به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، تروریسم با هدف ایجاد رعب و وحشت در برابر جمعیت یا گروهی از مردم انجام می شود. اعمال تروریستی می توانند آسیب جدی به یک کشور زده و فشار روحی شدیدی بر آن وارد کنند. تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بینالمللی به شمار میرود. از آغاز قرن بیست و یک، تروریسم اعم از داخلی یا بین المللی در سراسر جهان فراگیر شده است و این موضوع یکی از پیچیده ترین و دشوارترین مسائلی است که جهان با آن مواجه است.
اما در مورد تروریسم در جهان تعریف و رویکرد بی طرفانه ای وجود ندارد، برخی از سازمان ها و کشورها تروریسم را با منافع و اهداف سیاسی خود پیوند می زنند و گاهی دفاع مشروع کشورها و گروه ها را تروریسم می نامند. در حالی که حق دفاع و مقاومت مشروع در ماده ۵۱ منشور سازمان ملل تعریف شده و ربطی به اقدامات تروریستی ندارد. به عنوان نمونه گروه های فلسطینی که کشورشان تحت اشغال بوده و مردمشان تحت انواع تبعیض و فشار هستند، حق دفاع از خود را دارند. نکته مهم دیگر اینکه با گذشت زمان تروریسم ابعاد جدیدتر و گسترده تری یافته است. بارزترین وجه تروریسم در سالهای اخیر تحریمهای اقتصادی است که دسترسی شهروندان به حقوق اولیه را محدود می کند. از همین روست که در سالهای اخیر تروریسم اقتصادی به ادبیات حقوقی و سیاسی نظام بین الملل اضافه شده است
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در کمیته ششم مجمع عمومی سازمان ملل همه اشکال تروریسم از جمله تروریسم اقتصادی و دارویی در قالب تحریم های یکجانبه را محکوم کرد و ضمن اعلام تعهد خدشه ناپذیر جمهوری اسلامی در مبارزه با این پدیده شوم، یاد و خاطره قربانیان تروریسم از جمله شهید قاسم سلیمانی و شهدای دانشمند هسته ای را گرامی داشت.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد افزود: تحریم های یکجانبه توان کشورها در مبارزه با تروریسم را تحت تاثیر قرار می دهد، نظر به اینکه این تحریم ها مردم عادی را مورد هدف قرار داده و با هدف ایجاد آشوب و بی نظمی در کشورها و تقابل مردم و حاکمیت ها صورت می پذیرد، خود به مثابه عمل تروریستی محسوب می شود.
همانگونه که نماینده کشورمان در سازمان ملل گفته تحریم اقتصادی گسترده اقدامی خطرناک برای حیات انسانی است که باعث ایجاد درد و رنج، رعب و وحشت و یا نقض حقوق اساسی افراد شود، غالبا هدف از این تحریم ها وادار کردن یک دولت یا سازمان بین المللی به انجام یا خودداری از انجام کاری است.
ایالات متحده آمریکا سابقه طولانی در اعمال تحریم علیه کشورهای مختلف دارد و از تحریم به عنوان ابزار پیشبرد سیاست خارجی خود علیه کشورهای دیگر استفاده می کند. مانند تحریمهای که علیه کشورهای ایران، کوبا، سوریه، کره شمالی و سودان اعمال شده است.
روانچی در ادامه، فقدان کنوانسیون جهانی جامع مبارزه با تروریسم و عدم اجماع جهانی در ارائه تعریف واحد از عمل تروریستی را محملی برای سوء استفاده برخی از کشورها در اعمال استانداردهای دوگانه در مبارزه با تروریسم دانست که به تفسیر خودرای از تروریسم و فهرست های یکجانبه با اتهام زنی به کشورها و نهادهای قانون اساسی آنها به عنوان حامی تروریسم منجر می شود.
این دیپلمات کشورمان حمایت ایران را به منظور تدوین کنوانسیونی جهانی و جامع در مبارزه با تروریسم اعلام و در عین حال تنها راه مقابله با تروریسم را مبارزه با ریشه های آن از جمله اشغال و مداخله نظامی در سایر کشورها عنوان کرد.
زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، از طرف جنبش غیرمتعهدها دستور کار «تدابیر برای امحاء تروریسم بین المللی» را در سازمان ملل قرائت کرد و گفت: جنبش غیرمتعهدها با تایید مجدد این نکته که اقدامات تروریستی نقض آشکار قوانین بین المللی، از جمله حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بشر، به ویژه حق حیات است و منجر به عدم برخورداری کامل حقوق بشر و آزادیهای اساسی مردم میشود، این نوع اعمال را به مثابه به خطر انداختن تمامیت ارضی و ثبات دولتها و همچنین امنیت ملی، منطقهای و بین المللی میداند که ثبات ملتها و اساس جوامع را تحت تأثیر قرار داده و پیامدهای نامطلوبی بر روند توسعه اقتصادی و اجتماعی گذاشته است و موجب تخریب زیرساختهای فیزیکی و اقتصادی دولتها میشود.
ارشادی با بیان اینکه جنبش غیر متعهدها به احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و استقلال سیاسی همه کشورها طبق منشور سازمان ملل پایبند است، تاکید کرد که تروریسم را نباید با مبارزه مشروع مردم تحت سلطه استعمارگران یا بیگانگان و اشغال خارجی برای تعیین سرنوشت خود و رهایی ملی یکسان تصور کرد و سرکوب مردم تحت اشغال خارجی همچنان باید به عنوان شدیدترین شکل تروریسم شناخته شود و استفاده از قدرت دولتی برای سرکوب و خشونت علیه مردمی که علیه اشغالگران خارجی برای رسیدن به حق مسلم خود مبارزه میکنند محکوم شود. تروریسم نباید با هیچ مذهب، ملیت، تمدن یا گروه قومیای گره زده شود.
در بیانیه جنبش غیر متعهدها آمده است: جنبش غیرمتعهدها تهیه فهرستهای یکجانبه از سوی برخی دولتها علیه سایر دولتها مبنی بر اتهام حمایت از تروریسم را رد میکند و آن را ناسازگار با قوانین بین المللی میداند. بر اساس این بیانیه این فهرستها نوعی تروریسم روانی و سیاسی را شکل میدهد
گروه غیر متعهدها در این بیانیه از همه کشورها خواست تا در با مقابله با تروریسم به حقوق بشر و آزادیهای اساسی احترام بگذارند و بر تعهد خود برای جلوگیری از نقض حقوق بشر مطابق با حاکمیت قانون و تعهد بر اساس قوانین بین المللی، به ویژه حقوق بین الملل بشر تاکید کنند.
جنبش غیر متعهدها بار دیگر خواستار برگزاری کنفرانس بین المللی با حمایت سازمان ملل برای سازماندهی جامعه بین المللی در قبال تروریسم در همه اشکال و جلوههای آن از جمله شناسایی علل اصلی آن است.
آشفتگی در معنای تروریسم باعث استفاده سیاسی، تبلیغی و چندگانگی شده است، نتیجه بحران معنای تروریسم این واقعیت تلخ است که خشونت یک گروه یا دولت تروریستی نامیده می شود و خشونت گروه یا دولتی دیگر ضد تروریستی قلمداد می شود. پیوند میان مفهوم تروریسم و منافع و تکنولوژی قدرت گروه ها، احزاب و دولت ها علت اصلی شکست پروژه تعریف این پدیده است.