با وجود همه تاکیدها و تاثیرات شگرف، قابل ملاحظه و موثر تزریق واکسن در کاهش میزان مبتلایان به ویروس مرگبار کرونا و شکسته شدن هیمنه آن به ویژه در موج پنجم ، اما برخی شهروندان این مناطق همچنان بر ساز ناکوک خود اصرار دارند و بر عدم استقبال از واکسن بیش از زدن آن اهتمام دارند.
این رویکرد نازسازگار که از یک سو افزایش میزان مبتلایان و وخیم تر شدن اوضاع حتی آژیر خطر موج ششم کرونایی در مناطقی از جنوب فارس را نیز قوت می بخشد بدون شک و با پایان یافتن تزریق عمومی واکسن تا پایان هفته جاری،مردم و شهروندن و واکسن نزده ها را متحمل برخی خسارات و محدودیت ها خواهد کرد.
مهمترین دلایل در استقبال کم واکسیناسیون
به نظر می رسد برخی ذهنیت های منفی و انتشار کلیپ هایی با محتواهای ناخوشایند مبنی بر خطرات و انواع زیان های واکسن در سطح وسیعی از شبکه های اجتماعی و عدم اقناع سازی صحیح و درست افکار عمومی از مهمترین دلایل در استقبال ضعیف مردم جنوب فارس از واکسیناسیون کرونا است.
بر اساس بررسی ها میزان تزریق واکسن ضدکرونا در برخی مناطق لارستان فارس کمتر از ۳۶ درصد گزارش شده است.
محمد یکی از جوانان و مغازه داران شهر لار از جمله افرادی است که با صراحت گفت: هنوز اطمینان لازم و اعتمادی که باید خودم را قانع کنم و بروم واکسن بزنم در وجودم بوجود نیامده است.
او البته اینکه کدام واکسن نیز تاثیرگذاری بیشتری در میزان افزایش ایمنی بدنش در مقابله با کرونا دارد نیز سخن گفت و معتقد است که حتی در این زمینه آنقدر جستجو کرده که دچار نوعی وسواس شده است.
فرهنگ سازی از طریق رسانه ها
دکتر نازنین رضایی رئیس شبکه بهداشت و درمان اِوَز مهمترین دلیل در عدم و یا استقبال ضعیف از واکسیناسیون کرونا را وجود برخی ذهنیت های منفی مبنی بر نداشتن اعتماد و اطمینان بین مردم و شهروندان از تاثیرگذاری و البته خطرات پس از تزریق انواع واکسن ها می داند.
وی تصریح کرد: یکی از ابزارهای لازم و فاکتورهای اساسی در این راستا اقناع سازی افکارعمومی و فرهنگ سازی از طریق رسانه های رسمی و سایر دستگاه های فرهنگی است.
او گفت: انتشار برخی خبرها و تحلیل های نادرست و انحرافی در شبکه های اجتماعی (فیک نیوز) در زمینه نوع واکسن ها نیز دلیل دیگری برای فرار مردم از واکسیناسیون در مناطق جنوبی فارس است.
واکسیناسیون، تنها سلاح کنترل کرونا در شرایط کنونی
معاون غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی لارستان نیز تاکید کرد که بر اساس تحقیقات و آزمایش های انجام شده بعد از تزریق نوبت دوم واکسن ( انواع واکسن) تضمین دو تا سه هفته ایمنی در برابر کرونا در فرد ایجاد خواهد شد.
محمد اسعدیان می گوید: مردم نباید این فرصت را از دست دهند و بدون شک و در شرایط کنونی مهمترین سلاح برای کنترل همه گیری کرونا تزریق واکسن است که می تواند حتی در کوتاهترین زمان ممکن در حفظ سلامت فرد، خانواده و جامعه تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به اینکه تمام واکسن های موجود در بازار دارویی به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ وعوارض شدید و جدی ناشی از آن را کاهش می دهد، اظهار داشت: البته با وجود لزوم انجام واکسیناسیون و تزریق واکسن برای گروه های هدف به ترتیب پرخطر به کم خطر، ریسک ابتلا به بیماری بعد از تزریق واکسن به صفر نمی رسد و ممکن است فرد واکسینه شده نیز بعد از تزریق واکسن دچار بیماری خفیف شده یا ناقل بیماری باشد.
