به گزارش روز جمعه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، سبزی ریحان دارای ترکیباتی به نام فنکل (Fenchol) است که بر اساس مطالعات جدید محققان، در برابر آسیبرسانی آلزایمر به مغز، اثر محافظتی دارد.
محققان دانشگاه فلوریدای جنوبی موفق به کشف یک مکانیسم حسی مرتبط با میکروبیوم روده شدند که بر اساس آن می توان گفت ترکیب فنکل چگونه میتواند سمیت عصبی (neurotoxicity) را در مغز مبتلا به آلزایمر کاهش دهد.
بر اساس این مطالعات، اسیدهای چرب زنجیره کوتاه (SCFAs) با سلامت مغز مرتبط هستند. اسیدهای چرب زنجیره کوتاه متابولیتهایی هستند که توسط باکتریهای مفید روده تولید میشوند و منبع اصلی غذایی برای سلولهای روده بزرگ محسوب میشوند.
میزان اسیدهای چرب زنجیره کوتاه معمولا در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی و آلزایمر کاهش مییابد؛ ولی ارتباط این کاهش و چگونگی پیشرفت آلزایمر کاملا ناشناخته است. اسیدهای چرب مشتق از روده که از طریق جریان خون وارد مغز میشوند، میتوانند به گیرنده اسید چرب آزاد (FFAR۲) متصل شوند.
مطالعات جدید محققان دانشگاه کالیفرنیا نشان میدهد تحریک مکانیسم سنجش FFAR۲ با اسیدهای چرب زنجیره کوتاه از مغز در مقابل پروتئین بتا آمیلویید که عامل اصلی بیماری آلزایمر است، محافظت میکند. مطالعات جدید نشان میدهد فنکل ترکیبی مناسب است که به این فرآیند کمک می کند.
محققان به دنبال روشی برای استفاده از این ترکیب در مغز برای محافظت در برابر بیماری آلزایمر هستند.
آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است. اصطلاح زوال عقل فقط شامل از دستدادن حافظه نیست، بلکه ناهنجاریهای دیگری را در حوزه شناختی از قبیل مهارت زبان، جهتیابی و مسیریابی، تعاملات اجتماعی و مهارتهای برقراری ارتباط را نیز شامل میشود.
آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد زوال عقل
- زوال عقل سندرمی است که منجر به انحطاط تفکر، حافظه، رفتار و انجام فعالیتهای روزمره میشود.
-گرچه زوال عقل بیشتر در دوران سالمندی عارض میشود، ولی این اختلال یک بخش طبیعی از پیری نیست.
-در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به این آمار افزوده میشود.
-آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است.
-زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سراسر جهان است.
-زوال عقل نه تنها تاثیر جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر مبتلایان دارد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
علایم و نشانههای آلزایمر
بسته به پیشرفت بیماری و شرایط بدنی و محیطی هر فرد، علائم و نشانههای بیماری متفاوت است. ولی به طور کلی میتوان علائم آلزایمر و زوال عقل را در سه مرحله مورد بررسی قرار داد.
مرحله اولیه بیماری
در این مرحله معمولا علائم به تدریج نمایان میشوند، گرچه از جانب بیمار و اطرافیان جدی گرفته نمیشوند. مراحل اولیه این بیماری شامل فراموشیهای روزمره، از دست دادن توانایی ردیابی زمان و گمشدن در مکانهای آشناست.
مرحله متوسط
در این مرحله معمولا افراد با نشانههای زیر مواجه میشوند:
فراموشکردن رویدادهای اخیر و نام افراد
گمشدن در خانه
مشکل در مهارتهای ارتباطی
نیاز به کمک افراد برای امور مختلف
تغییر رفتار از جمله سرگردانی و سوالات مکرر
مرحله پیشرفته بیماری
این مرحله معمولا با وابستگی کامل بیمار به افراد شروع میشود و مشکلات حافظه در این مرحله کاملا جدی است و بیمار کاملا کمتحرک میشود. برخی از علائم دیگر عبارتند از :
غافلشدن از زمان و مکان
مشکل در شناختن اطرافیان
مشکل در راهرفتن
تغییرات رفتاری به ویژه پرخاشگری
نتایج این مطالعه در نشریه Aging Neuroscience منتشر شده است.