به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، گرامیداشت روز جهانی گردشگری (۲۷ سپتامبر) و هفته گردشگری (۵ تا ۱۲ مهر) در حالی برگزار شد که با اربعین حسینی به عنوان یکی از مواریث معنوی ارزشمند همراه بود. شعار سال ۲۰۲۱ از سوی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) پس از همه گیری کرونا و شروع مجدد آن با محوریت گردشگری برای رشد فراگیر تعیین شد.
باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار (SCTC) با همکاری کمیسیون ملی یونسکو- ایران و جمعی از حامیان علمی، آموزشی و پژوهشی برنامه ای سه روزه تحت عنوان دانشگاه آنلاین گردشگری پایدار و میراث جهانی به صورت برخط از ۵ تا ۷ مهر برگزار کرد. در مراسم افتتاحیه این رویداد حجت الله ایوبی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران، محمدرضا مجیدی رئیس باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار یونسکو و مدیر عامل انجمن ایرانی همکاری با یونسکو، جعفر جعفری از دانشگاه ویسکانسین آمریکا، حمید ضرغام بروجنی استاد دانشگاه علامه طباطبایی، علی اصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پروین داداندیش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب سخنرانی کردند.
در روزهای دوم و سوم این برنامه کارگاه آموزشی توسط ناصر رضایی از اعضا هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مینو اصفهانی از دانشگاه شمال غربی شهر پاچستروم آفریقای جنوبی، فابیو کاربنه از دانشگاه کاونتری انگلستان و صادق صالحی از دانشگاه مازندران برگزار شد.
مراسم اختتامیه این رویداد با سخنرانی فرید جواهرزاده رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران، مهران مقصودی عضو هیت علمی دانشگاه تهران و مدیر پایگاه میراث جهانی لوت، علی اکبر عبدالملکی رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران و شهاب طلایی مدیر هسته علمی جهانگردی فرهنگی دانشگاه امام صادق (ع) برگزار و طی مراسمی نمادین در فضای برخط از اساتید و سخنرانهای این رویداد با اهدای لوح تقدیر کمیسیون ملی یونسکو و باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار، قدردانی شد.
درباره این رویداد که در تقویم رویدادهای روز جهانی کشورها در سایت سازمان جهانی گردشگری ثبت شد با مهنا نیکبین دبیر باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار یونسکو (SCTC) و دبیر علمی رویداد دانشگاه آنلاین گردشگری پایدار و میراث جهانی گفتوگو کردیم.
میراث جهانی ایران باید مرکز توجه برنامهریزان توسعه گردشگری کشور قرار گیرد
مهنا نیکبین در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به برگزاری رویداد دانشگاه آنلاین گردشگری پایدار و میراث جهانی به مناسبت روز جهانی گردشگری ۲۰۲۱ گفت: مهمترین دستاورد این رویداد سهروزه این بود که با حضور صاحب نظران و اساتید حوزه گردشگری در راستای شعار سال روز جهانی گردشگری، الزامات توسعه گردشگری ایران با توجه به مزیت های رقابتی این صنعت به ویژه در حوزه گردشگری فرهنگی و مواریث جهانی ثبت شده کشورمان، مطالب علمی با رویکرد کاربردی ارائه شد.
دبیر باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار یونسکو گفت: با ثبت ۲۶ میراث تاریخی و طبیعی در فهرست میراث جهانی یونسکو، ایران از جایگاه خوبی به لحاظ رتبهبندی تعداد میراث ثبت شده در یونسکو در میان کشورهای جهان برخوردار است، اما برای بهرهبرداری از این ظرفیت باید این آثار ثبت شده جهانی در مرکز توجه سیاستگذاران و برنامهریزان توسعه گردشگری کشور و متولی اصلی آن وزارت میراثفرهنگی،گردشگری و صنایعدستی با رویکرد حفاظت و توسعه قرار گیرد.
وی اظهار داشت: کشورها و مقصدهای گردشگری به لحاظ منابع اعم از طبیعی، تاریخی- فرهنگی و دستساختهها دارای غناهای متفاوتی هستند که مزیتهای رقابتی متمایزی برای هر کدام ایجاد میکند. کشور ما بهرغم تنوع زیستی و طبیعی دارای غنای فرهنگی بالایی به لحاظ جاذبههای تاریخی و فرهنگی با اشکال ملموس و ناملموس است که به همین دلیل از دیرباز چهره غالب گردشگری ایران به صورت فرهنگی در میان گردشگران علاقهمند بازدید ایران معرفی شده است.
نیک بین افزود: ظرفیت آثار جهانی ایران به لحاظ ثبت میراث فرهنگی ملموس در فهرست یونسکو تا کنون ۲۶ مورد بوده و ایران اکنون در سال ۲۰۲۱ در جایگاه دهم قرار دارد، همچنین ثبت جهانی ۱۶ مورد میراث ناملموس، ثبت ۹ مورد در فهرست حافظه جهانی (مشاهیر)، ۴ شهر خلاق و ۱۳ ذخیرگاه زیستکره ظرفیتهای توسعه ایدهآلی را از نظر منابع گردشگری ایجاد کرده است.
ثبت جهانی میراثفرهنگی شروع یک مسیر است
دبیر باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار یونسکو تاکید کرد: لازمه بهرهبرداری از ظرفیت آثار جهانی در راستای اهداف توسعه گردشگری کشور، برنامهریزی و توسعه زیرساختها و روساختها و برندسازی این جاذبههاست که یکی از مهترین اهداف باشگاه گردشگری فرهنگی پایدار یونسکو هم انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی در این راستا و ارائه نتایج به صورت کاربردی برای صاحبان کسبوکارها در این صنعت است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: نکته مهمی که به لحاظ آمار ثبت میراث جهانی و آمار گردشگران ورودی این کشورها طبق گزارش آماری سال ۲۰۱۸ سازمان جهانی گردشگری وجود دارد کشورهایی مانند ایتالیا، چین، فرانسه، ایالات متحده آمریکا، آلمان و انگلستان همزمان با بیشترین میزان ثبت آثار خود در فهرست ۱۰ کشور برتر میراث جهانی یونسکو، طبق آمار گردشگری ۲۰۱۸(قبل از همهگیری کرونا) دارای رتبه های برتر بین ۱۰ مقصد برتر جذب گردشگری بینالمللی سازمان جهانی گردشگری هم هستند که نشان میدهد ثبت آثار در فهرست یونسکو میتواند ظرفیت رشد و توسعه را ایجاد کند، اما به تنهایی کافی نیست.
نیکبین تاکید کرد: باید نام و عنوان مشخصات و مختصات آثار جهانی به اندازهای معرفی و تکرار شوند تا همه مردم و مخصوصا جوامع محلی در مقصدهای گردشگری آنها را بهخوبی بشناسند، همین نوع تبلیغات عمومی حلقه های اول تبلیغات و بازاریابی گرشگری فرهنگی است. ثبت این آثار کار سادهای نیست و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و کمیسیون ملی یونسکو - ایران برای تدوین و مستندسازی و ثبت جهانی این آثار زحمات زیادی را متحمل شدهاند. اما ثبتها فقط شروع یک مسیر است و در ادامه با برنامهریزی و مدیریت باید از این ظرفیتهای جهانی ایجاد شده برای آثار در جهت توسعه گردشگری کشور به صورت پایدار بهرهمند شویم.