لندن – ایرنا – نخست وزیر انگلیس ادعا کرد که پیمان امنیتی این کشور با ایالات متحده و استرالیا در حوزه اقیانوس هند و آرام ناظر بر مقاصد ماجراجویانه و خصومت با کشوری نیست.

به گزارش ایرنا، بوریس جانسون روز چهارشنبه در نطق پایانی اجلاس سالانه حزب محافظه‌کار در شهر منچستر بیان داشت: پیمان آکوس در واقع شناسایی این واقعیت است که موازنه قدرت اقتصادی در جهان تغییر کرده است.

وی با اشاره به افزایش مناسبات تجاری و روابط انگلیس با کشورهای حوزه  اقیانوس هند و آرام افزود: ما ناو هواپیمابر اچ‌ام‌اس الیزابت را به آسیای دور فرستادیم تا با ۴۰ کشور دوست مانور نظامی برگزار و به این ترتیب از حاکمیت قانون برای تجارت و تردد آزاد در آب‌های بین‌المللی دفاع کنیم.

نخست وزیر انگلیس افزود که عواملی مانند ارزش‌ها و باورها مشترک به دمکراسی و حقوق بشر باعث شد تا این کشور، ایالات متحده و استرالیا به پیمان آکوس ملحق شوند.

رهبران سه کشور انگلیس، آمریکا و استرالیا ۱۵ ستامبر گذشته در یک کنفرانس خبری مجازی از شکل گیری یک پیمان نظامی جدید معروف به پیمان «آکوس»(AUKUS) خبر دادند.

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در این کنفرانس گفت طبق این پیمان تدابیری برای مسلح کردن استرالیا به زیردریایی اتمی در نظر گرفته شده است. نخست وزیر استرالیا «اسکات موریس» هم در این کنفرانس اعلام کرد قصد دارد این زیردریایی های اتمی را با کمک آمریکا و انگلیس در یکی از بنادر این کشور تولید کند.

لیز تراس وزیر امور خارجه انگلیس دو روز پیش در جریان اجلاس سالانه حزب محافظه کار ادعا کرد که پیمان نظامی سه کشور، تردد دریایی و تجارت آزاد در حوزه اقیانوس هند و آرام را تضمین می‌کند. وی عنوان کرد که انگلیس به دنبال توسعه روابط تجاری و امنیتی با کشورهای بیشتری در جهان است.

اما اعضای عمومی حزب اصلی مخالف دولت انگلیس (کارگر) این توافقنامه را محکوم و تصریح کرده‌اند که صلح جهانی را تضعیف می‌کند. آن‌ها در جریان اجلاس هفته پیش حزب کارگر از کی‌یر استارمر رهبر این حزب هم تقاضا کردند که با این توافقنامه در پارلمان مخالفت کند.

چین، پیمان آکوس را تحریک آمیز دانسته و اتحادیه اروپا هم که در نظر داشت، دقیقاً فردای کنفرانس خبری بایدن، جزئیات استراتژی دفاعی خود در اقیانوس آرام و هند را اعلام کند غافلگیر شده و دلخور است.

بر اساس پیمان آکوس، انگلیس و آمریکا متعهد شده اند که نیروی دریایی استرالیا را به فناوری زیردریایی های هسته ای مجهز کنند. استرالیا با پیوستن به همکاری نظامی با آمریکا و انگلیس، قرارداد ۶۶ میلیارد دلاری خود با فرانسه را به نفع پیمان آکوس کنار گذاشت و این باعث خشم پاریس شد که طبق این قرارداد قرار بود ۱۲ زیردریایی معمولی به استرالیا عرضه کند.