وی افزود: طول مدت ایمنی زایی واکسن های کووید- ۱۹ مشخص نشده و از این رو توصیه می شود افراد واکسینه شده پروتکل های بهداشتی را بعد از تزریق واکسن نیز رعایت کنند.
معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی لارستان تصریح کرد: ایمنی زایی واکسن ها چند هفته بعد از تزریق دوز اول آغاز و حدود ۲ تا ۳ هفته بعد از تزریق نوبت دوم واکسن کامل می شود، بنابراین مراقبت های فردی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ بعد از دریافت واکسن نیز باید ادامه یابد.
معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی لارستان در همین زمینه گفت: در آینده نزدیک ارایه خدمات اجتماعی متعلق به کسانی است که دارای کارت واکسن باشند.
وحید یگانه شنبه به ایرنا گفت: هم اینک هیچ کمبودی به لحاظ تامین واکسن و سایر زیرساخت ها در لارستان و دیگر مناطق تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی لارستان وجود ندارد.
وی بیان کرد: برای مصونیت از ورود به پیک ششم کرونایی جمعیت واکسینه شده ها در سطح کشورباید به بیش از ۷۰ درصد برسد.
یگانه یادآور شد: این در حالی است که میزان استقبال در برخی مناطق و شهرهای زیر پوشش به شدت پایین است و فضای سالن های تزریق همچنان خلوت و تنها با حضور انگشت شمار افرادی حتی از سایر شهرستان ها و مناطق دیگر است.
وی بیان کرد:بر اساس بررسی ها میزان تزریق واکسن ضدکرونا در برخی مناطق لارستان فارس کمتر از ۳۶ درصد نیز گزارش شده است.
یگانه با اشاره به اینکه دو سالن تجمیعی واکسیناسیون را در بنارویه وبیرم نیز راهاندازی شده است و هیچ توجیهی برای عدم استقبال مردم در این زمینه وجود ندارد، گفت: تعداد سالن های واکسیناسیون در شهر لار به عدد ۶ و در مجموع سه شهرستان لارستان، خنج و اوز هشت مورد است.
یگانه اظهار داشت: میزان استقبال در بین جوانان و افراد گروه سنی ۱۲ سال به بالا در سطح منطقه به شدت پایین است و این وضعیت خود زمینه ای برای هجوم بیشتر ویروس و شدت یافتن موج ششم کرونایی خواهد بود.
یگانه افزود: همچنین قرار است تا با ایجاد زیرساخت های لازم در کل کشور خدمات اجتماعی به کسانی تعلق گیرد که کارت واکسیناسیون دارند.
معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی لارستان گفت: با توجه به اعلام وزیر بهداشت و ستاد ملی مدیریت کرونا، دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور از پانزدهم مهرماه بازگشایی میشوند.
وی بیان کرد: برخی مقاطع تحصیلی و گروه های آموزشی در سطح مدارس نیز کلاس های درس خود را آغاز کرده اند و دانش آموزان ابتدایی نیز به تدریج و از هفته سوم مهرماه وارد کلاس های درس خواهند شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت که تاکنون ۸۵ میلیون دُز انواع واکسن وارد کشور شده و نزدیک به ۵۵ میلیون دُز نیز تزریق انجام شده است.
بهرام عین اللهی یادآور شد که به طور نسبی تاکنون ۶۴ درصد مردم واکسیناسیون علیه کرونا را در کشورمان انجام داده اند و ظرف یک هفته آینده به حدود ۷۰ درصد خواهد رسید.
عین اللهی گفت: بازگشایی مدارس و دانشگاه ها نیز به صورت تدریجی در حال انجام است و هم اینک گروه آموزشی متوسطه و بعد از آن دوره ابتدایی کلاس های حضوری خود را با رعایت پروتکل های بهداشتی و بتدریج از سر خواهند گرفت.
وزیر بهداشت دولت سیزدهم همچنین گفت که بسیاری از معلمان و دانشجویان سراسر کشورتاکنون واکسینه شده اند و هم اینک فضای لازم تا حدود زیادی برای بازگشایی مدارس و دانشگاه ها فراهم است.
شهرستان لارستان به مرکزیت لار در فاصله حدود ۲۷۸ کیلومتری شیراز مرکز استان فارس واقع است.