سنندج - ایرنا - کنگره سراسری شعر عاشورایی قروه امسال چهاردهمین دوره خود را پشت سرگذاشت و شاعران اهل دل، این بار هم دلتنگی‌های خود را در قالب شعر به حضار عرضه کردند.

به گزارش ایرنا، اولین دوره این کنگره سال ۱۳۸۶ بصورت منطقه‌ای برگزار شد و با استقبال بسیار گسترده شاعران آیینی و عاشورایی از دوره بعدش ملی شد و حالا چهاردهمین دوره را متفاوت از همه دوره‌های قبل پشت سر گذاشت.

برای پوشش خبری این رویداد به همراه تیم خبرنگاران کردستان صبح ۱۱ مهر از سنندج راهی قروه (در فاصله ۹۰ کیلومتری سنندج) میزبان چهاردهمین دوره کنگره سراسری شعر عاشورایی شدیم.

کنگره‌ای که ۳۰۰ شاعر از چهارگوشه کشور ۲۵۴ اثر خود را از ۲۷ استان به آن فرستادند تا در مقتلی از عشق حسینی سهم داشته باشند.

این کنگره اگرچه ۶ برگزیده داشت اما شعری که از احساس پاک شاعرانه برآمده باشد در هر صورت برنده است چرا که در شعر رضا طالبانی از شاعران اهل سنت در وصف عاشورا آمده است: «لافت از عشق حسین است و سرت بر گردن است؟  عشق بازی سر به میدان وفا افکندن است».

این کنگره دفتر چهاردهم خود را بست و با امید بیشتر به سمت دوره آتی خود رفت، کنگره ای که شاید با پایان کرونا بازهم محفلی برای گرد هم آمدن شعرای آیینی باشد.

در مورد غنای اشعار این کنگره هر بگوییم کم است و شاعران شرکت کننده در این کنگره هم آنچه از سوز و گداز شاعرانه خود بود به واژه ها آمیخته بودند و با زبان‌های مختلف کُردی، تُرکی، عربی و فارسی بیان کردند و سرفصل همه اشعار عشق حسین (ع) بود و شور عاشورا.

تازه در این کنگره بود فهمیدم که این شور و عشق حسینی و یادکردن از عاشورا، نه زمان می شناسد و نه مکان.

عشق به حسین و شور ماتم گرفتن برای عاشورا، با هر زبانی گفته شود بر دل می نشیند و ناخوداگاه اشک جاری می کند، نمی دانم این عشق این قدر وسعت دارد که عاشورا در آن جای گرفته و یا عاشوراست که عشق را در پهنای خود جای داده است.

این بار تاپو شکنی کردم و پس از پایان کنگره به سراغ سه نفر از داوران کنگره رفتم تا از آنان در مورد اشعار ارسالی به کنگره و جایگاه آن سوال بپرسم و باب سخن را با "مصطفی محدثی خراسانی" گشودم.

کنگره ها تلنگری برای شاعران

مصطفی محدثی خراسانی متولد سال ۱۳۴۰ در شهرستان تایباد ( خراسان جنوبی) از داوران این کنگره بود و از آثار او می توان به "شاعران پروازی"، "هزار مرتبه خورشید"، "گزیده ادبیات معاصر (مجموعه شعر) شماره ۴" ، "طنین کوه"(شعر دفاع مقدس)، "سلوک باران"، "شوق کعبه" (نگاهی زیبایی شناسانه و فلسفی به مناسک حج) و "گزیده غزلیات بیدل با نام از چیدن رنگ" اشاره کرد.

او امسال از داوران این کنگره بود که بعد از مراسم پای مصاحبه با خبرنگار ایرنا نشست.

این شاعر و منتقد ادبی اظهار داشت: برگزاری کنگره ها حرکت آفرین، شورآفرین و انگیزه بخش برای شاعرانی  است که سرشار از ذوق و احساس بوده و برای شکوفایی نیازمند تلنگر هستند که این کنگره بهترین محفل برای شاعران و به ویژه نسل جوان است.

محدثی خراسانی افزود: هرچه کارشناسان و برنامه ریزان کنگره با اشراف ادبی و معرفتی بیشتر عمل کنند، قطعا کسانی که برای شرکت در آن رغبت پیدا می کنند بیشتر می شود و همین حالا کنگره شعر عاشورایی قروه شناسنامه ای شده که شاعران آیینی از آن استقبال بسیار خوبی دارند.

