سید جواد موسوی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: ارزیابان یونسکو برای بررسی شماری از کاروانسراهای تاریخی خراسان رضوی روزهای ۱۱ تا ۱۳ مهرماه جاری در این استان حضور خواهند یافت.
وی ادامه داد: هفت کاروانسرای تاریخی این استان در سفر ارزیابان کمیته میراث جهانی یونسکو اعزامی از ایکوموس جهانی، از نظر ارزش تاریخی و برخورداری از شرایط لازم برای ثبت در پرونده کاروانسراهای تاریخی ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی این کاروانسراها را شامل کاروانسراهای مزینان معروف به شاه عباسی در داورزن، مهر در جاده سبزوار به شاهرود، زعفرانیه در سبزوار، فخرداوود در مشهد، عباس آباد در تایباد، فخرآباد در بجستان و رباط شرف در سرخس اعلام کرد.
کاروانسراها و رباطهای تاریخی از مهمترین جاذبههای گردشگری ایران هستند که همواره بسیاری از جهانگردان را به سوی خود جذب میکنند.
این کاروانسراها که در زمان خود از اهمیت بسیار برخوردار بودند نمونههای کاملی از هنر معماری عصر خویش را به تصویر میکشند.
استان خراسان رضوی با توجه به گذر جاده ابریشم از ناحیه شمالی آن از این نظر از اهمیت خاصی برخوردار است و هر سال گردشگران و مسافران بسیار برای دیدن بنای کاروانسراها و معماری آن به این استان سفر میکنند. کاروانسراها و رباطهایی که با وجود قدمت تاریخی از گذشتههای دور تا امروز میزبان مسافران و گردشگران هستند.
میراث جهانی یونسکو پیماننامهای بینالمللی است که در تاریخ ۱۶ نوامبر سال ۱۹۷۲ به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید و موضوع آن، حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص میباشند.
بر این اساس کشورهای عضو یونسکو میتوانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در این فهرست در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه بر عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود.
تاکنون بیش از هزار و ۷۵۰ اثر تاریخی استان خراسان رضوی در شمار آثار ملی ثبت شده است و ۲ اثر تاریخی و فرهنگی آن شامل قنات قصبه گناباد و دوتارنوازی این استان نیز در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده است.