تهران- ایرنا- مستند «پلاک ۱۳» با محوریت قراردادن یک نوجوان مبتلا به اوتیسم مشکلات او و خانواده‌اش را برای آگاه کردن جامعه روایت کرده است.

به گزارش ایرنا، مستند پلاک ۱۳ به کارگردانی ریحانه ظهیری در بخش مسابقه پنجمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد. این فیلم مستند که پیش از این در جشنواره سینماحقیقت حضور داشت در اولین نمایش تلویزیونی خود به اکران شبکه مستند رسیده است.

ریحانه ظهیری کارگردان این فیلم مستند در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا و در توضیح پلاک ۱۳ بیان کرد: این فیلم مستند درباره خانواده‌ای است که دارای نوجوان اوتیسمی به نام «محمدمعین» است و این نوجوان علاوه بر اینکه با بیماری دست و پنجه نرم می‌کند، به کلیشه فرار نیز دچار است.

شرایط سختی که این خانواده برای نگهداری کودک دارند، واکنش‌های جامعه نسبت به این بچه و عدم آگاهی جامعه از جمله محورهایی است که در این مستند دیده می‌شود. 

وی اضافه کرد: در این فیلم تلاش کردیم تا ضمن آگاهی‌بخشی به جامعه درباره کودکان اوتیسمی این نکته مهم را یادآوری کنیم که اوتیسم یک اختلال بوده و برای هر فرد اوتیسمی یک کلیشه منحصر به فرد وجود دارد.

این مستندساز درباره اختلالات رفتاری مبتلایان به اوتیسم بیان کرد: همه کودکان اوتیسمی دارای اختلالی هستند که از آن به عنوان کلیشه یاد می‌شود. در حقیقت عاداتی دارند که بر روی رفتارشان تاثیرگذار است. برای مثال محمدمعین که سوژه فیلم مستند ما است، یک وسیله مثلا یک ساعت را انتخاب کرده و تلاش می‌کند علیرغم محدودیت‌هایی که خانواده‌اش برای او می‌گذارند، به آن وسیله برسد، حتی اگر آن وسیله بیرون از منزل باشد. دقت کنید که این کلیشه از بیمار به بیمار متفاوت است و ممکن است کودک دیگری کلیشه متفاوتی را تجربه کند.

وی درباره اهمیت ساخت فیلم‌هایی که جامعه را نسبت به این بیماری آگاه می‌کند، یادآور شد: برای اینکه بتوانیم به جامعه آگاهی بدهیم باید سراغ مستندهایی برویم که روایت داستانی داشته باشد. این جنس مستندها مخاطب را بیشتر درگیر کرده و تاثیرگذاری‌اش بیشتر است.

به نظرم باید از فیلمسازان حمایت بیشتری شوند تا آثار بیشتری در این زمینه ساخته شود. خیلی از افراد شیوه برخورد با کودک اوتیسمی به ویژه در فضای عمومی اجتماع را نمی‌دانند و به همین دلیل رفتاری از خود بروز می‌دهند که نتیجه آن بیشتر معذب شدن خانواده‌ای است که دارای کودک اوتیسمی است.

ظهیری در پایان با اشاره به مشکلاتی که خانواده‌های دارای کودک اوتیسم را آزار می‌دهد، گفت: یکی از مشکلاتی که خانواده کودکان اوتیسمی را رنج می‌دهد هزینه بسیار بالای داروهای آنان است و بیمه نیز بخشی از این هزینه را پوشش می‌دهد.

این موضوع دغدغه بزرگی برای خانواده‌های کودکان اوتیسمی به شمار می‌رود. علاوه بر این، مکان‌هایی وجود ندارد که بتواند برای چند ساعت از بچه‌ها نگهداری کند تا مادر آن کودک برای چند ساعتی خودش را بازیابی کند.

عوامل تولید مستند پلاک ۱۳ عبارتند از: پژوهش‌گر، تهیه‌کننده و کارگردان: ریحانه ظهیری، تصویربردار: علی شیلاندری، اصلاح رنگ تصاویر: حمیدرضا فطوره‌چیان و برنا جمشیدی (استودیو ضدنور)، تدوین: مانی حسین‌پور زنوزی، صدابردار: احسان شایگان، طراحی و ترکیب صدا: حسن مهدوی و دستیار صدا: علی بیرنگ.