به گزارش ایرنا، در ساده ترین تعریف تورم آمده است:« تورم عبارت از افزایش دائم و بی رویه سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات که در نهایت به کاهش قدرت خرید و نا بسامانی اقتصادی منجر می شود».
البته تورم همیشه بد نیست و اگر در حد ۲ تا سه درصد باشد نه تنها مضر نیست بلکه نشانه توسعه اقتصادی است.
البته این موضوع درباره کل کشورمطرح است و در استانی مانند کردستان که در همه نرخهای فلاکت و بیکاری و تورم از استانهای بالای کشورمحسوب میشود، تورم واژه وحشتناکی شده است تا مردم را ناامید کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه استاندار کردستان گفت: گرانی و تورم را ۲ مساله جدا از هم بوده و وجود گرانی در کشور امری غیر قابل انکار است، اما اینکه کردستان به واسطه داشتن نرخ تورم بالا جزو استان های گران کشور باشد، اشتباه است.
خالد جعفری با بیان اینکه رتبه کردستان با احتساب همه شاخص ها در زمینه نرخ تورم در رتبه های میانی کشور است، افزود: رتبه تورم در هیچ استانی ثابت نیست و از طرفی هم با توجه به اینکه سرانه درآمدی مردم استان تقریبا نصف میانگین کشوری بوده و مردم قدرت خرید چندانی ندارند، بنابراین نمی توان گفت که کردستان استان گرانی است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان هم عقیده دارد که باید سواد آماری جامعه را بالا برد.
مسعود سالمیبوکانی با بیان اینکه کردستان در طول سه سال اخیر در نرخ تورم جز استانهای اول کشور بوده است، افزود: در نرخ شاخص که تمام تورمها از آن گرفته میشود جایگاه ششم و هفتم و گاهی بیستم بودهایم.
وی تورم را یک مغییر کلان اقتصادی و بیانگر رشد سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات دانست که طی چند سال اخیر روندی افزایشی داشته است و اضافه کرد: در استان هر ماه ۱۲هزار مراجعه و بررسی آماری از شهر و روستا می شود که برآیند آن شاخص قیمت را تعیین می کند و از آن تورم به دست می آید.
شاخص قیمت در شهریور
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان درباره آمار شاخص قیمت و نرخ تورم استان در شهریور اظهار داشت: بر اساس نتایج طرح آمارگیری از قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری و روستایی، شاخص استان در شهریور با افزایش ۱۲.۳ واحدی از ۳۵۹.۴ به ۳۷۱.۸ واحد رسیده است.
بهرام نصراللهیزاده اضافه کرد: در همین ماه میانگین شاخص کشور نیز ۱۳.۳ واحد افزایش یافته و به ۳۵۱.۱ واحد رسیده است.
کردستان در شهریور نیز از لحاظ شاخص همانند ماه قبل در جایگاه هشتم کشور قرار داشت و این جایگاه استان از لحاظ شاخص، در فروردین امسال ۶، اردیبهشت پنج، خرداد و تیر ۶ و مرداد و شهریور و مرداد هم هشتم کشور بود و این یعنی استان جایگاه متغیری بین پله پنجم تا هشتم داشته است و با فاصله گرفتن از ماههای ابتدایی سال، این شاخص پایین تر آمده است.
تورم ماهانه
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان درباره درصد تغییرات شاخص شهریورنسبت به ماه قبل دراستان را ۴.۳ درصد اعلام کرد و افزود: این میزان نسبت به ماه قبل از آن ۱.۴ درصد افزایش نشان دارد.
نصراللهیزاده گفت: کردستان در شهریور ماه در جایگاه بیست و دوم نسبت به سایر استان های کشور قرار گرفته و تورم ماهانه کشور نیز در این ماه ۳.۹درصد بود که میانگین تورم ماهانه کشور نسبت به ماه قبل۰.۸ درصد افزایش یافته است.
اما بررسی آماری تورم ماهانه کردستان در ۶ ماه گذشته نشان میدهد که جایگاه کردستان از ۱۰ فروردین در فروردین امسال به ۲۲ در شهریور رسیده است، این درحالی است که این جایگاه در مرداد ۲۹ کشور بود.
کردستان در اردیبهشت امسال سومین استان کشور از نظر شاخص تورم ماهانه بود که در خرداد به جایگاه ۲۰ و در تیرماه به ۲۶ کشوری رسید.
افزایش جایگاه استان در تورم نقطه به نقطه
یکی از شاخص های قیمت و تورم، تورم نقطه به نقطه است، یعنی درصد تغییرات شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان گفت: تورم نقطه به نقطه استان از ۴۴.۲ درصد به ۴۴.۸ درصد در شهریور رسیده که ۰.۶ درصد افزایش پیدا کرده و جایگاه استان نیز در این ماه همانند ماههای تیر و مرداد بیستمین استان در کشور به لحاظ تورم نقطه ای است.
نصراللهی زاده درباره تورم نقطه به نقطه کشور نیز گفت: این شاخص در مرداد و شهریور ۱۴۰۰ به ترتیب ۴۳.۲درصد و ۴۳.۷درصد بوده که ۰.۵ درصد افزایش یافته است.
این جایگاه نیز همانند دیگر شاخص های استان با فاصله گرفتن از ماههای نخست سال، کمتر شده است تا جایی که از جایگاه دوم در فروردین و اردیبهشت به جایکاه ۱۱ در خرداد رسید و سه ماه تابستان هم در عدد ۲۰ ثابت ماند.
تغییرات شاخص ۱۲ ماه منتهی به شهریور
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان تغییرات شاخص ۱۲ ماه منتهی به شهریور سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (مهر ۱۳۹۹ تا شهریور ۱۴۰۰ نسبت به یکسال قبل از آن یعنی مهر ۱۳۹۸ تا شهریور ۱۳۹۹) در استان کردستان و کشور به ترتیب ۵۱.۴ درصد و ۴۵.۸ درصد بوده که کردستان در جایگاه سوم استان های کشور قرار دارد.
نصراللهی زاده افزود: تغییرات شاخص در مرداد ماه ۱۴۰۰ در کردستان و کشور به ترتیب ۵۰.۱ درصد و ۴۵.۲درصد است.
وی با بیان اینکه تغییرات شاخص ۱۲ ماهه نسبت به دوره مشابه سال قبل در استان و کشور افزایشی بوده است، افزود: این شاخص تورم در استان ۰.۴درصد و در کشور۰.۶ درصد افزایش داشته است.
کردستان در شاخص تورم ۱۲ ماهه، در ۶ ماه نخست امسال در رده های اول تا سوم بوده و که سه جایگاه اول در ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر و جایگاه دوم در فروردین و مرداد و نیز سوم را در شهریور تجربه کرده است.
استان کردستان با ۲۹ هزار و ۱۳۷ کیلومتر مربع طبق سرشماری سال ۱۳۹۰ با ۴۰۲ هزار و ۳۵۴ خانوار دارای یک میلیون و ۴۹۳ هزار و ۶۴۵ نفر بوده و از شمال به استان آذربایجان غربی و قسمتی از زنجان، از جنوب کرمانشاه و شرق به همدان و از غرب با کشور عراق همسایه است.
استان کردستان دارای ۱۰ شهرستان، ۲۹شهر، ۳۱بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۹۷ روستای دارای سکنه و ۱۸۷ آبادی خالی از سکنه است.