.
از آنجا که بیشتر زائران از طریق پرواز به عراق سفر کرده بودند و لاجرم برای بازگشت به استان های مبدا خود از ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده می کنند در طول جاده اتوبوس های متعدد برون شهری به مقصد استان های مختلف کشور در تردد بودند و در کنار این اتوبوس ها، خودورهای شخصی با پلاک های غیربومی نیز در مسیر خروجی مهران برای رفتن به استان های مبدا خود در حرکت بودند.
به علت خلوتی جاده اتوبوس ها، خودروهای شخصی و عمومی، ماشین های اداری و نظامی مشکلی در تردد نداشتند و دیگر کلافه راهبندان و گره های کور ترافیکی سال های گذشته نشدند.
دیدن تعداد زیادی از خودروهای یگان ویژه ناجا که از مرز در حال رفتن به مسیر ایلام بودند جالب توجه بود.
در طول جاده ماشین های گشت پلیس از استان ایلام و سایر استان ها از جمله تهران، لرستان، قزوین، اصفهان و کرمانشاه مستقرند که البته دوربین های کنترل پلیس نیز در طول مسیر نصب شده اند و تردد خودروها را زیر نظر دارند.
در روستای گلان نرسیده به شهر مهران می توان تعدادی آمبولانس از فوریت های پزشکی استان قزوین را مشاهده کرد که در جوار این روستا ایستگاه امداد و نجات دایر کرده اند.
در ۲ راهی که یک مسیر به سمت کمربندی پایانه مرزی و یک مسیر به طرف شهر مهران می رود، مرزبانی ناجا موکب و استراحت گاه کوچکی را دایر کرده است که تنها موکب طول مسیر از ایلام تا ورودی شهر مهران است.
اتوبوس حامل خبرنگاران مسیر داخل شهر را برای رفتن به پایانه مرزی انتخاب می کند.
وارد شهر می شویم و مانند سال های قبل و تجارب گذشته انتظارم دیدن انبوهی از زائران و تردد خودروهای غیربومی نیست؛ چرا که به صلاح دید مسوولان و برای حفظ سلامت شهروندان مهرانی زائران بعد از بازگشت و استراحت کوتاهی با استفاده از اتوبوس های داخل پایانه مرزی مهران به استان های خود بازگردانده می شوند.
شهر خلوت و عادی است و کرونا هیاهو و غلغله اربعین را از شهر مهران گرفته است و اندک زائرانی را می توان در داخل شهر مشاهده کرد که تعدادشان شاید به انگشتان هردو دست هم نرسد.
اتوبوس ما کنار آشپزخانه ولایت خادمین اربعین که در داخل شهر برای زائران در پایانه مرزی غذا می پزد، توقف می کند و خبرنگاران از نزدیک با فضای این آشپزخانه آشنا می شوند و با مسوول و سرآشپز اصلی این مطبخ بزرگ گپ و گفت می کنند؛ دیگ های بزرگ بر روی گازها بیانگر طبخ غذای نهار و آماده سازی آن برای زائران است.
این آشپزخانه از طرف آستان قدس رضوی حمایت می شود و در طول شبانه روز در سه وعده صبحانه، نهار و شام هشت هزار پرس برای زائران آماده می کند و استفاده از ماسک و رعایت نکات بهداشتی در این مطبخ بزرگ نمود عینی دارد.
آشپزخانه خادمین اربعین را پشت سر می گذاریم و راه مرز را در پیش می گیریم و بازهم از شیشه اتوبوس نظاره گر داخل شهر می شوم.
هرچند تعداد زائر زیادی در درون شهر مهران نیست اما بر در یکی از مساجد پارچه نوشته ای با مضمون محل اسکان زائران نصب کرده اند تا اگر زائر از سفر برگشته ای یا زائر در راه مانده ای گذرش به داخل شهر خورد، نگران اسکان شبانه اش نباشد و در این اقامتگاه موقت شبی را بیتوته کند.
در چند نقطه از شهر و در فضاهای خالی ماشین های شخصی زائران با پلاک های متنوع غیربومی پارک شده است تا وقتی که مسافران آنها که از راه زمینی و گذرگاه مرزی مهران به عراق رفته اند، برگردند.
