زمستان ۹۸ که نخستین موج کرونا به کشور رسید کمتر کسی تصور می کرد که این ویروس ۱۸ ماه با سویههای مختلف و موجسواری متعدد جان هزاران نفر را بگیرد و بسیاری از مشاغل و کسب و کارها نظیر گردشگری، هتلداری تالارها با رکود و خسارت سنگین مواجه شوند.
اعمال محدودیتها و وضع پروتکلهای بهداشتی در روزهای سخت کرونا دستاویزی برای عبور از بحران بود اما، امروز در سایه واکسیناسیون ضریب ایمنی بیشتری در برابر این تهدید سلامت حاصل شده هرچند تزریق واکسن ایمنی کامل نیست و باید رعایت موازین بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی به عنوان سبک نوین در زندگی روزمره مردم با حساسیت دنبال شود.
وزیر بهداشت دولت سیزدهم قول داده که با سرعتبخشی به روند واکسیناسیون دهه فجر امسال چتر پوشش تزریق واکسن برای اقشار مردم کامل شود و تلاش مضاعفی در این راستا برای افزایش واردات واکسن شکل گرفته و نتایج آن با تغییر رنگبندی کرونا بر رخساره نقشه ایران هویداست.
روزانه هزاران دُز واکسن از گوشه و کنار جهان وارد کشور میشود و روند ایمنسازی گروههای جمعیتی شتاب مناسبی گرفته و اکنون تزریق واکسن به ایستگاه دانشآموزی رسیده و با تکمیل ایمنسازی این قشر، مدارس رنگ و بوی تازهای میگیرند.
نواحی جنوبی استان مرکزی در شهریور ماه امسال موج سهمگینی از تازیانههای مرگبار کرونا را تجربه کردند و شهرهای خمین، دلیجان و محلات در پیک پنجم شاهد صحنههای تلخی از این بیماری بودند اما، این روزها با فروکش خطر و تزریق واکسن چهره آرام آرام روند تدریجی عبور از شرایط نارنجی به زرد در روزهای پاییزی مهیا شده است.
پویش«من واکسن میزنم» سپری موثر در برابر کرونا
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان محلات گفت: شاخصها نشان میدهد که اغلب مردم محلات از لحاظ واکسیناسیون همکاری موثری دارند و با پیوستن به پویش «من واکسن میزنم» عزم خود را جزم کرده که در سنگر مقابله با کرونا منفعل نباشند.
دکتر «مهدی قلیچخانی» افزود: هنوز عدهای هستند که واکسن کرونا را بنا به دلایل مختلف دریافت نکردهاند و انتظار است که این افراد در اسرع وقت برای دریافت واکسن و پیوستن به زنجیره حفظ و ارتقای سلامت خود و دیگران اقدام کنند.
وی از فعالان فرهنگی، اجتماعی، روحانیون و مسئولان شهرستانها خواست کرد تا در زمینه تشویق بیشتر مردم برای انجام واکسیناسیون کرونا را مهیا کنند و مزایای تزریق واکسن را در ایمنسازی جامعه بیشتر تشریح کنند.
وی اضافه کرد: برخی افراد با تصور اینکه با یک دُز تزریق ایمنی حاصل میشود، سراغ تزریق دُز دوم نمیروند که این کار بسیار نادرست است.
رئیس شبکه بهداشت ودرمان محلات ضمن تشکر از خبرنگاران در ایام کرونا گفت: یکی از تکالیف مهم رسانه اطلاعرسانی هدفمند و آموزش است بنابراین باید در سایه راهبرد خبری اگاهانه بیش از پیش در صحنه باشند و مردم را برای دریافت واکسن کرونا تشویق و ترغیب کنند.
دکتر قلیچخانی افزود: سه پایگاه تجمیعی تزریق واکسن کرونا در «فرهنگسرای اندیشه»، «مدرسه سید آبادی کوی رسالت» و شهر «نیم ور» محلات فعال است و تاکنون بیش از ۶۵ درصد جمعیت هدف در شهرستان محلات حداقل یک دُز واکسن و بیش از ۳۰ درصد نیز هر دو دُز واکسن خود را دریافت کردند.
عقبنشینی کرونا با گسترش چتر واکسیناسیون
رئیس مرکز بهداشت دلیجان گفت: استان مرکزی در حوزه واکسیناسیون کرونا کارنامه موفقی دارد و دلیجان به عنوان یکی از مناطق تابعه این استان با برنامه هدفمندی در این راستا گام برداشته و با جدیت گروههای هدف را در ریل ایمنسازی کرونا هدایتگری میکند.
دکتر «مرتضی اسحاقی» افزود: مراکز واکسیناسیون با سرعت قابل قبول گروههای هدف را پذیرش دارند و جاماندگان از سریهای قبلی جمعیتی اعلام شده نیز در صورت مراجعه ایمنسازی میشوند.
وی با اشاره به طرح ضربتی واکسیناسیون اتباع افغانستان در این شهرستان یادآور شد: دلیجان یکی از قطبهای زیست اتباع مجاز خارجی است که برای خدمات رسانی واکسیناسیون به این قشر بر اساس آخرین آمار موجود چهار هزار نفر واکسن نوبت اول خود را دریافت کردند که معادل ۶۶ درصد افراد واجد شرایط بودهاند.
رئیس مرکز بهداشت دلیجان بیان کرد: اتباع افغان واکسیناسیون نشده میتوانند پس از دریافت کد خانوار خود از مراکز بهداشتی مربوطه برای دریافت واکسن به مرکز تجمیع واکسیناسیون تزکیه مراجعه کنند.