وی افزود: چند دوره است که داوری این جشنواره را بر عهده دارم و آثاری که امسال ارسال شده، (با توجه به اینکه ۲ سال است که کرونا در کشور همه گیر شده)از لحاظ کیفی سطح بالاتری دارد و تنها ممکن است که مجازی بودن آن بر جنبه کمی کنگره تاثیر گذاشته باشد.

وفاق اجتماعی وجه بارز کنگره شعر عاشورایی

محمود اکرامی‌فر متولد سال ۱۳۳۸ در روستای جوشان اسفراین (خراسان شمالی) یکی از داوران این کنگره بود که "اصول ارتباط جمعی"، "گریه کردن کم آرزویی نیست"، "ما با سلیقه مردم پیر می‌شویم"، "بهارانه‌ها" و "این کتاب اسم ندارد" از عناوین بعضی از کتاب‌های اوست.

اکرامی فر بیشتر به عنوان شاعر، نویسنده و روزنامه نگار شناخته می شود و دبیری دومین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر، داوری جشنواره های مختلف ومجری گری برنامه های ادبی نیز در لیست فعالیت های وی دیده می شود.

او همچنین کارنامه فاخری در شعر آیینی دارد و اشعار زیادی در مدح اهل بیت علیهم السلام سروده که ازمعروفترین آنها، مثنوی " یا علی گفتیم وعشق آغاز شد" است.

وی درباره کنگره چهاردهم شعر عاشورایی قروه اظهار داشت: مهمترین مشخصه این کنگره این است که همه مسوولان و مردم دست به دست هم داده‌اند تا کار خوبی انجام گیرد و برای همین این وفاق اجتماعی و همسویی جایگاه ویژه ای دارد.

 اکرامی‌فر محتوای اشعار را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: در کنگره های بسیاری حضور داشته‌ام و اشعار ارسالی به این کنگره از سایر کنگره‌ها پایین نیست.

این شاعر خراسانی درباره محبت اهل سنت به خاندان نبوت، تاکید کرد: پیامبر اکرم (ص)  و اهل بیت(ع) متعلق به مذهب خاصی نیست و اسوه بشریت هستند که در نزد شیعه و سنی حرمت ویژه‌ای دارند و برگزاری این کنگره می تواند موجب عمق و تحکیم بیشتر وحدت شود.

وی عقیده دارد : آنچه که در رسانه‌های معاند علیه انسجام قومی و مذهبی تهیه و پخش می‌شود با واقعیت جامعه تفاوت بسیاری دارد.

تعامل دائمی لازمه موفقیت کنگره

دیگر داور این کنگره رضا اسماعیلی هم ۲۴ مرداد ۱۳۳۹ تهران بود وی یکی از پژوهشگران عرصۀ شعر آیینی است که مطالب تحقیقی او بسیار برای محققان ارزشمند است و تاکنون بیش از ۴۰ عنوان از آثار او به چاپ رسیده است که از جمله آن می‌توان به "سحرنامه"، "سمت روشن دریا"، "لهجه شرقی عشق" و "بر بال ققنوس" اشاره کرد.

وی با اشاره به استقبال شاعران جوان از این دوره از کنگره اظهار داشت: شاعران جوانی که در عرصه شعر آیینی استعدادهای ناشناخته ای هستند در قالب این کنگره‌ها می توانند شناسایی و استعداد آنها شکوفا می شود.

اسماعیلی تاکید داشت: برگزاری کارگاههای آموزشی و دبیرخانه دائمی از الزامات این کنگره است تا در طول سال تعامل و ارتباط لازم اساتید با شاعران جوان برقرار باشد.

ارتباط متولی فرهنگ و هنر با هنرمندان

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان  گفت: یکی از راهکارهای اصلی تقویت این کنگره و برنامه های فرهنگی این است که دبیرخانه در طول سال ارتباط تنگاتنگی با هنرمندان، شاعران و اهالی فرهنگ و هنر در سراسر کشور داشته باشد .

عبیدالله رستمی با تاکید بر اینکه وجود دبیرخانه دائمی  کنگره می‌تواند موجب انتقال تجربیات همه شاعران شود، افزود: این ارتباط باید در طول همه سال جاری باشد.