از شهر خارج و وارد پل زائر که مسیر منتهی به پایانه مرزی مهران است، می شویم. ماشین آتش نشانی اعزامی از استان کرمانشاه و پلیس راه خرم آباد در ابتدای پل زائر مستقر و بالگرد نظامی هم در حال پرواز در محدوده پل زائر است.
تانکرهای حامل آب به سمت پایانه مرزی در حرکت هستند و در طول مسیر ماشین های گشت پلیس از استان های گوناگون کشور استقرار دارند یا در حال تردد هستند.
در مسیر پل زائر تا پایانه نیز بر خلاف سال های گذشته، خبری از تردد بی وقفه خودروهای عمومی و اداری یا همهمه زائران نیست و در سکوتی تلخ و بعید از اربعین فرو رفته است.
سال های قبل تمام ۱۱ کیلومتر مسیر موسوم به پل زائر را پرچم و بنرهای مرتبط با قیام عاشورا و آیین اربعین یا تصاویر مبارک شهدای گرانقدر مزین می کرد و صوت مداحی هم از بلندگوهای نصب شده در طول جاده پخش می شد اما امسال سرشار از هیج است.
سرانجام اتوبوس خبرنگاران به میدان بزرگ اربعین که ورودی پایانه مرزی مهران نیز محسوب می شود، می رسد؛ این میدان در سنوات قبل محل برپایی ایستگاه های صلواتی، موکب ها و درمانگاه های سیار بود اما امسال اینگونه نیست.
وارد پایانه مرزی مهران که می شویم شرایطی کاملا متفاوت را می بینیم و هیاهوی اربعین را، هرچند به وسعت و ازدحام سال های قبل از کرونا نیست.
نکته قابل توجه اینکه هرچند در نزدیکی میدان اربعین حجمی از زباله و ظروف یکبار مصرف ریخته بود ولی در داخل پایانه کمترین آشغالی به چشم نمی خورد و به همت نیروهای شهرداری از استان های مختلف محوطه پایانه در کمترین زمان با وجود تعداد زیاد مسافران و سایر افراد جمع آوری می شود.
استقرار تعداد زیادی اتوبوس های حمل و نقل برون شهری در محوطه پایانه که بر روی شیشه هر اتوبوس نام شهر مقصد ثبت شده چشمگیر است و صدای جارچی هایی که برای پیدا کردن مسافر به مقصد استان های مختلف دنبال مسافر می گردند بر هیاهوی داخل پایانه افزوده است.
تاکسی های عمومی که در داخل پایانه هستند و تعدادی از آنها هم در مسیر پل زائر در حرکت بودند نیز در پایانه به امید یافتن مسافر توقف کرده اند.
در هر جای پایانه را که بنگری دست فروشانی را می بینی که بساط کاسبی خود را پهن کرده اند به امید کسب رزق و روزی از زائران و مسافران حاضر در پایانه البسه، مهر و تسبیح، چفیه، ماسک و اجناس دیگر را برای فروش عرضه می کنند.
به همت مسوولان پایانه مکان هایی برای شارژ گوشی های تلفن همراه تعبیه شده است تا مسافران گوشی های خود را شارژ کنند و این اماکن با شلوغی و ازدحام زیاد متقاضیان شارژ گوشی مواجه است و جا دارد به تعداد این جایگاه های شارژ گوشی اضافه شود.
محوطه پایانه برخلاف طول مسیر شلوغ و سرشار از همهمه مسافرانی است که یا از سفر عشق بازگشته اند و یا چشم انتظار و امیداور به بازگشایی مرز هستند.
هرجا را بنگری موکب های مردمی یا وابسته به ادارات، بانک ها، دستگاه های نظامی و سایر نهادهای مختلف دایر است و مشغول خدمات رسانی به زائران هستند و با اغذیه و اشربه یا میوه از آنها پذیرایی می کنند.