دکتر اسحاقی با اشاره به حذف محدویت سنی و استقبال نوجوانان (دانش آموزان ) و خانوادهها از دریافت واکسن گفت: از مجموع چهار هزار و ۹۰۰ نفر از دانشآموز ۱۲ تا ۱۸ سال این شهرستان، ۲ هزار و ۳۹۸ نفر معادل ۴۹ درصد واکسن نوبت اول خود را دریافت کردند.
وی افزود: استقبال مردم دلیجان از واکسیناسیون در حدی است که این خطه یکی از شهرستانهای موفق در رده سنی مختلف واکسیناسیون استان شناخته شده و این نمره قبولی ناشی از فرهنگ و دانش بالای مردم است.
رئیس مرکز بهداشت دلیجان توضیح داد: ۴۷ هزار و ۸۵۰ دُز واکسن شامل ۳۵ هزار دُز در نوبت اول و ۱۲ هزار و ۸۶۵ دُز در نوبت دوم در دلیجان تزریق شده است.
دکتر اسحاقی ادامه داد: آمارها نشان میدهد طیف بزرگی از جمعیت این شهرستان دُز اول واکسن خود را زدهاند و در یک ماه پیش رو به تدریج با تکمیل فرآیند واکسیناسیون و دریافت دُز دوم ایمنی بیشتری در جامعه علیه کرونا حاصل شده و این موفقیت بزرگی است.
وی میزان پوشش واکسیناسیون جامعه آماری را در رده سنی ۱۲ سال به بالا در شهرستان در نوبت اول ۷۶ درصد اعلام کرد و اظهار داشت، پوشش واکسیناسیون در افرادیکه دو نوبت را دریافت کرده اند به عدد۲۷ درصد رسیده است.
رئیس مرکز بهداشت دلیجان در رابطه با آخرین وضعیت آمار مبتلایان و بستری ها گفت: تحقیقات میدانی نشان می دهد میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی بهطور محسوسی کاهش دارد تا جایی که روزانه حدود ۳۰ درصد تستهای انجام شده مثبت میشود و این هشداری جدی است چراکه روزانه حدود ۶۰ نفر تست سریع انجام میدهند و مردم نباید با عادی انگاری پس از تزریق واکسن به موج ششم کووید ۱۹ دامن بزنند.
دکتر اسحاقی کرد: هم اکنون مجموع بیماران بستری در بخش کرونا و آی سی یو دلیجان دو رقمی است و ۱۷ بیمار خدمات درمانی دریافت میکنند و میطلبد که خانوادهها در رعایت پروتکلهای بهداشتی، حساسیت و اهتمام بیشتری داشته باشند.
اسحاقی اضافه کرد: تا زمانیکه واکسیناسیون کامل انجام نشود، خطر ابتلای افراد با توجه به سهل انگاری و کاهش رعایت ها، بیشتر خواهد شد.
آغاز تزریق واکسن کووید ۱۹ برای دانشآموزان نوید بخش بازگشایی مدارس و آموزش حضوری را دارد و در این میان دانشآموزان که مدت یک و سال و نیم از همکلاسیها و فضای مدرسه دور بودند، شور بسیاری برای تزریق واکسن دارند.
دانشآموز کلاس هفتم یکی از مدارس خمین، آموزش غیر حضوری را سختتر از درسهای مقطع جدید تحصیلی بیان کرد.
«هستی محمدی» توضیح داد: مشکلات اینترنت، نداشتن گوشی تلفن همراه بهروز و بیسوادی مادر که نمیتواند در درسها کمک باشد از مشکلاتی است که در روش غیرحضوری تحصیلی طاقتفرسا شده است.
وی افزود: هر ایرادی که در دروس پیش بیاید در کلاسهای درس با حضور معلم و همکلاسیها قابل حل شدن است اما اکنون در خانه با روش غیرحضوری مشکلات جدی مواجه است.
واکسنهای موجود اثربخشی مطلوب در کرونا دارند
به گفته رئیس دانشکده علوم پزشکی خمین بیش از سه هزار۷۰۰ دُز واکسن تاکنون برای دانش آموزان این شهرستان تزریق شده است.
دکتر«مجتبی دیدهدار» بیان کرد: ۹ هزار و ۲۲۰ دانشآموز، جامعه هدف ۱۲ تا ۱۸ سال را در شهرستان خمین تشکیل میدهند.
وی، بهترین واکسن را در دسترسترین نوع دانست و افزود: مردم نباید به انتظار نوع خاصی از واکسن کرونا بمانند و فرصت ایمنسازی خود و کمک به ریشه کنی هرچه سریعتر بیماری کووید۱۹ را از دست بدهند.
روزهای پاییزی امسال به سرعت در گذر است و در سایه آگاهی مردم برای واکسیناسیون همه تلاشها به کار گرفته شده تا از شیوع موج ششم کرونا جلوگیری شود و امید میرود که جمعیت باقیمانده مشمول واکسن نیز در روزهای آتی به تدریج با حضور در مراکز تجمعی به پویش من واکسن میزنم بپیوندند و استان مرکزی به ویژه نواحی جنوبی آن در نقشه رنگبندی کرونا که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام میشود به زودی رنگهای نارنجی و زردش را به آبی تغییر بدهد و سلامت و آرامش بر زندگی مردم حاکم شود.