یاسوج - ایرنا - دریاچه های "مورزرد" و "شرُنگ رُنگ"  زیلایی که در مسیری ۴۰ کیلومتری آب مورد نیاز عشایر منطقه را تامین می کند در اتفاقی نادر کاملا خشک شده و حیات وحش و محیط زیست پایین دست رودخانه در معرض تهدید جدی قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، مورزرد زیلایی یکی از دریاچه‌های کهگیلویه و بویراحمد است که در ۱۸۰ کیلومتری شمال‌غربی یاسوج مرکز استان به طول ۲ کیلومتر و عرض یک کیلومتر است.

این‌دریاچه بین هفت تا ۱۴ متر عمق دارد . در سالهای گذشته سد کوچکی بر روی این دریاچه ساخته شده است تا عمر آب در این سد بیشتر شود. مازاد  آب این دریاچه وارد دریاچه دیگری به نام" شرنگ رنگ" می شود و پس از آن در دره ای جریان پیدا می کند.

در روزهای گذشته تصاویری از تلف شدن هزاران قطعه ماهی و سایر موجودات ریز رودخانه بر اثر خشکی رودخانه و دریاچه  شرنگ رنگ منتشر شد.

برخی از بومیان بر این باور بودند احتمالا سد کوچکی که با هدف آبیاری باغات دیم بر روی دریاچه مورزرد ساخته شده است دلیل کم شدن آب دریاچه ها است.

با این حال دهیار مورزرد به ایرنا گفت: کم بارشی سال زراعی گذشته یکی از مهمترین دلایل این اتفاق است اما از آنجایی که این رودخانه با وجود خشکسالی هیچ گاه  به این مرحله نرسیده است موضوع نیاز به مطالعات دقیق زمین شناسی، آب و زیست شناسی دارد.

محمد مراد والانیا افزود: گروه های کارشناسی از جهاد کشاورزی، بخشداری، محیط زیست و فرمانداری برای بررسی موضوع به منطقه آمده اند و نتایج بررسی های خود را اعلام خواهند کرد.

وی تاکید کرد: متاسفانه خشکی رودخانه نه تنها حیات موجودات و حیات وحش پایبن دست آن بلکه حیات عشایر و مردمانی که در بستر رودخانه زندگی می کنند را به خطر می اندازد.

فرماندار شهرستان مارگون هم دراین باره گفت:  با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان محیط زیست از منطقه بازدید داشتیم.

باقر قائمی با بیان اینکه دریاچه زیبای شرنگ رنگ زیلایی به طور کامل خشک شده  ، یادآوری کرد: علت خشک شدن دریاچه، خشکسالی و کم بارشی های سال های اخیر است.

وی افزود: با توجه به بافت توپوگرافی منطقه امکان جلوگیری از این حادثه و جلوگیری از تلفات آبزیان دریاچه وجود نداشت.

قائمی ادامه داد: با توجه به پیدایش حفره هایی در حاشیه و کف دریاچه از دستگاه هایی  مانند محیط زیست و آب منطقه‌ای می خواهیم امکان انسداد حفره ها برای کاهش هدر رفت آب و افزایش ظرفیت ذخیره به منظور جلوگیری از تکرار حادثه را بررسی کنند.

 به گفته فرماندار مارگون علت سرعت گرفتن خشکیدگی دریاچه در چند روز گذشته ممکن است سطح هموار و مسطح دریاچه و حجم کم آب در پهنای زیاد و تسریع تبخیر آب بوده باشد.

وی ابراز امیدواری کرد با شروع فصل بارش دریاچه زیبای شرنگ رنگ زیلایی زودتر احیا  شود.

برای پیگیری موضوع به سراغ محیط زیست رفتیم. مدیرکل این اداره گفت: پس از دریافت  خبر خشک شدن دریاچه بلافاصله گروهی از  کارشناسان برای بررسی موضوع به زیلایی رفتند.

اسد الله هاشمی افزود: پس از بررسی های میدانی مشخص شد این اتفاق فرایندی طبیعی و ناشی از خشکسالی و کم بارشی بوده است.

هاشمی ادامه داد: مازاد آب دریاچه مورزرد باید وارد شرنگ رنگ شود و بعد هم در کانال جریان پیدا کند که به دلیل خشکسالی دریاچه مورزرد و به دنبال آن شرنگ درنگ و رودخانه همگی خشک شده است.

وی گفت: ماهی هایی که تصاویر آن منتشر شده مربوط به دریاچه شرنگ رنگ است و به دلیل خشکی دریاچه از بین رفته اند.

هاشمی یادآوری کرد این اتفاق طبیعی است و تنها راه جلوگیری از تکرار آن پر شدن دریاچه بالادست و مدیریت آبهای سطحی و روان آب ها است  اما در حال حاضر و در شرایطی که بارشی وجود ندارد و دریاچه خشک شده و کاری از دست کسی برای نجات موجودات پایین دست  بر نمی آید.