مسافران نیز هرکدام به کاری مشغول هستند، عده ای زیر سایبان ها در حال استراحت هستند، تعدادی در حال نماز و عبادت، برخی در حال تناول غذا و بعضی در حال خرید از کاسبان دست فروش و دوره گرد هستند.
با وجودی که گرما بسیار آزاردهنده و کلافه کننده است اما فوج جمعیت و غرق شدن در احوالات آنها گرمای هوا را قابل تحمل می کند.
در محوطه پایانه بنرهایی حاوی تصاویر شهدا یا اشعار در وصف اربعین به چشم می خورد و از بلندگوی مرکزی پایانه نیز صدای مداحی و نوحه سرایی پخش می شود و هنگام سلام دادن به حضرت ارباب (ع) تمامی زائران حاضر در زیر سایبان ها به احترام سید و سرورشان قیام می کنند و دست ادب به سینه از جای خود بلند می شوند و از راه دور به سوی حرمش تعظیم می کنند.
آرامش و امنیت حاکم بر پایانه به لطف و مدد حضور نیروهای نظامی و امنیتی مثال زدنی است و چشمان تیز بین آنها نظاره گر و رصدکننده شرایط موجود در پایانه است تا امنیت و کرامت زائران حفظ شود.
با توجه به هماهنگی های انجام گرفته از گذرگاه پایانه به سمت پایانه عراق موسوم به زرباطیه حرکت می کنیم و نرسیده به گذرگاه زرباطیه عراق و محلی که زائران از سفر عتبات عالیات به کشور باز می گردند به درخواست وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مجموعه نیروهای مسلح استان ایلام یک گیت نمونه گیری تست کرونا و تب سنجی دایر کرده است که از هر مسافر از راه می رسند در خصوص علائم جسمانی آنها سوالاتی پرسیده می شود و با دستگاه تب سنج دمای بدنشان را کنترل می کنند و در صورت نیاز از افراد دارای علائم مشکوک نمونه گیری کرونا صورت می گیرد.
ایستگاه های پاسخ به سوالات شرعی در این قسمت از خروجی پایانه به سمت عراق دایر است تا افراد در صورت داشتن سوالات و ابهامات شرعی مورد را با کارشناسان مذهبی در میان بگذارند.
خدمات رسانی های ارگان های نظامی به زائران بسیار چشمگیر و عیان است و آنچه که می توان مشاهده کرد رضایت مندی مردم از خدمات مطلوب موکب ها و درمانگاه ها به زائران است.
این رضایت مندی از خدمات ارائه شده حین همکلام شدن با زائران در کلام و گفتار و حتی نگاهشان مشهود بود.
هرچند کرونا سال گذشته اربعین را به طور کامل تعطیل کرد اما امسال عراق اجازه حضور محدودی از زائران آنهم از طریق سفر هوایی را صادر کرد ولی عده زیادی نیز از استان های مختلف خود را به مرز مهران رساندند تا از این پایانه به عراق بروند و تعدادی از این افراد نیز موفق به عبور شدند و عده زیادی هم پشت گیت ها معطل و امیدوار به بازگشایی مرز از سوی عراق هستند.
حضور غافلگیرانه مسافران در پایانه مرزی باعث نشد که خدمات رسانی ها به مسافران با اختلال مواجه شود بلکه در سریع ترین زمان ممکن مواکب، ایستگاه های صلواتی، بیمارستان و درمانگاه های صحرایی، ترابری، آشپزخانه ها و سایر خدمات آماده ارائه خدمات به زائران شد.
سفر یک روزه ما پس از بازدید از آشپزخانه بزرگ و دو منظوره (پخت غذا در طول سال برای زائران اربعین و راهیان نور) قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) و گفت و گو با آشپز این مطبخ بزرگ، حضور در نشست خبری با فرمانده سپاه استان، اقامه نماز و صرف نهار به پایان می رسد و اتوبوس حامل خبرنگاران مسیر خلوت ایلام را دوباره از سر می گیرد و ما هم برای همه زائران و خادمان اربعین آرزوی سلامتی و بازگشتی سالم و بدون حادثه می کنیم و راهی مرکز استان می شویم.