وی گفت: یکی از کارهایی که در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان دنبال می‌شود، برون سپاری برنامه های فرهنگی و هنری در تمام سطوح است.

 رستمی ادامه داد: این برون سپاری به هنرمندان، موسسات فرهنگی و هنری و افرادی که صلاحیت دارند واگذار می‌شود  و این اداره کل به عنوان سیاستگذار، ناظر، حامی وهادی این برنامه‌ها خواهیم بود تا با کیفیت بهتر برگزار شود.

وی تاکید کرد: امسال با حمایت همه مسوولان شهرستان و استان اعتبار برگزاری این کنگره به طور کامل تامین شد و در این زمینه مشکلی نبود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان اضافه کرد: از سال گذشته بسیاری از برنامه‌های فرهنگی و هنری به دلیل کرونا تغییر شکل داده و برگزار نشده ولی کنگره شعر عاشورایی با رعایت تمام پروتکلها هیچ سالی تعطیل نشد، چرا که تاثیر بسیار مناسبی در فرهنگ عاشورایی دارد و استقبال بسیار خوبی در سطح ملی از آن می شود.

هیات داوران چهاردهمین کنگره سراسری شعر عاشورایی قروه روز یکشنبه در آیین اختتامیه این جشنواره از میان ۲۵۴ اثر ارسالی ۳۰۰ شاعر از ۲۷ استان کشور در بخش عاشورایی "ناصر دوستی" از زنجان را حائز رتبه اول دانست و "امیر رسولی" از زنجان و "شکیبا غفاریان" از شاهرود هم عناوین دوم و سوم را از آن خود کردند.

در بخش ایثار و شهادت هم داوران این کنگره رتبه اول را شایسته "رضا اسمخانی" از زنجان دانستند و "آزاده سالمی" از اصفهان جایگاه دوم را به دست آورد و شعر "مهرداد انتظاری" از تهران هم رتبه سوم را به خود اختصاص داد.

در این کنگره از خانواده شهیدان قاسمعلی رستمی، شکیبا سلیمی، حسین نامور و محمدجواد کاکه جانی قدردانی شد.

محمد منتشلو، نایبعلی رستمی، عین‌الله عبداللهی و علی‌داد خیری هم خادم‌تلحسین‌های قروه‌ای بودند که مورد تجلیل قرار گرفتند.

در این کنگره از سید باقر موسوی، منصور ملاولی، منصور دولتی، محمد رحیمی رضوان، علی احسان فریدونی و مائده زارعی شعرای آیینی قروه و نیز مصطفی محدثی خراسانی و رامین کرمی داوران کنگره تجلیل شد.

۳۰۰ اثر از  شاعران آیینی ۲۷ استان کشور تا ۳۱ شهریور ۲۵۴ اثر به دبیرخانه دائمی چهاردهمین کنگره سراسری شعر عاشورایی ارسال کرده‌اند. مصطفی محدثی خراسانی و رامین کرمی داوری آثار این دوره را برعهده داشتند.

این دومین سالی بود که کنگره شعر عاشورایی قروه به دلیل شرایط کرونا به ۲ صورت مجازی و حضوری برگزار می‌شود و شعرای شهرستان با حضور در سالن شهید ورمقانی مجتمع فرهنگی و هنری فردوسی و دیگر شعرا بصورت مجازی، این رویداد فرهنگی را دنبال می‌کردند.

کنگره شعر عاشورایی به منظور آشنایی شیفتگان فرهنگ متعالی عاشورا با صفات و فضائل امام حسین (ع) و یاران وفادارش، اشاعه فرهنگ و ادبیات آئینی عاشورایی و شناسایی و تجلیل از پدید آورندگان آثار فاخر فرهنگی و ادبی مرتبط با عاشورا از اهداف این کنگره است.

این کنگره در ۲ بخش اصلی و جنبی برگزار شد و در بخش ویژه با موضوع دفاع مقدس و شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی اشعاری به زبان‌های فارسی، کُردی و ترکی پذیرفته شده بود و یکی از برنامه‌های جنبی این کنگره برپایی نمایشگاه عکس عاشورایی  شامل ۲۵ قطعه عکس از ۱۴ عکاس قروه ای به نمایش درآمده بود.